Suvekuumus on lõpuks käes! Mulle meeldib! Olen parandamatu külmavares ja kui vahel saab ometi ilma kampsunita hakkama, siis on käes just minu aeg. Päikesepatareide peal toimimisest olen ka ammu aru saanud. Suvisel soojal ajal on energiat pea piiramatul hulgal, talvel vajun aga kössi ja eksisteerin sageli puhtalt tahtejõu pealt. Hetkel on aga käes valgete ööde, õiteilu, sooja ja valguse aeg ja see on nii mõnus! Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.

Teemaks või õigemini retseptiks, millest jutt alguse sai, oli üsna üllatusliku ja samas väga mõnusa maitsekombinatsiooniga jäine juustukook. Jäist juustukooki olen ka enne teinud ja selle baasretsepti leiab SIIT ning sõstarde ja kaeraküpsistega variandi SIIT, seekord lisandus koogile aga üks põnev komponent, mis tegi maitsekombinatsiooni uskumatult mõnusaks. Selleks väikeseks saladuseks oli nimelt sinihallitusjuust, mille lisamise soovitus mulle mingit muud teemat googeldades silma jäi. Intriig tundus olevat piisav selleks, et ise see kooslus ära proovida. Ja toimibki!

Sellise jäise koogi puhul on mõnus see, et valmistuskäik on lihtsamast lihtsam ja samas saab koogi valmis teha kasvõi nädal enne, kui süüa või pakkuda kavatsed.

Jäine toorjuustukook sinihallitusjuustuga
Kogus: 8-10-le (24-cm läbimõõduga vorm)


200 g Digestive küpsiseid, purustatuna
50 g võid, sulatatuna
3 dl vahustatavat kaerakoort või vahukoort
400 g toorjuustu, toasoojana
70-100 g sinihallitusjuustu
3 sl rafineerimata roosuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
serveerimiseks värskeid marju või marjakastet

Purusta küpsised, tõsta veidi küpsisepuru kõrvale (seda kasuta hiljem koogile pealepuistamiseks) ja suru ülejäänud küpsisepuru küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhjale. Suru näppudega küpsisepuru tugevalt kinni. Tõsta veidi koort kastruli põhja ja pudista sinna sisse sinihallitusjuust. Lase vaiksel kuumusel sulada aeg-ajalt segades. Kui segu jääb liiga tükiline, võid selle saumikseriga ühtlaseks purustada. Vahusta ülejäänud koor suhkru ja vanillisuhkruga. Vispelda toorjuust kreemjaks. Lisa toorjuustule sulatatud sinihallitusjuust ja sega ühtlaseks. Võid juustusegu läbi sõela kallata, nii jäävad sinakad hallitusega tükid sõelale. Ühenda omavahel vahukoor ja toorjuustu-sinihallitusjuustusegu ja kalla siis küpsisepõhjale. Raputa ühtlaseks, puista peale ülejäänud küpsisepuru ja tõsta siis sügavkülma. Jälgi, et vorm oleks otse, muidu on tulemuseks viltune kook.
Jäta külma vähemalt 4-6 tunniks, et kook jõuaks läbi külmuda. Umbes 20 minutit enne serveerimist tõsta kook toasooja ja lõika kooki kuuma vette kastetud noaga. Serveeri juurde värskeid marju või marjakastet.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.