Peale jõulude ja aastavahetuse loendamatuid pidusööke ja külaskäike/külaliste võõrustamisi on nüüd aeg pidude lainelt taas maanduda ja argirütmis hingama hakata. Ausalt öeldes on juba mõnda aega meeles mõlkunud kergemad, lihavabad taimsed toidud, mis pikka pidusöömingute aega aitaks nüüd pisut vaheldust tuua. Nii on vist paljudes kodudes hetkel aukohal kergemad road suppide, salatite ja taimsete toitude valdkonnast. Sinnasamasse paigutuvad ka hirsi- ja kikerhernepätsikesed, mis on mõnus vaheldus lihatoitudele, olles samas parajalt toitev, mõnusalt vürtsikas ja taimsetest valkudest pungil.

Hirss on üldse ehk teenimatult varjusurma vajunud teravili. Paljudele meenub hirsiga vaid sinakashall vesine ja mõrkjas puder lasteaiast või koolisööklast ning ühtegi helget mälestust hirsiteemal mällu talletunud ei ole. Need hirsipätsikesed võiksid aidata vanu traumasid pisut ravida, sest mõnusalt teralist tekstuuri andev hirss koos kikerhernestega suudab siin roas igati ilusa etteaste teha.

Hirsi tekstuur meenutab pisut kuskusi või siis kinoad. Hirss on, muide, gluteenivaba, sisaldades B-vitamiini, foolhapet, kaltsiumi, rauda, kaaliumi, magneesiumi ja tsinki. Seega igati täisväärtuslik toit ja mõistlik valik neile, kes soovivad mitmekülgselt ning samas maitsvalt toituda.
Siin pätsikestes on kasutatud Maroko köögile omaseid vürtse, mis annavad hirsile hoopis teise nüansi, kui me tavalistes hirsitoitudes harjunud oleme.
Selliseid pätsikesi sobib süüa näiteks pitaleivaga, salati kõrvale, köögiviljadega või ka burgerisaia vahel.

Vürtsikad hirsipätsikesed kikerhernestega
Kogus: 3-4-le
1 dl hirssi (keetmata)
2 dl vett
1 sibul, hakituna
1 sl oliiviõli
1 tl kurkumit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl kaneeli
1 tl jahvatatud koriandrit
3 küüslauguküünt, hakituna
värsket peterselli ja münti, hakituna
sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort (kasuta võimalusel ökosidruneid)
soola ja pipart
1 dl riivsaia või panko paneeringut
200 g kikerherneid (konserveeritud), kahvliseljaga puruks surutud
2 muna
oliiviõli
Kuumuta potis või pannil veidi oliiviõli. Rösti toorest hirssi õli sees mõned minutid, kuni selle aroom muutub röstiseks. Lisa kuum vesi, sega läbi ja lase keema tõusta. Alanda kuumust, tõsta kaas peale ja lase haududa, kuni vesi on sisse keenud ja hirss peaaegu pehme. Selleks kulub ca 15 minutit. Keera tuli alt ära ja jäta veel ca 10 minutiks hauduma. Töötle siis hirss kahvli abil kohevaks. Jahuta.
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel oliiviõli. Lisa pannile hakitud sibul, hauta paar minutit ja lisa siis kõik vürtsid (kurkum, vürtsköömned, kaneel ja koriander). Kuumuta läbi, kuni sibul on klaasjas ja vürtsid aromaatseks muutunud. Tõsta pannilt ära ja jahuta.
Kalla kaussi kokku eelnevalt paisutatud hirss, vürtsidega sibul, hakitud küüslauk ja ürdid, sidrunimahl ja -koor, riivsai, kahvliga pisut peenemaks surutud kikerherned ja munad. Sega kõik ühtlaseks massiks. Vormi ca 6-8 lamedat pätsikest ning aseta need paariks tunniks külmkappi.
Kuumuta pannil õli ning libista spaatli või pannilabida abil eelnevalt vormitud pätsikesed kuuma õli sisse praadima. Prae mõlemalt poolt kuldseks. Selleks kulub mõlemale poole umbes 3-4 minutit.
Tõsta pannilt, jahuta veidi ja serveeri siis meelepärase lisandi või kastmega.

Postitus sündis koostöös Loodusvägiga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.