Vabariigi aastapäev on juba mõne päeva pärast ja nagu igal aastal sel ajal kattuvad ka siis lauad Eestimaise hea ja paremaga. Kilu ja kama, heeringas ja kartul, sült ja must leib. Neid igati eestipäraseid toite leiab tõenäoliselt igalt pidulaualt. Arvata võib, et sel õhtul ära söödav kilude hulk on igati aukartustäratav.

Et aga menüü liiga kilu poole kaldu ei läheks, võib pidulauale kiluvõileibade juurde sättida veel meie oma sülti, millele seltsiks kaks erinevat salatit – sealihasüldi juurde toekas kartulisalat krõbeda peekoniga ja lahjema kanasüldi juurde värvikirev kerge värske salat vutimunadega.

Toekas ja toitev kartulisalat pannil krõbedaks küpsetatud peekoniga on sageli pidulaudade staariks. Tavapärasest kartulisalatist erineb see salat esmalt selle poolest, et hakkimisega ei tasu liialt hoogu sattuda, pigem vastupidi. Tükelda nii kartul, sibul kui ka kurk parajalt jämedalt, sest siia salatisse sobivad sel moel tükeldatud koostisained lihtsalt paremini. Salatikaste maitsesta sinepi ja mädarõikaga ning soovi korral võid salatikastmele lisada ka tibakese suhkrut.

Toekas kartulisalat krõbeda peekoniga

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 kg väikseid kartuleid keedetuna
  • 150 g Oskari E-vaba suitsupeekonit
  • 1 punane sibul poolratastena
  • 2 hapukurki või marineeritud kurki tükeldatuna
  • 2-3 sl kappareid
  • Hakitud rohelist sibulat

Hapukoorekaste

  • 100 g hapukoort
  • 100 g majoneesi
  • 1 tl tl sinepit
  • 1 tl tl mädarõigast
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Keeda, jahuta ja vajadusel koori kartulid. Tükelda jämedalt. Tõsta peekon pannile, lase rasval välja sulada ja küpseta siis krõbedaks. Tükelda väiksemaks. Tõsta kaussi kartul, peekon, sibul, hapu- või marineeritud kurk ja kapparid. Sega omavahel salatikastme ained ja maitsesta soola ja pipraga. Kalla salatikaste salati koostisainetele ja sega läbi. Serveerides lisa hakitud rohelist sibulat.

Rasvavaene kanalihast sült on tõenäoliselt paljude naiste lemmik ja sinna juurde sobib pakkuda kevadiselt kerget värsket salatit. Mõnusalt värvikirevas salatis saavad kokku krõmpsuv erkroheline Rooma salat, kirsstomatid, kartulid ja vutimunad. Selline salat sobib hästi pidulauale sättimiseks, aga rõõmustab silma ja kõhtu ka argiõhtul, kus saab ära kasutada näiteks eelmisest päevast järele jäänud kartulid ja keedetud munad. Salatile sobib hästi ka küüslaugune hapukoore-majoneesikaste, kuid siin on ta serveeritud klassikalise õlikastmega viimistletult. Koos Oskar Lihatööstuse kanasüldiga taldrikule tõstetult on tulemuseks üsna rasvavaene ja samas valgurikas maitsev söögikord.

Värske salati kartuli ja vutimunadega

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 Rooma salati pea väiksemateks tükkideks rebituna
  • 200 g kirsstomateid poolitatuna
  • 400 g keedetud minikartuleid poolitatuna
  • 10 vutimuna keedetuna (keeda vutimunasid 2 minutit 30 sekundit)

Salatikaste

  • 1 tl mett
  • 1 tl sinepit
  • 1-2 sl sidrunimahla või veiniäädikat
  • 4 sl oliiviõli
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Sega esmalt kokku salatikastme ained. Rebi salat väiksemateks tükkideks, sega poolitatud kirsstomatite ja kartulitega. Kalla juurde ega salatikaste ja sega läbi. Laota vaagnale või taldrikule. Säti sinna peale poolitatud vutimunad. Viimistle soola ja pipraga.

Postitus sündis koostöös Oskar Lihatööstusega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.