Metsad on mustikatäpilise mustri saanud ja see tähendab ainult üht – mustikakookide ja -jookide hooaeg on alanud. Mustikakissell on meil juba mitu korda menüüs olnud, tumeda maitseküllase kisselli keskele sätitud koheva kohupiimakreemiga. No küll on võrratu see kooslus! Parajalt nostalgiline ka.

Just sellest samast aegumatuste maitsekooslusest kantuna jäi mulle üle-eelmise suve kaasaegse Eesti toidu otsimise projektist meelde üks mustika-kohupiimakook või siis galette pisut peenema nimega kujust tulenevalt nimetades, kus seesama aegumatu ja täiuslikult toimiv maitsekooslus kokku saab. Olin nimelt haaratud selle projektiga nii parima toidu valimisse kui ka pildistamisse ning projekti tulemuseks oli selline vahva “Tänapäevane Eesti köök” raamat, kust ka see retsept pärit on. Seda kooki proovides viis mõte ja maitsetaju koheselt ka mind lapsepõlve radadele, kus metsmustikatest tumedaks värvunud suu oli suve teisel poolel normiks.

Retsepti autori Janne Lassi sõnul sai tema inspiratsiooni selle koogi loomisel lapsepõlve lemmikmagustoidust ehk mustikakisselliga kohupiimavormist

Sellises mustikapirukas tasuks kasutada kindlasti korralikke metsamustikaid. Kultuurmustikad on toredad ja mõnusad niisama maiustamiseks, maitsevõimsust on aga metsast korjatud mustikatel kordades rohkem. Kui aga mustikaaeg läbi saab, sobib siin kasutada ka sügavkülmutatud mustikaid. Maitse jääb ka nendega täiesti suvepiruka vääriline.

Siia mustikakoogi juurde sobib pakkuda taimeteed. Õhtuseks mõnusaks koogihetkeks sobib hästi Liptoni Relax tee, mis aitab hästi kooki nautides päevapinged maha võtta. Liptoni Relax teesegus on kokku saanud lavendel, pärnaõis ja kummel. Tulemuseks on taimedest maitset ja aroomi saanud maitsev tee, millele võid sisse poetada veel mõned mustikamarjad. Nii on tee eriti küllusliku maitsega ja sobib hästi mustikahooajal nautimiseks mustikakoogi kõrvale.

Krõbedal speltajahust põhjal mustikapirukad kohupiimaga

Portsjonit 6 väikest (ca 10 cm läbimõõduga) pirukat

Koostisosad

Tainas:

  • 200 g speltajahu (ca 3-3,5 dl)
  • 2 sl suhkrut
  • 100 g võid
  • 1 muna
  • veidi külma vett (vajadusel)
  • näpuotsaga soola

Kohupiimatäidis:

  • 250 g teralist vanakooli kohupiima
  • 2 sl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 kuhjaga sl kaeramannat
  • 1 muna

Mustikatäidis:

  • 200 g mustikaid
  • 2 tl tärklist
  • 3 sl srafineerimata pruuni suhkrut
  • kaunistamiseks tuhksuhkrut ja mündilehti

Valmistamine

  • Valmista esmalt koogipõhja tainas. Selleks sega kuivained tükeldatud külma võiga ja näpi kõik ühtlaseks puruks. Võid seda teha ka köögikombaini abil. Lisa muna ja töötle ühtlaseks. Vajadusel lisa veidi vett, et moodustuks ühtlane tainas. Keera toidukile sisse ja tõsta jahedasse umbes pooleks tunniks.
  • Kohupiimatäidise jaoks sega kohupiim suhkru, vanillisuhkru ja kaeramannaga. Sega juurde lahtiklopitud muna. Tõsta kõrvale.
  • Mustikatäidise jaoks sega mustikad tärklise ja suhkruga.
  • Tõsta tainas külmast, lõika kuueks võrdseks tükiks. Vormi igast tainatükist pallike ja rulli see jahusel pinnal lapikuks ca 15 cm läbimõõduga kettaks. Tõsta tainaketas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Aseta keskele ca 2 sl kohupiimatäidist ja puista sinna peale mustikaid. Näpi ääred keskele kokku nii, et täidis jääks ilusti koogi keskele püsima. Küpseta 200 kraadini kuumutatud ahjus ca 20-25 minutit, kuni tainaservad on kuldpruunid. Jahuta veidi ja viimistle siis tuhksuhkru ja mündilehtedega.

Märkmed

Parim soojalt ja samal päeval, kui kook on eriti mahlane.

Juurde sobib pakkuda kuumal päeval külma piima või jahedaks kiskuval õhtul sooja rahustavat teed. Nii need tavalised hetked eriliseks muutuvadki.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.