Sügise edenedes ja külmade ilmade saabumisel võiks oma menüüsse järjest rohkem lisada vürtsikaid soojendavaid toite. See läätse-kõrvitsakarri on üks neist, mis oma sooja vürtsikusega aitab kõhtu täites ka sisemist soojust tekitada. Lisaks sellele on see toit ka oma koostisosadelt igati eeskujulik, sisaldades nii kiudaineid kui ka mitmeid väärtuslikke vitamiine ja mineraalaineid.

Tegelikult on nende soojendavate karridega see vahva lugu, et sarnaseid retsepte võib vabalt ka ise kombineerida. Olles oma elu jooksul nii mõnedki karrid teinud 🙂 tekib lõpuks lihtsalt tunnetus ja arusaam, millised etapid tuleks läbida. Ja kui see tunnetus on tekkinud, siis võib üsna vaba käega ja loominguliselt karrisid kombineerida. Panen ka siia üldised karride valmistamise loogikad kirja.

  1. Esmalt kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli sees hakitud sibulat ja küüslauku. Need on enam-vähem kohustuslikud. Lisaks võib nn baasmaitsestajana kasutada ka hakitud ingverit, tšillit, kurkumijuurt vm maitset andvat maitsejuurt. Hauta need pigem vaiksemal kuumusel umbes viie minuti jooksul läbi
  2. Lisa vürtsid. Võid kasutada juba valmis karrimaitseainet ehk erinevate vürtside segu. Näiteks Massaman karri, Madrase karri vm. Võid ka ise vürtse kombineerida. Minu lemmikuks on kurkum, suitsutatud paprika, vürtsköömned, aga vahel lisan ka jahvatatud tšillit, koriandrit, kardemoni, nelki, muskaati, kaneeli jne. Head soojendavad vürtsid, mis kõik karridesse hästi sobivad. Kuumuta vürtsid pannil läbi nii, et nad muutuvad aromaatseks ehk siis seni, kuni köök on ahvatlevat aroomi täis.
  3. Nüüd võiks lisada tükeldatud köögiviljad. Siia sobib nii bataat, porgand, kõrvits, lillkapsas jne. Köögiviljadele kalla peale vedelik. Selleks sobib puljong, aga võid kasutada ka näiteks tomatimahla või purustatud tomateid. Kui kasutad läätsesid, lisa ka need. Arvesta sellega, et kiirkeeduläätsed keevad juba 15 minutiga pehmeks, pruunid läätsed vajavad pikemat keemisaega ehk vähemalt 40-60 minutit ja neid oleks hea eelnevalt leotada. Lase pannitäiel vaiksel tulel podiseda, kuni koostisosad on pehmed. Karrisid võib rahulikult pisut üle keeta, maitsete segunemine on pigem hea.
  4. Viimasena lisa kookospiim, kui seda kasutad. Kontrolli maitseid ja alati võid lisada ka kurnatud ja läbi pestud kikerherneid või, miks mitte ka ube. Taimsed valgud koos kiudainetega lisavad toidule ainult kasulikkust.
  5. Kui kasutad liha (näiteks kanaliha), siis lisa see pannile koos köögiviljadega ja pruunista kergelt vürtsides enne, kui vedeliku peale kallad. Kala ja krevetid pruunistaksin ma eraldi pannil ja segaksin juurde viimases faasis või siis tõstaksin karri sisse päris lõpuks ja mõneks minutiks. Mereande ei tohiks üle kuumutada.
  6. Enne serveerimist kontrolli maitseid, vajadusel lisa soola ja pipart. Tomatised kastmed vajavad ka tibake suhkrut või mett. Serveerides puista peale ürte, idusid, seesamiseemneid või muud meelepärast. Juurde serveeri aurutatud riisi. Nii lihtne see ongi!

Kuldne läätse-kõrvitsakarri kookospiima ja kikerhernestega

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 sibul hakituna
  • 3 küüslauguküünt hakituna
  • 1 tšillipipar hakituna
  • 2 sl suitsutatud paprika pulbrit
  • 1 tl kurkumit
  • 1 tl vürtsköömneid
  • 500 g kõrvitsat tükeldatuna
  • 100 g punaseid läätsesid
  • 7 dl köögiviljapuljongit
  • 400 g purk konserveeritud kikerherneid
  • 400 g purk kookospiima
  • Veidi mett või suhkrut
  • Värsket koriandrit
  • Õli
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae sibulat, kuni see on klaasjas. Lisa küüslauk ja tšilli ning kuumuta läbi. Lisa maitseained ning kuumuta läbi kuni need aromaatseks muutuvad. Kalla juurde tükeldatud kõrvits ja läätsed, lisa puljong ja kookospiim ja lase keema tõusta. Keeda, kuni kõrvits ja läätsed on pehmed. Vahepeal võid lisada ka kurnatud ja loputatud kikerherned. Maitseta soola ja pipra ning tibakese mee või suhkruga. Serveerides lisa värsket koriandrit. Sellist karrit võid ka pikemalt podiseda lasta, puruks keenud läätsed muudavad roa mõnusalt tummiseks ja pikk keemine ühtlustab maitseid.

Mõnusat karritamist! Pime ja külm aeg on ees ja karride valmistamine tasub käe sisse harjutada.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.