Mõnda aega kestnud vaikus siin blogis on olnud tingitud sellest, et käisin korra soojas ära. Peale seda lõputut novembrit, mis meil end siin talve asemel laiali laotas oli väga kosutav korraks päikest, rohelust ja sini-siniseid sooje ookeanilaineid nautida. Nii, nagu ma igalt reisilt olen mingi uue vahva idee kaasa toonud, läks ka seekord. Seekord käisime Balil ja Gili saartel ning Ubudis üht oma juba eelmisel korral lemmikuks saanud Clear Cafe kohvikut külastades leidsin sealt joogimenüüst Jamu (hääldub džamu) ehk iidse Indoneesia ayurveda tervisejoogi, kus põhikomponendiks kurkum. Kuumas kliimas serveeritakse seda tavaliselt jää peal ja tegemist on väga mõnusa maitsega joogiga, mis tänu oma koostisele on käsitletav ka tooniku või lausa ravimina. Järgmistel päevadel oskasin jamut juba otsida ja leidsin, et tegelikult leiab seda päris sageli joogimenüüdest. Ühel korral oli jamu mainitud ainult ühe alkohoolse kokteili koostises, aga rõõmuga oldi valmis mulle seda ka ilma promilli andva lisandita serveerima. Igal juhul sai jamust sellel reisil üks minu lemmikuid jooke. Eriti mõnus oli seda nautida peale hommikust joogatundi kohe seal kõrval asuvas Kenza kohvikus Gili Air saarel.
Jamu on, nagu juba eespool mainitud, traditsiooniline Indoneesia ravimijoogi nimetus, kuhu võib kombineerida erinevaid juurikaid, õisi, seemneid, lehti, puuvilju ja mis iganes ravimtaimi. Ehk siis see siintoodud kurkumiga jamu on ainult üks paljudest võimalikest variantidest. Küll aga üks tuntumaid variante.
Balilased ise väidavad, et naised peaksid seda oma ilu jaoks jooma vähemalt kolm korda nädalas ja mehed võiksid sinna sisse segada munakollast, et olla tugevad. Igas mõttes 🙂 Kõige levinum jamu on tehtud kurkumi- ja ingverijuurest, millele on lisatud mett, sageli ka hapukat tamarindi ja tsitrusemahla. Tulemuseks on tõeline haiguste peletaja ning hetkel, kui koroonaviiruse paanika aina tuure kogub, võiks paanika asemel hoopis endale paraja portsu jamut valmis villida. Siis hea igal hommikul oma tervist tugevdada ja immuunsüsteemi turgutada.
Kurkumijuur on väga võimas ravimtaim, millel on tugev põletikuvastane toime. Lisaks aitab kurkum maksast mürke välja viia ja ka neerusid puhastada. Üldjoontes saab kurkumile omistada kõiki klassikalisi ravimtaime omadusi alates antioksüdatiivsest toimest, seedimise toetamisest, kolesterooli alandamisest kuni vähivastase toimeni välja. Kurkumi ravitoime tuleneb kurkumiinist, mille bioaktiivsust aitab tõsta musta pipra lisamine. Pipar peab olema värskelt jahvatatud. Tegelikult võiks sinna joogile lisada veel sortsu kas kookospiima või muud rasva sisaldavat lisandit, et joogis sisalduvad rasvlahustuvad ained ilusti kätte saada.
Loomulikult plaanisin ma seda jooki ka kodus järgi teha. Pisut retsepte uurides selgus, et variante on mitmeid. Võib teha täiesti tooretest komponentidest jamu, aga erinevaid variante läbi proovides tundus, et Balil pakutud variandid olid ikkagi läbi keedetud. Natuke teemat uurides leidsin ka infot, et kurkumi omastatavus muutub kuumutades paremaks, seega jään ise seda toonikut edaspidi keedetud variandis valmistama.
Kurkumijuurt on õnneks meil juba päris hästi saada. Kindlasti leiab seda Biomarketist, aga eile leidsin seda ka oma kodusest Selverist valmis pakendatud kujul. Nii et komponentide leidmisel väga suuri takistusi ei tohiks tekkida. Küll tuleb aga hoiatada selle eest, et kurkumiga toimetades on suur oht oma käsi, riideid, nõusid ja kõike muud, mis kurkumiga kokku puutuvad kollaseks värvida. Kätele kaitsmiseks soovitan kurkumiga toimetades kindad kätte tõmmata, kui ei ole just soovi järgmised päevad kollaste küüntega ringi käia. Samamoodi tuleks ettevaatlik riietusega olla ehk siis oma lemmiku valge pluusiga ei tasu kurkumiga flirtima hakata. Oma blenderi kannule sain ka tänu kurkumile päikesekollase varjundi. Aga isetehtud jamu on nüüd kapis ootel ja sealt on hea iga päev üks toniseeriv jook endale välja mõõta.
Jamu ehk Indoneesia toniseeriv kurkumijook
Koostisosad
- 100 g värsket ingverijuurt, tükeldatuna
- 50-70 g värsket kurkumit, tükeldatuna
- 2-4 sl mett (minu lemmik on Remedyway tatraõiemesi)
- 1-2 laimi mahl
- veidi jahvatatud musta pipart
- tamarindi pastat, soovi korral
Valmistamine
- Puhasta ingver ja kurkumijuur. Koorida ei ole vaja. Tükelda õhukesteks viiludeks ja tõsta potti. Kalla peale vesi nii, et ingver ja kurkum oleksid kaetud ja lase keema tõusta. Keeda umbkaudu 20 minutit. Jahuta veidi ja tõsta siis blenderisse. Töötle vähemalt minut, et mass oleks võimalikult ühtlane. Kurna läbi sõela ja sega siis juurde mesi, laimimahl, värskelt jahvatatud musta pipart ja soovi korral ka tamarindi pasta, mis lisab ka toonikule hapukat maitset. Serveeri jamut kas soojalt või külmalt. Sooja variandi puhul soojenda tõmmist veidi, kuid mitte liiga kuumaks, et mee mõju mitte hävitada. Võid lisada tõmmisele ka veidi kuuma vett. Jahutava jamu tegemiseks kalla jamu tõmmis lihtsalt jää peale. Naudi ja ole terve!
Vasta