Aasta 2019 on nüüd igati pikalt ja pidulikult sisse juhatatud ning kõik pidustused pidutsetud. Asine argipäev on taas tagasi. Sellega koos ka igapäevane paine teemal mida ma täna süüa teen. Ideaalis võiksime me ju kõik nädalavahetusel supid ja kastmed valmis keeta, päevade järgi portsjonitesse jagada ja siis iga päev paraja koguse kapist võtta, aga, tunnistan ausalt, minu jaoks on jäänud selline filigraanne planeerimine ja ettemõtlemisvõime tabamatuks suuruseks. Ju olen liialt impulsiivne oma toiduotsustes ning lasen end liialt hetkeinspiratsioonidest kanda.
Kui aga jälle on see hetk käes, et pere korisevate kõhtudega õhtul kokku kogunenud ning ühtegi eelnevalt valmistehtud toiduga karbikest külmkapist vastu vaatamas ei ole, on üheks lihtsaks ja kiireks lahenduseks soojad kodujuustuleivad või -saiad.

Ausalt öeldes ma isegi ei mäleta enam, mis asjaoludel see kooslus minu püsimenüüsse sugenes. Vabalt võib olla, et selle põhjuseks oli üks klassikalisi hetki, kui kodust suurt muud midagi peale kodujuustu, juustu ja saia lihtsalt ei olnud võimalik leida ja poodi samas ei viitsinud minna. Ehk siis oma koostisainetelt on tegemist hästi lihtsa roaga, mis annab samas parajalt mänguruumi – kui oled sinihallitusjuustu fänn, lisa seda. Kui soovid tahedamat varianti, lisa sinki või suitsukala. Hästi sobib sinna võileivale ka sibularattaid sättida või siis tomatit, nagu minul siin pildil oleval variandil. 
Farmi parajalt rammus koorega kodujuust annab siin koosluses väga mõnusa toeka katte, mille sisse sulanud juust muudab soojad leivad eriti nauditavaks. 

Soojad ahjuleivad kodujuustuga
Kogus: 4-le
8 viilu leiba või palaleiba
1 purk ehk 330 g Farmi koorega kodujuustu
200 g riivitud juustu (sobib tavaline juust, aga ka sinihallitus-, brie-, suitsujuust vm)
2-3 sl majoneesi
Värsket hakitud tilli või peterselli
Veidi soola
Värskelt jahvatatud musta pipart
Tomativiile
Sega omavahel kodujuust ja riivitud juust koos majoneesiga. Lisa värsket hakitud ürti. Maitsesta soola ja pipraga. Sega kõik läbi ja määri siis ühtlase kihina leibadele. Tõsta igale leivale viil tomatit. Küpseta 200 kraadi juures ca 15-20 minutit, kuni kate on parajalt kuldpruun ja juust sulanud. Serveerimisel võid lisada värskeid ürte.


Retsept valmis koostöös Farmi Piimaga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.