Tunnistan, et olen üsna parandamatu salatisõltlane. Sageli, kui ülejäänud perele toekam ja toitvam paja- või pannitäis toitu valmis, võtan ette selle kõige magusama lõigu. Kraamin välja enda tarbeks salatitaldriku, teen külmkapiukse lahti ja asun improviseerima. Salati puhul on loov lähenemine pigem soovitav ja eriti jabur oleks salatit valmistades näpuga retseptis järge ajades grammkaaluga koostisaineid mõõtes seda taldrikutäit komponeerida. Ja nii ongi mõnus oma salatitaldrik kokku kombineerida lähtudes hooajast, oma isudest, loomulikult ka külmkapi sisust ja sageli ka sellest, mis toit su kehale kvaliteetset kütust lisab.

No tegelikult mingid põhitõed salati kokkusegamisel ikka on ehk siis tavaliselt alustan ma komponeerimist salatirohelisest, milleks minu eelistuste järgi on ka krõmpsuv Rooma salat või siis rukola, spinatilehed või ka salatisegu. Edasi on küll kõik juba paljuski improvisatsiooni küsimus ja selle salati puhul olen maha spikerdanud Rimi valmistoidulettidel pakutavalt salatilt. Olen seda paar korda kiirel ajal karbiga kaasa haaranud ja siis süües nentinud, et tegemist on ülihästi kokkusobivate maitsekombinatsioonidega. Kodus sai omalt poolt seekord siia kooslusesse lisatud avokaadot ja kevadist krõmpsuvat redist. Mõnel teisel korral oleks lisandid jälle pisut teised ja nii saabki ühe universaalse salatipõhja peale iga päev midagi uut ja põnevat komponeerida.

Maitsenaudingut aitavad lisada Liisu Arro kaunid kirkavärvilised nõud. Imeilusad, kas pole?

Segasalat kinoa, päikesekuivatatud tomati ja avokaadoga

Portsjonit 2 inimest

Koostisosad

 • 100 g rukolat või muud salatirohelist
 • 1 dl kinoad (nt Looduvägi mahekinoad)
 • 7-8 päikesekuivatatud tomatit õlis tükeldatuna
 • 3-4 sl kalamata oliive õlis
 • 1 suurem või kaks väiksemat avokaadot tükeldatuna
 • 2-3 redist õhukeste ratastena
 • 3-4 sl oliiviõli (nt Casa Fonestate suurepärast oliiviõli)
 • veidi sidrunimahla
 • veidi vedelat mett
 • soola ja pipart

Valmistamine

 • Keeda esmalt kinoa. Selleks kalla kinoa potti või kastrulisse ja lisa 2 dl vett ja veidi soola. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust, kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni vesi on imendunud. Töötle kinoa kohevaks.
 • Sega kokku salatikaste oliiviõlist, sidrunimahlast, tibakesest meest ja soolast-piprast.
 • Sega rukola salatikastmega käte abil läbi.
 • Lisa kinoa, tükeldatud päikesekuivatatud tomatid ja oliivid ning avokaado ja redis. Sega veel korra läbi ja säti taldrikule.

Märkmed

Selline kooslus on täiesti taimne ja sobib ka veganitele. Kui soovid aga toekamat taldrikutäit, võid lisada näiteks fetajuustu, parmesanilaaste, grillitud kana, tuunikala või muud meelepärast.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.