Võioad (i.k. butter beans) on olnud minu viimase aja üks lemmikuimaid oaliike. Hästi tore, et lõpuks on võimlaik võiube juba üsna lihtsalt leida tavapoodides ja sageli nii konserveeritud kui ka kuivatatud kujul. Viimasel juhul tuleb muidugi valmis olla päris pikaks leotamise ja keetmise protsessiks, küll on aga ettevõtmine tulemust vääristav. Samas, kui on soov kiirelt neid mahlaseid ja mahedaid ube nautida, siis tasub poeriiulitelt otsida konserveeritud võiube. Võioad on pehme kestaga ja jahuse tummise sisuga maheda maitsega oad, mida võib kasutada erinevates salatites, suppides, hautistes, pajaroogades või valmistada neid oapasteeti või hummuselaadset leivakatet. Tänu pehmematele kestadele annavad võioad tulemueks kreemja massi, kui neid köögikombainis või blenderis peeneks töödelda.

Meil on saanud üheks lemmikuks roaks aga sibula ja küüslauguga hautatud võioad. Vürtsides ja puljongis hautatud võioad muutuvad hästi pehmeks, mõned oad lagunevad veidi, andes kogu oahautisele mõnusa tummise oleku ning vürtsid aitavad ubadele maitselisa anda. Tulemuseks on mõnus soe salat, mis sobib nii kõrvalroaks või ka röstitud leivale-saiale sättida või koos muude lisanditega salati üheks koostisosaks sättida. Hea lihtne valmistada ja kes vähegi ube armastab, sellele peaks see oahautis ka hästi meeldima. Mina teen seda juba ei-tea-kui-mitmendat korda ja ikka küsitakse paari päeva pärast jälle. Väike varu võiubade konserve on igal juhul juba riiulile igaks juhuks varuks sätitud.
Küüslauguga hautatud võioad
Kogus: 2-le
400 g purk mahedaid võiube vees (kasutasin NEID Loodusvägi võiube)
1 sibul, hakituna
3 küüslauguküünt, hakituna
2 dl köögiviljapuljongit (kasutasin SEDA FS Goods aedviljapuljongit)
jahvatatud vürtsköömneid 
jahvatatud paprikapulbrit
paar viilu sidrunit
mõned oksad tüümiani
oliiviõli
soola ja pipart
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel oliiviõli ning kuumuta hakitud sibulat mõned minutid, Lisa siis küüslauk ja hauta veel veidi aega. Kurna võioad ja loputa külma veega. Lisa pannile võioad, köögiviljapuljong, vürtsköömned ja paprika ning paar sidruniviilu. Lase keema tõusta ja hauta siis vaiksel kuumusel ca 20 minutit, kuni vedelik on pannilt aurustunud. Maitsesta soola, pipra ja värske tüümianiga. Serveerides võid puistata peale veel täiendavalt jahvatatud paprikat. Serveeri kas kõrvalroana või ka röstitud leival või saial. Parim soojana. 
Postitus sündis koostöös Loodusvägi ja FS Goods puljongitega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.