Nonii, kohe on esimene advent käes ja täpselt paras aeg tuppa veidi jõululõhna laste. Mida jahedamaks ja kõledamaks muutub ilm, seda selgemaks saab, et toekate ja tummiste toitude aeg on vääramatult käes. Natuke võib juba eelseisvate pühade ootuses ja kohe saabuva advendiaja valguses toitudesse ka jõulumekki lisada. Millal siis ikka veel süüa verivorsti või jõulukapsast, sekka ka pidulikumat pardikoiba või siis hoopis sooja salatit ahjus röstitud muskaatkõrvitsaga? Kõik head ja mõnusad toidud nii omaette kui ka ühele lauale kokku sätituna.
Kui pardikoibade valmistamine on tavaliselt üsna pikka etteplaneerimist vajav ettevõtmine, siis Oskar Lihatööstuse eelküpsetatud pardikoibade puhul piisab piltlikult vaid nende ahjus ülessoojendamisest. Nii jääb rohkem aega lisanditele pühenduda. Pardikoibade juurde sobivad hästi magusa alatooniga lisandid. Punane kapsas on puhas klassika. Lisaks võib sinna juurde meisterdada väga mõnusa ja värvikireva ahjus röstitud muskaatkõrvitsa ja verikäki salati, millele kastmeks võib sättida hapukasmagusa pohlakastme. Pardikoibade kõrvale võib aga tavalise kartuli asemel pakkuda bataati, mida võib Hasselbacki kartulite moel poolenisti õhukesteks ribadeks lahti lõigata ja ahjus valmis küpsetada. Lihtsad ja ilma suurema vaevata lisandid aitavad kogu söömaaja väiksemat sorti pidulauaks vormistada.
Verikäkisalat röstitud kõrvitsa ja pohlakastmega. Hautatud punane kapsas eelküpsetatud pardikoibadega
Koostisosad
- 2 pakki Oskar Lihatööstuse eelküpsetatud pardikoibasid
- Serveerimiseks granaatõunaseemneid soovi korral
- Värsket hakitud peterselli
Ahjus valmistatud punane kapsas
- 700 g punast kapsast tükeldatuna
- 200 g rohelisi õunu nt Antoonovka vm, koorituna ja tükeldatuna
- 200 g sibulat hakituna
- Paar küüslauguküünt hakituna
- Näpuotsaga jahvatatud muskaatpähklit kaneeli ja nelki
- 2-3 sl pruuni suhkrut
- 2 sl punase veini äädikat
- 2 sl võid
- Soola ja värsket jahvatatud pipart
Verikäki ja röstitud ahjukõrvitsa salat
- 150 g Oskari kahe peki verikäkki õhukeste viiludena
- 300 g muskaatkõrvitsat koorituna ja tükeldatuna
- 100 g beebispinatit või muud värsket salatit
- 2-3 sl pohlamoosi
- Veidi vett või õunamahla
- Soola ja pipart
- Oliiviõli
- Veidi sidrunimahla
Hasselbacki bataadid
- 2-3 pikemat ja peenemat bataati
- 2-3 sl oliiviõli
- 2-3 küüslauguküünt
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Punase kapsa valmistamiseks eemalda esmalt kapsalt välimised lehed, lõika kapsas sektoriteks, eemalda jämedad rootsud ning lõika kapsas ribadeks. Laota osa tükeldatud kapsast ahjupoti põhjale ja puista peale soola ja pipart. Lisa hakitud sibul ja õunad ning küüslauk koos vürtside ja suhkruga. Korda sama valemi järgi jaotust, kuni kõik ained on kihiti potti laotud. Kalla potti veiniäädikat ning aseta võitükid kõige peale. Pane ahjupotile kaas peale ning lase küpseda eelkuumutatud ahjus 150 kraadi juures 2-2,5 tundi. Sega paar korda kapsast küpsemise ajal.
- Verikäki ja röstitud muskaatkõrvitsa salati valmistamiseks piserda tükeldatud kõrvitsat oliiviõliga ning maitsesta soola ja pipraga. Laota ahjuplaadile ning rösti 200 kraadi juures ca 15-20 minutit, kuni kõrvits on läbi küpsenud ja hakkab kergelt pruunistuma.
- Rösti verikäki õhukesi viile ahjus 150 kraadi juures kuni need on krõbedad. Sega beebispinat või salatiroheline vähese oliiviõli ja sidrunimahlaga läbi. Laota vaagnale. Säti sinna peale röstitud kõrvits ja verikäkirattad. Sega pohlamoos kas vee või õunamahlaga vedelamaks ja kalla salatile. Viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga.
- Hasselbacki bataatide valmistamiseks lõika bataadidele terava noaga tihedalt sisselõiked nii, et alumine osa jääb lahti lõikamata. Sega oliiviõli purustatud küüslaugu ning soolaga ning pintselda või piserda bataate küüslauguõliga. Tõsta 200 kraadini kuumutatud ahju ja rösti umbes 40 minutit. Tõsta ahjust välja, pintselda veel korra õliga ning rösti veel 10-20 minutit.
- Pardikoivad valmista vastavalt pakendi juhistele ehk siis tõsta ahju 220 kraadi juurde ca 15-20 minutiks. Serveeri pardikoibi koos punase kapsa, verikäki-kõrvitsa salati ja bataadiga. Soovi korral puista pardikoibadele granaatõunaseemneid ja värsket hakitud peterselli.
Postitus sündis koostöös Oskar Lihatööstusega.
Vasta