Olles end taas maakodus sisse seadnud, muutub mu toidulaud üsna koheselt lihtsamaks ja suvele kohaselt kergemaks. Kui värske kraam on peenral kasvamas või turul ootamas, siis oleks ju see värskete viljade solvamine, hakates neid liialt töötlema või pikalt hautama. Lisaks sellele annab keha juba mõnda aega selgeid viiteid selle kohta, et soovib kergemat, värskemat ja taimsemat menüüd. Salatihooaeg on taas käes.

Üheks lemmikuks salatiks on saanud minu jaoks kinoa ja värske kraamiga salat. Sellise salati valmistamise puhul on tark esmalt suurem kogus kinoad valmis keeta ja siis vastavalt isudele ja külmkapi sisule hakata seda valmis kombineerima.  Hetkel on käepärast noored õrnad kurgid ja mahlased tomatid, hiljem lisanduvad suvikõrvits, lillkapsas ja mitmed teised värsket suveviljad.
Kinoa ise on aga erakordselt tänuväärne salatikomponent, andes salatile lisaks mõnusale krõmpsuvale tekstuurile ka pähklist maitset, aidates samal ajal oma tänuväärselt neutraalse maitsega teisi maitsed kas siis siduda või esile tõsta. Minu kinoa on linnast kaasa võetud, sest maapoest seda supervilja kahjuks ei leia. Samas kui ka väike 500-grammine Looduvägi mahe kinoa pakk maalemineku komplekti poetada, jätkub sellest väga-väga mitme salati jaoks. Kinoad võiks aga süüa seepärast, et tegemist on gluteenivaba ja täisväärtusliku toitainetest pungil teraviljaga, mis on hästi kiudaineterikas ehk siis tekitab kiirelt täiskõhutunde, hoides meie seedimist vilkana ja toites ühtaegu meie soolestikus pesitsevaid häid baktereid. Minul näiteks saab kinoad süües väga kiirelt kõht täis, samas ei ole tegemist ülesöömisega, vaid tegelikkuses aitab kinoa pigem kaalu kontrolli all hoida, olles madala glükeemilise koormusega.

Siin kirevas salatis saavad kokku värske kurk, magus küps tomat, kreemine avokaado, kergelt krõmpsuv kinoa, ürdid, oliiviõli, pisut palsamiveiniäädikat ja maitseained. Igaüks võib seda salatit ka ise edasi arendada. Vahemerelisemaks ehk ka kreekapärasemaks aitab seda salatit teha näiteks oliivide ja fetajuustu lisamine. Samas võib sinna lisaks sättida ka toorest paprikat, rediserattaid, kikerherneid, päikesekuivatatud tomateid või muid lisandeid, mida ise hindad ja mis maitsevad.

Kirju kinoasalat kurgi, tomati ja avokaadoga
Kogus: 4-le


2 dl keedetud kinoad (kasutan Loodusvägi mahe kinoad)
2 lühikest kurki, tükeldatuna
2 keskmise suurusega tomatit, tükeldatuna
2 küpset avokaadot, tükeldatuna
1 sibul, peeneks hakituna
värsket basiilikut ja/või tilli
soovi korral murendatud fetajuustu ja oliive
Salatikaste:
2 sl sidrunimahla
1 sl palsamiveiniäädikat (või punase veini äädikat)
3-4 sl oliiviõli (mina kasuta Casa Fontestate oliiviõli)
1 tl mett
soola ja pipart
Keeda esmalt kinoa. Selleks arvesta 1 osa kinoad ja 2 osa vett. Kalla kinoa keevasse, vähese soolaga maitsestatud vette ja keeda vaiksel tulel kaane all ca 10-15 minutit. Töötle kinoa kahvli abil kohevaks.
Salati jaoks tõsta kaussi tükeldatud kurk, tomat, avokaado ja sibul. Lisa ka kinoa ja hakitud ürdid. Salatikastme jaoks sega kõik salatikastme komponendid ja kalla salatile. Sega salat läbi, kontrolli maitseid ja tõsta taldrikule või serveerimiskaussi. Soovi korral lisa veel kas fetajuustu, oliive või muid lisandeid. Võid salatile veel täiendavalt oliiviõli niristada.

Postitus sündis koostöös Loodusvägiga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.