Õunahooaeg on täies hoos. Uputab nii puu otsas ja puu all ja on õunapirukad-koogid pea kohustuslikud.Nüüd on paras aeg kraamida välja kõik aja jooksul kokku kogutud õunakookide retseptid. Eks ole meil kõigil kokaraamatute vahele korjatud erinevaid lehekesi, kus siis kirjas kas „Juta õunakook“ või „Krista vanaema õunapirukas“. Kõik hääd ja uhked omal moel! See õunakook sai aga hoopis teisendatud ühest rabarberipirukast, mis algselt oli valmistatud nisujahuga ja mille retsept pärines samamoodi ühest raamatu vahele pistetud käsikirjalisest paberilehele kirja pandud jäädvustusest. Tulemus oli igati katsetamist väärt ja lisaks mõnusale maitsele on tulemuseks ka igati tervislikumaks tuunitud kook, mis sobib ka neile, kes ei soovi või ei saa gluteeniga kookidega maiustada.

Koogi täidisele võid vastavalt soovile lisada kas hapukat sidrunimahla või täidlust ja vürtsikust lisavat Vana Tallinna likööri. Või ka mõlemat korraga.
Karemellise kattega tagurpidi õunakook toortatrajahust
Kogus: 8-10-le (22-24-cm vormi)
2  muna
1 dl rafineerimata roosuhkrut
1 dl hapukoort
2 dl Remedyway toortatrajahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
50 g võid, sulatatuna
Näpuotsaga soola
Täidis:
5-6 õuna, tükeldatuna
30 g võid
1,5 dl fariini- või demerara suhkrut
2 tl kaneeli
Veidi tüümiani (soovi korral)
2 sl sidrunimahla ja/või Vana Tallinna likööri
Täidise valmistamiseks tükelda ja soovi korral ka koori
õunad. Sulata pannil või ja lisa siis pannile suhkur, kaneel, sidrunimahl ja
soovi korral ka liköör. Sega läbi, lisa ka tükeldatud õunad ja kuumuta täidist
vaiksel kuumusel ca 5  minutit. Kalla
siis segu koos vedelikuga võiga määritud vormi põhjale ja laota ühtlaselt
laiali.
Taina jaoks vahusta munad suhkru ja tibakese soolaga. Lisa
siis hapukoor ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega läbi ja lisa lõpuks
sulatatud või. Kalla tainas eelnevalt vormi sätitud õunatükkidele ja laota
laiali.
Küpseta ahjus 180-200 kraadi juures ca 20-25 minutit, kuni
tainas on kuldne. Tõsta ahjust välja, jahuta veidi. Tõmba noaga koogi servad
külgedelt lahti ja kummuta kook siis koogialusele. Juurde paku kas
vanillikastet või -jäätist.
 
Postitus valmis koostöös Remdedyway´ga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.