Oad, herned ja läätsed on ühed tänuväärsed koostisained erinevates hautistes ja karrilaadsetes roogades. Kui läätsed keevad üsna kiirelt pehmeks, siis suurem osa ubasid vajab päris pikka keetmise aega või siis eelnevalt leotamist, et nad kiiremini pehmeks hauduksid. Erandiks on siin mungoad, mille keetmine võtab aega vähem kui pool tundi ja ei vaja mingit eelnevat leotamist. Seega, täiesti sobiv tooraine ka argiõhtuks, kui ei ole mahti pikalt toidutegemisega tegeleda. Mungubasid leiab poest juba päris hästi. Minu omad olid pärit Prismast ja pakend nägi välja SELLINE. Oad ise on aga tillukesed rohelised terad, mida saab väga edukalt ka idandada.

Siin hautises saavad kokku mungoad, porgand ja tomatikaste. Lisaks loomulikult vürtsid ja klassikalised küüslauk, ingver, sibul ja tšilli. Tulemuseks on maitseküllane ja igati toitev hautis, mis sobib nii iseseisvaks roaks või siis ka kõrvalroaks toekama kala- või liharoogade juurde. Ja ei pea vist mainimagi, et ubade puhul on tegemist väga väärtusliku taimsetest valkudest pungil toiduainega, mis täidab hästi kõhtu ning annab samas meie kehale rohkelt vitamiine, mineraalaineid, asendamatuid aminohappeid, antioksüdante ja kiudaineid. Mungoad on hinnatud toiduaine India iidses Ajurveda rahvameditsiinis.

Taimne hautis mungoa ja köögiviljadega
Kogus: 4-le
2 dl kuivatatud mungube
1 sibul, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna
1 tšillipipar, hakituna
mõned värsked karrilehed* (neid leiab Piprapoest sügavkülmast), võib asendada ka loorberilehega
näpuotsaga jahvatatud kurkumit
1 tl vürtsköömneid
2 porgandit, tükeldatuna
2 dl köögiviljapuljongit
400 g purk tükeldatud tomateid (kasutasin NEID Loodusvägi mahedaid tükeldatud tomateid)
oliiviõli
värsket koriandrit
soola ja pipart
veidi suhkrut
Tõsta mungoad potti, kalla peale vesi, lase keema tõusta ja keeda ca 20 minutit. Kurna ja tõsta kõrvale. Selle võid ka varem ära teha, siis läheb ülejäänud toidu valmistamine eriti kiirelt.
Kuumuta suuremal pannil oliiviõli. Hauta keskmisel kuumusel sibulat mõned minutid. Lisa siis küüslauk, ingver, tšilli ja karrilehed. Hauta mõned minutid ja lisa siis vürtsid. Kuumuta, kuni vürtsid muutuvad aromaatseks. Lisa pannile porgand, mungoad, köögiviljapuljong ja purustatud tomatid. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ning ja hauta keskmisel kuumusel ca 15 minutit, kuni porgand on pehme. Võid hautamise aega ka pikendada, sest mungoad võivad osaliselt ka puruks keeda. Nii jääb hautis eriti mõnus ja tummine. Maitsesta soola, pipra ja tibakese suhkruga. Serveerides lisa värsket koriandrit.

*värske karri lehed annavad toidule väga mõnusa ja neile ainuomase maitsenüansi. Neid müüakse Piprapoes sügavkülmutatuna. Minul on kotitäis karrilehti sügavkülmas ja sealt saab siis neid jaokaupa võtta. Kui aga sul ei õnnestu karrilehti saada, kasuta lihtsalt loorberilehte või kuivatatud karrilehti.



Postitus sündis koostöös Loodusvägiga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.