Suvine aeg maakodus on imeline! See sädistav, lõhnav, õitsev ja valgusküllane maailm lummab oma külluse ja, nagu elu on õpetanud, mööduvusega. Just selle kaduvuse tõttu muutub kogu suvine soe maailm nii nauditavaks. Tahaks iga hetke endasse ahmida, et selle najal hiljem neid trööstitud novembripimedaid päevi suuta üle elada.

Juba mitmendat suve kolin ära maale. Mul on õnn omada tööd, mida võib sama edukalt teha asukohast sõltumata. Seetõttu on mul võimalus ühildada nii töö kui puhkus ja lülitada end mõneks heaks kuuks intensiivsest ja närvilisest linnaelust välja. Siin, maal olles, muutub elu eriti lihtsaks. Külapoe piiratud valik, lihtsad ja armsad inimesed ja võimalusel kogu toit siitsamast, kas oma peenralt, kohalikust aiandist või siis naaberküla kalamehelt. Sel aastal tulevad munad minu viielt vahvalt kanalt, kes suveks meie õuele endale kodu leidsid. Hommikune muna tuleb nüüd otse minu tublidelt pruunidelt kanapreilidelt, kes peale väikest kohanemist on juba mõnda aega igaüks ühe munaga päevas mind rõõmustanud. Seega on igati hinnas igasugused road, kus saab mune ära kasutada. Omletti ja praemuna sööme muidugi jätkuvalt hea meelega, aga vahel sooviks ka midagi muud. Näiteks värsket kala.

Maal on ka kalaga lihtne. Helistad hommikul kalamehele ja tema ütleb, kas kala on või ei ole. Nii ongi mere ääres alati elatud ja supermarketi alati lookas letid on viimaste kümnendite lisandus. Teisalt kuulubki maal loodusseaduste elamise juurde see, et usaldad loodust, metsa ja mere ande ning lepid sellega. Kui aga kord jälle käes see päev, kus kalamehelt värske kala saab, siis ei jäägi muud üle, kui oma kanade munadest lihtne ja samas nii mõnus Poola kaste praetud kalale peale teha ja muud ei olegi vaja.

Praetud kalafilee Poola kastmes
Kogus: 4-le


koha, ahvena vm valge kala fileed
soola
valget pipart
100 g võid
3 muna, keedetuna
1 dl kalapuljongit
sidrunimahla
hakitud värsket tilli
Kui kasutad terveid kalu, siis puhasta kala sisikonnast ning eralda filee. Võid loomuliukult kasutada ka juba valmiskujul ostetud fileed.
Patsuta kalafileed majapidamispaberiga kuivemaks ja maitsesta siis soola ja pipraga. Kuumuta pann keskmisel kuumusel, sulata pannil veidi võid või kalla pannile õli ning prae siis fileed rasvaine sees mõlemalt poolt kuldseks.
Poola kastme valmisamiseks sulata kastrulis või. Lisa kalapuljong (kui oled ise kalad puhastanud, siis keeda ise puljong kalaluudest ja uimedest). Sega läbi ja lisa siis hakitud muna. Maitsesta kastet soola, pipra ja sidrunimahlaga. Lisa hakitud värske till.
Serveerides tõsta lihtsalt kalale veidi Poola kastet ja serveeri juurde värsket kartulit.

Naudime suve ja suvemaitseid! See toit on üks neid, mis aitab suvisest toidulauast parima välja võluda.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.