Suvel, grillihooaja saabudes ja eriti enne jaani, muutub marineerimine väiksemat sorti rahvusspordiks. Ikka vahetatakse grilliõhtul lemmikmarinaadide retsepte, jagatakse uusi nippe ja katsetatakse marinaadides uusi põnevaid maitsed ja lisandeid. Selle aasta juunikuises Oma Maitse ajakirjas saigi pisut põhjalikumalt lahti kirjutatud marinaadide teema, kui kõik põhitõed, nipid ja soovitused mitmel-mitmel lehel kirja pandud.
Lisaks üldisele teooriale sai sinna valmistatud ka mitmeid mõnusaid ja osaliselt ka hästi universaalseid marinaade, mida võiks kohe suurma koguse valmis teha. Siis polegi muud, kui ostad liha, kala, mereannid või köögiviljad valmis, pistad marinaadi, grillid kuumadel sütel ja otsast lõpuni isetehtud grilliroog ongi valmis.

Õiges küpsusastmes ehk seest pisut roosa veiseliha on grillmeistri lemmik!
Õunamarinaadis sealihašašlõkk on kindlasti avastamist väärt.
Valge rummi marinaadis särtsakad kanakintsud. Mmmm….
Vürtsikas marinaadis grillitud hiidkrevetid ei jäta mereannisõpru külmaks. 
Alustuseks siis aga jaanipäeva klassik ehk seakaelakarbonaad. Seekord siis õunamahlas marineeritud. Hapukasmagusas õunamahlamarinaadis küpsenud sealiha on tõeliselt hõrk grilliroog. Eelista võimalusel kodumaiset õunamahla ja kindlasti täismahla. Ja kui enne seda supermõnusat kooslust maitsnud ei ole, siis ole valmis väga mõnusaks maitseüllatuseks. Õun armastab siga ja tundub, et tunded on vastastikkused. 

Õunamahlamarinaadis
sibularatastega seašašlõkk

Õunamahl on igati mõnus marinaadikomponent, lisades lihale
magushaput mõnusat maitset ning toimides samas ka liha pehmendajana. Siia
marinaadi sobivad ideaalselt koduaia naturaalsed õunamahlad ja vastavalt
õunasordile saab tulemuseks kas hapukama või magusama alatooniga marinaadi.
Kindel on aga see, et õunamahlamarinaad on kindlasti järeleproovimist ja
avastamist väärt.
Kogus: 4-6-le
1 kg seakaelakarbonaadi, ca 5×5 cm tükkideks lõigatuna
3-4 sibulat, ratastena
Õunamahlamarinaad:
2-2,5 dl naturaalset hapukamat õunamahla
0,5 dl õli
1 sl vedelat mett
1 sl soola
Värskelt jahvatatud musta pipart
Värsket peterselli, hakituna
Sega kokku marinaadi ained. Tõsta kaussi tükeldatud liha ja
sibularattad, kalla peale marinaad ja masseeri kõik käte vahel mõne minuti
jooksul läbi. Masseerimine aitab marinaadil paremini liha sisse minna. Jäta
jahedasse vähemalt neljaks tunniks marineerima. Võid hoida liha marinaadis ka
üle öö.
Torka lihatükid vaheldumisi sibularatastega varda otsa. Jäta
lihatükkide vahele veidi ruumi ehk siis ära neid tihedalt üksteise otsa suru.
Grilli keskmisel kuumusel  umbes 15-20
minutit, kuni liha on küps. Puista peale värsket hakitud peterselli. 
Rohumaa veise steik
tšilli ja vürtsköömne marinaadis. Sama marinaad sobib ka lambale ja kalale

Hästi põneva sügava maitsekombinatsiooniga parajalt terav
vürtsköömnemarinaad sobib hästi nii veiselihale kui ka lambale või ka kalale. Tegemist on maitseküllase
marinaadiga, mis ei võta lihalt endalt võimalust särada, vaid raamistab
grillitud veiseliha maitse lihtsalt väga mõnusaks grillroaks.
Kogus: 4-le
4×200 g tükk rohumaa 
veise steiki
4 sl tšilli-vürtsköömne marinaadi
Tšilli-vürtsköömne
marinaad:
2 tšillipipart, peenelt hakituna
5-6 küüslauguküünt, hakituna
3 sl mirinit ehk riisiveini äädikat (võid kasutada ka valge
veini äädikat, kuid lisa siis marinaadile 1 tl mett või suhkrut, kuna mirin on
magusam)
2 sl punase veini äädikat
2 tl meresoola
1 kuhjaga teelusikatäis vürtsköömneid
½ tl kuivatatud punet
60 ml õli
Marinaadi valmistamiseks tõsta kõik koostisained purustajasse ja töötle ühtlaseks pastaks. Tõsta veisesteigid kaussi, lisa marinaad ja sega läbi. Jäta vähemalt neljaks tunniks jahedasse maitsestuma. Umbes pool tundi enne grillimist tõsta liha toatemperatuurile. Puhasta liha marinaadist, et see grillimise ajal kõrbema ei läheks, pintselda liha õliga ja grilli siis kuumal grillil 3-4 minutit mõlemalt poolt. Tõsta grillilt ära ja pintselda marinaadiga. Jäta 5-10 minutiks seisma, enne kui liha lahti lõikad. 
Grillitud krevetid on midagi eriti hõrku. Krevettide puhul on kõige suurem oht, et grillmeister unustab end jutustama ja krevetid küpsevad üle. Tegelikult tuleks need sütelt ära tõsta juba siis, kui küpsemise veel päris lõppenud ei ole. Krevett küpseb kiirelt ja hiljem ka järelküpseb. Seega, grillimise aega arvesta krevettidele pigem vähem kui rohkem. 

