Kesksuvi tähendab seda, et suvemarjad on valmis. Ja mitte ainult valmis, vaid minu maakodus olev vaarikaväli on sel aastal lausa hullunud. Vaarikad kasvavad kohati lausa viinamarjakobaraid meenutavate kogumitena ja taaskord oli vaarikate valmimine ajastatud kuumalainega samale ajale. See tähendab aga seda, et selleks ajaks võid unustada kõik muud plaanid ja tööd ning korjad iga päev jälle uued kausitäied vaarikaid. Sest kui nad kord otsast valmima hakkavad, siis küpsevad nad järjest ja kuumal ajal vajavad lausa igapäevast korjamist. Kui mõni päev vahele jäi, siis või juba põõsaste all maas punasekirjut vaipa märgata. Minusugusele parandamatule korilasele on see muidugi valus vaatepilt, seega olen küll senini kriibitud ja nõgestest puretud, aga suurema osa vaarikaid sain siiski korjatud. Sekka täisküpseid tikreid, mustsõstraid ja punaseid sõstraid. Ja tegelikult on see nii mõnus aeg!

Marjade korjamine on aga ainult üks ja esimene etapp sellest igasuvisest lõputuna näivast marjarallist. Kui sulle igal teisel päeval pesukausitäied vaarikaid või tikreid või muid marju kausist vastu piiluvad, siis unustad ka ära kõik pooleliolevad raamatud või tehtud plaanid ja sätid end ohates taas kööki talvevarusid täiendama. Või noh, ohtkad natuke nagu moepärast, sest tegelikult on omamoodi nauditav see marjauputus. Hiljem, näiteks novembrikuus, meenutad seda marjamagusat aega valusa igatsustorkega hinges ja siis saad vähemalt mõne suvemaitsega moosi või sügavkülmast marjakarbi välja kraamida.

Tikrid oma magusa maitsega on minu ühed lemmikud. Paraku sissetegemiseks suhteliselt tüütud marjad oma suurte seemnete ja kestaga
See vaarikauputus võib hetketi tunduda pisut tüütu, aga tegelikult ma armastan seda kesksuvist küllust ja täisküpsust
Ega siin polegi muud, kui kõik abivahendid välja kraamida ja marjad püreeks teha.
Marjad blenderisse ja siis vormi kihiti – triibulises jäätises on vaarikapüree, tikripüree ja viimase kihina meega Kreeka jogurt. Hea lihtne teha ja seemnetest-kestadest ei jälgegi enam

Pean tunnisama, et erinevad marjad võivad küll põõsa otsast süües mõnusad olla, aga sisse tehes on paras peavalu seemnete ja kestadega tegelemine. Eks seepärast olegi moosimarjana pisut põlu alla sattunud nii tikrid kui ka punased ja mustad sõstrad. Lahendus on aga korralikult võimas blender, mis aitab loetud sekundite jooksul kestadest ja seemnetest ühtlase püree teha. Just nii ühtlase, nagu ülaloleval pildil olevast marjajäätisest näha. Minu köögilaual on endale auväärse koha teinud Boschi VitaBoost HighSpeed blender, millel võimsust korralikult ehk siis lausa 1600 Watti ja mil pöördeid lausa 30 000 ühes minutis. See tähendab seda, et blender töötab mängleva kerglusega ühtlaseks nii tikrid, punased sõstrad kui ka näiteks arbuusiseemned. Vajadusel ka jääd ja pähkleid. Tegelikult on see igati tänuväärne, sest sageli on seemned just erinevate kehale vajaminevate toitainete sisalduse koha pealt kuldaväärt toiduained. Samas arbuusiseemneid niisama krõbistada ei ole just kõige mõnusam tegevus. Peale blenderdamist on aga seemnetest puhastamata jäänud arbuusitükkidest saanud ühtlane arbuusimahl, mis külmkapist võetuna on väga mõnus jahutaja ja janukustutaja. Toitainetest pungil!

Kui aga nende (seemneteta) marjajääde juurde tagasi tulla, siis nende valmistamisega saab hakkama isegi laps. Vaja on lihtsalt esmalt marjad korjata ja puhastada. Siis blenderis ühtlaseks töödelda. Hapumate marjade puhul võid lisada mett, agaavisiirupit, steviat või ka rafineerimata suhkrut, et hapusust veidi tagasi tõmmata. Siis marjapüree vormidesse, pulgad sisse ja sügavkülma. Veidi kannatust ja võidki nautida mõnusat marjast jahutust.

Marjajäätised

Koostisosad

  • Vaarikaid või punaseid sõstraid
  • Tikreid
  • Mustikaid või musti sõstraid
  • Laimi- või sidrunimahla
  • Magustajat - mett agaavisiirupit, steviat, rafineerimata suhkrut, banaani, pehmeid datleid vm
  • Vanillisuhkrut või vanillikaunast kraabitud seemneid
  • Paksemat jogurtit
  • Jäätisevorme
  • Puidust pulki

Valmistamine

  • Püreesta marjad koos magustajaga blenderis. Kontrolli maitseid, et segu liiga hapu ei jääks. Erinevad marjad vajavad erinevat kogust suhkrut ning ka marjade küpsusastmest sõltub, palju magustajat vaja läheks. Võid koor marjadega püreestada ka banaani või pehmeid datleid. Ka need aitavad maitset magusamaks timmida. Võid lisada marjapüreele laimi- või sidrunimahla ja vanillisuhkrut.
  • Kalla marjapüree vormidesse. Kui tahad värvilist jäätist, püreesta erinavat värvi marjad eraldi ja kalla siis ettevaatlikult üksteise peale. Valge kihi võid valmistada jogurtist. Sega jogurti sisse maitse järgi veidi magustajat ning vanillisuhkrut. Kalla jogurtikiht ka vormi. Torka sisse pulgad ja tõsta jäätised ettevaatlikult sügavkülma püstisesse asendisse. Jäta mõneks tunniks kuni üle öö sügavkülma.
  • Valmis jäätiste kättesaamiseks aseta jäätisevormid korraks sooja vee alla ja tõmba siis vormist välja.
Mustsõstrajäätisega saab endale üsna laia naeratuse näkku tekitada. Vitamiinidest pungil marjajää maitseb lastele hästi.
Vaarika, tikri ja jogurtitriibuline jäätis on mõnus vahepala ja annab ka tõhusalt jahutust.

Marjahooaeg kestab veel ja kui ploomid-õunad hakkavad valmima, siis saab ka neist mõnusat püreed teha, millest saab samamoodi jäätist valmistada. Seega, jäätisevormid tolmust puhtaks või poest koju, blender köögikapil aukohale ja marjajäätiste hooaeg alaku!

Postitus sündis koostöös Boschiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.