Pontšikutel on minu jaoks lapsepõlve lõhn ja maitse. Vahel ikka juhtus nii, et ema või vanaema tõstis kastruli tulele, kuumutas seal paraja koguse õli, segas vahepeal kiirelt taina valmis ning valmistas siis pontšikuid. Tuba oli hetkega magusat lõhna täis ja lapsed seisid kõik pliidi juures järjekorras. Tavaliselt said pontšikud enne otsa, kui oleks olnud võimalus midagi lauale tõsta. Koguse suurendamine ei andnud palju paremaid tulemusi ja ikka oli hiljemalt tunni aja pärast värskete küpsetiste taldrik jälle tühi.
Kõige klassikalisemad olid muidugi kohupiimapontšikud. Lihtsa retseptiga käepärastest koostisainetest – muna, kohupiim, jahu, sooda. Maitsesid aga vaatamata lihtsusele imehästi ja sinna peale riputatava tuhksuhkruga ei tohtinud kohe kindlasti kokku hoida.
Seekord sai aga katsetatud kodujuustuga ja tuleb tunnistada, et vana hea retsept sai endale igati arvestatava tugeva konkurendi.

Väljast krõbedad ja seest mahlased pontšikud on kõige paremad vahetult peale valmivist. Natuke tuleb ainult kannatust varuda, et pontšikud veidi jahtuksid. Siis tuhksuhkur peale ja hapukat pohlamoosi kõrvale Midagi mõnusamat on raske soovida. 

Kohupiima asemel kasutatud kodujuust jääb pontšikutes väga mõnus. Oma pisut soolaka alatooniga muudab kodujuust küpsetised pisut teistsuguseks, aga ei jää millegipoolest tavapärasele kohupiimale alla. Kodujuustu võib lisada kas otse purgist ehk siis suurte teradega või siis eelnevalt peenestatuna. Kui oleksin ainult oma eelistustest lähtunud, oleksin lisanud teralise kodujuustu. Kuna pere noorim ei ole kõige suurem kodujuustu fänn, kasutasin seda nippi, et töötlesin kodujuustu köögikombainis veidi peenemaks kohupiimataoliseks massiks.
Pontšikuid kergitab siin tainas sooda, mistõttu ei vaja tainas kerkimisaega, vaid tuleks kohe peale kokkusegamist küpsetama hakata. Sooda hakkab koheselt tainas reageerima, seega ära sega tainast väga palju varem valmis, kui kavatsed küpsetama hakata. Hapukat maitset lisab tainale riivitud sidrunikoort ning valmis küpsetiste juurde paku hapukat pohlakastet. Nii moodustab väga maitsev ja mõnus maitsekooslus.

Sidrunimaitselised kodujuustupontšikud
Valmistamisaeg: 20 minutit
Kogus: 4-6-le

1 karp ehk 330 g Farmi koorega kodujuustu (soovi korral peenestatuna)
3 muna
150 g speltajahu
2-3 sl suhkrut
1 tl soodat
1 tl vanillisuhkrut
1 sidruni koor, peenelt riivituna (kasuta võimalusel ökosidruneid)
õli friteerimiseks
tuhksuhkrut
pohlakastet serveerimiseks (minu lemmikuks on SEE pohlakaste)
Tõsta kaussi kodujuust. Soovi korral töötle kodujuust enne purustajas või köögikombainis peenemaks teralise kohupiima sarnaseks. Lisa kolm muna ja sega läbi. Lisa ka suhkur, vanillisuhkur, jahuga segatud sooda  ning sidrunikoor. Sega kõik ühtlaseks.
Kuumuta kastrulis õli. Mina eelistan friteerida kõrgemas kastrulis, kus õli kogus ei pea olema väga suur, et kogu põhja ära katta. Õli võiks olla potis või kastrulis ca 4-5 cm. Õli kuumust saad kontrollida õli sisse visatud saiatükiga. Kui see hakkab särisedes küpsema, on õli piisavalt kuum. Kuuma õli hoia keskmisel kuumusel ja ära õli liiga kuumaks lase. Tõsta teelusikaga väikesed portsud tainast kuuma õli sisse. Mina eelistan näpuga tainast lusika küljest lahti lükata, aga võid kasutada ka kahte teelusikat. Ole ettevaatlik, sest kuum õli võib kergelt kõrvetada. Arvesta ka sellega, et tainas paisub kuuma õli sees ja ära liiga palju pontšikuid korraga küpsema pane. Küpseta pontšikud mõlemalt poolt kuldpruuniks ja tõsta siis vahukulbi või spetsiaalse traadist resti abil õli seest välja majapidamispaberile, et liigne õli välja nõrguks.
Jahuta veidi, puista peale tuhksuhkrut ja paku juurde pohlakastet. Minu suureks lemmikuks on Viibergi toorestest pohladest ja jõuluvürtsidega pohlakaste, mida müüakse Selveris ja Prismas köögiviljaosakonnas.

Postitus sündis koostöös Farmi Piimatööstusega. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.