Ei ole vist kellelegi üllatus, et Itaalia köök oma lihtsate ja õigete maitsekooslustega on täiesti ammendamatu inspiratsiooniallikas. Oliiviõli, küüslauk, küpsed magusad tomatid, pisut ürti, veidi musta pipart ja näpuotsaga üht-teist veel ja nii need maitsekombinatsioonid sünnivad. Ei midagi liiga keerulist ega mingit liigset jändamist.

Peperonata ehk tomatine paprikahautis on üheks näiteks sellest, kuidas hästi lihtsatest koostisosadest saab valmistada maitsva ja mõnusa taimse roa, mis sobib nii toekama liha või kalaroa juurde, iseseisvaks vahepalaks, pastakastmeks või siis ka leivale-saiale sättimiseks. Peperonata on levinud Itaalia erinevates regioonides ja sage lisand just grillpidudel pakutavate roogade juurde. Sinna rooga võib lisada veel kappareid, oliive, münti ning serveerida sobib seda nii külmalt kui soojalt. Mulle meeldib süüa peperonatat praetud munaga. Maitsekooslus meenutab veidi shakshoukat, mis on ka mu üks suuri lemmikuid.

Peperonata ehk tomatine paprikahautis

Portsjonit 4 inimest

Koostisosad

  • 4-5 erivärvilist paprikat ribadeks lõigatuna ja seemned eemaldatud
  • 4 küüslauguküünt hakituna
  • 1 1 sibu hakituna
  • mõned basiilikulehed väiksemaks rebituna
  • 400 g küpseid tükeldatud tomateid või konserveeritud tükeldatud tomateid (kasutasin Loodusvägi mahedaid tükeldatud tomateid)
  • 50 ml oliiviõli (väga hea kvaliteediga on Casa Fontestate oliiviõli)
  • soola ja pipart
  • palsamiveiniäädikat
  • veidi suhkrut

Valmistamine

  • Kalla pannile oliiviõli. Kuumuta keskmise kuumuseni ja lisa siis pannile küüslauk, sibul ja basiilik ning hauta mõned minutid. Lisa siis tükeldatud paprika, sega läbi, kata pann kaanega ja hauta vaiksel kuumusel umbes pool tundi pannitäit aeg-ajalt segades. Lisa tükeldatud tomatid või tomatikonserv ja hauta veel, kuni paprikat on täiesti pehmed, kuid ei hakka veel lagunema. Maitsesta pannitäis soola, pipra, tibakese suhkru ja palsamiveiniäädikaga. Serveeri kas soojalt või jahtunult.

Postitus sündis koostöös Loodusvägiga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.