Hiidkrevetid
vürtsikas suitsupaprikamarinaadis

Korralikult vürtsikas tomatine suitsupaprikamarinaad sobib
hästi mereandide ja kana marineerimiseks. Selline marinaad peaks meeldima
kõigile neile, kes särtsakatest maitsetest lugu peavad. Kui tahad tulisemat maitset,
jäta tšillidest seemned eemaldamata. Sellist marinaadi võib grillihooajal
suurema koguse valmis teha. Nii on mugav kapist valmis marinaad võtta ja kana
või mereannid sinna maitsestuma sättida.
Kogus: 4-le
800 hiidkrevetisabasid, puhastatuna
4-5 sl vürtsikat suitsupaprikamarinaadi
Serveerimiseks värsket koriandrit
Vürtsikas
suitsupaprikamarinaad:
4-5 tšillipipart
5 küüslauguküünt, lamedaks vajutatuna
70 ml oliiviõli või päevalilleõli
2 sl laimimahla
3 sl tomatipastat
2 tl suhkrut
1 kuhjaga supilusikatäis suitsutatud paprika pulbrit
2 tl soola
Lõika tšillipiprad pikuti pooleks ja vajuta küüslauk
noaseljaga lamedaks. Tõsta ahjuplaadile, piserda õliga ja rösti 180-200
kraadini kuumutatud ahjus umbes 10 minutit. Jahuta veidi ja tõsta siis
blenderisse või purustajasse koos ülejäänud õli, laimimahla, tomatipasta,
suhkru, paprikapulbri ja soolaga. Töötle ühtlaseks pastaks.
Puhasta krevetid ja sega umbes 3 sl marinaadiga. Sega läbi
ja jäta umbes tunniks ajaks marineerima. Kuumuta grill, torka krevetid varraste
otsa, pintselda ülejäänud marinaadiga. Grilli kuumal grillil umbes 2-3 minutit
mõlemalt poolt. Serveerides puista peale värsket hakitud koriandrit ja
maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga. 

Kanakintsud on grillipidude klassikuks ja neid sirutuvad haarama nii lapsed kui ka suured. Valge rummi marinaadis kanakintsud on särtsakas ja väikese vimkaga suutäis. Kasuta nahata ja kondita kanakintse, mille liha jääb mahlasem kui kanafilee liha. 
Valge rummi
marinaadis kanakintsud

Pisut teistlaadne marinaad sobib hästi nii kana- kui ka
sealiha marineerimiseks. Valge rumm annab marinaadile põneva maitsenüansi,
millega on hea grilli ümber kogunenud seltskonda üllatada. Kanakintse võid
grillida nii resti vahel kui torgata ka kaks kintsu kahe puidust tiku otsa. Nii
on lihtsam neid hiljem grillil ümber keerata.
Kogus: 4-le
800 g kanakintse, nahata ja kondita
4 küüslauguküünt, hakituna
5 sl valget rummi
1 sl agaavisiirupit
3 sl oliiviõli
1 tl soola
Värskelt jahvatatud musta pipart
laimisektoreid
Värsket punet, hakituna
Tõsta kanakintsud kahe majapidamiskile vahele ja vasarda
lihahaamriga vasardades või tainarulliga rullides ühepaksuseks ja pisut
õhemaks. Sega marinaadi ained ja aseta siis kanakintsud marinaadi sisse. Tõsta
jahedasse vähemalt 4-ks tunniks maitsestuma. Tõsta kana enne grillima asumist
umbes pool tundi varem toatemperatuurile. Kuumuta grill keskmise kuumuseni.
Torka kanakintsudest kaks väiksemat metallvarrast või puidust grilltikku läbi.
Need hõlbustavad kanatükkide grillil ümberpööramist. Võid kanakintsud ka
grillresti vahele panna. Grilli mõlemalt poolt umbes 3-5 minutit, kuni
kanatükid on läbi küpsenud. Lase umbes 5 minutit seista, enne kui liha lahti
lõikad. Serveerides puista peale värskeid ürte ja piserda laimimahlaga. 

Retseptid ilmusid 2019. aasta juunikuises Oma Maitse ajakirjas. Kui soovid lähemalt lugeda marinaadide valmistamisest, otsi poodidest ajakirja. Veel on müügil!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.