Suvel, kui kõik viljad muutuvad magusaks ja mahlaseks, tasub köögiviljadega end mitte tagasi hoida. Vähemalt minuga juhtub küll nii, et võin sujuvalt kolm korda päeva köögiviljatoite süüa ja mõneks ajaks kõik lihad ja kalad ära unustada. No ja kui sul juustu jagub, siis tegelikult polegi rohkemat vaja, kui need mõnus-magusad köögiviljad ohtra juustuga üle puistata, pisut maitset küüslaugust, oliiviõlist, sidrunimahlast, soolast ja piprast ja no…nii hea!!!
Aga et oma õhkamistele mingi kasulikum vorm anda, siis toongi siin ära kaks lemmikut juustuga küpsetatud suvist köögiviljarooga. Ise ikka vahel mõtlen, et huvitav, kui mitu aastat ma peaks neid toite järjest sööma, et lõpuks ära tüütaks 🙂 Miks ma neid nii tihti teen ongi see, et valmistada on neid nii lihtne ja samas tekib iga kord süües selline apla õgardi tunne, et alguses tõstad endale taldrikule paraja portsu ja pärast tabad end ikka kas juurde tõstmas või siis pannilt näpu vahelt juurde näppamas. Eks meil kõigil oma nõrkused ja kui kommivaagen mind ei peibuta, siis ahjuköögiviljaga saab mind üsna lihtsalt võrku püüda. Õnneks saab alati põhjenduseks tuua selle, et köögiviljad on ju tervislikud.
Ehk siis kaks minu suvelemmikut sai siia allapoole kirja pandud, millest esimene on juustu all üleküpsetatud sega-ahjuköögiviljad ja teine suvine lemmik on samamoodi juustuga ja üleküpsetatud noor kapsas.
Juustukatte all küpsenud ahjuköögiviljad
Koostisosad
- 1 suvikõrvits viilutatuna
- 200 g kirsstomateid poolitatuna
- Pool lillkapsapead õisikutena
- 200 g minipaprikat või 1 paprika tükeldatuna
- 100 g Džiugase juustu riivituna
- 3 sl oliiviõli
- 3-4 küüslauguküünt hakituna
- Sidrunimahla
- Mõned oksad värsket tüümiani hakituna
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Sega väiksemas kausis oliiviõli, küüslauk, tüümian, sidrunimahl, sool ja pipar. Tõsta suvikõrvits, kirsstomatid, lillkapsas ja paprika suuremasse kaussi ning kalla peale maitsesegu. Sega käte vahel köögiviljad läbi ja laota siis küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi või ahjuplaadile. Laota peale riivitud juust. Tõsta eelkuumutatud ahju 200 kraadi juurde küpsema umbes 25-30 minutiks, kuni juust on kuldne ja köögiviljad läbi küpsenud. Tõsta ahjust ja naudi!
Nonii, saigi kirja minu kirg ja nõrkus. Imelihtne teha ja samas tulemus selline, mida tavaliselt järgi ei jäeta ega taldrikuservale ei lükata. Teine, umbes sama lollikindel retsept, on pannikapsas juustuga. Samamoodi on sõltuvus kerge tekkima ja samas võib seda kasvõi iga päev teha, sest see on lihtsalt i-m-e-l-i-h-t-n-e ja i-m-e-h-e-a!
Juustuna kasutan mõlema roa puhul tugevamat parmesani-laadset laagerdunud juustu. Väga suurepäraselt sobib siia kooslusesse Džiugase juust. Džiugase valikus on mitmeid erineva laagerdusastme ja maitseintensiivsusega juustusid – kes soovib, valib mahedama maitsega variandi ja kes soovib tugevamat maitseelamust, võtab pisut pikantsema alatooniga juustu. Maitsev ja mõnus jääb see iga valiku puhul.
Juustuga küpsetatud kapsalohud
Koostisosad
- 1 keskmise suurusega noore kapsa pea
- 100 g Džiugase juustu riivituna
- 50 ml oliiviõli
- 2 küüslauguküünt hakituna
- Sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort
- Veidi mett
- Veidi tšillihelbeid soovi korral
- Värsket hakitud tilli
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Lõika kapsast sektorid nii, et kapsajuurikas jääb lehti koos hoidma. Sega väikeses kausis hakitud küüslauk, oliiviõli, sidrunimahl ja veidi riivitud sidrunikoort, mesi ja soovi korral lisa ka tšillihelbeid. Tšilli, muide, sobib kapsaga tegelikult uskumatult hästi.
- Tõsta kapsasektorid suuremass kaussi ja kalla peale maitsesegu. Sega käte vahel läbi. Nüüd võid toimida kahel moel. Esimene võimalus on kapsast küpsetada ahjuplaadil. Selleks tõsta kapsas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja tõsta eelkuumutatud ahju 200-220 kraadi juurde umbes 8-10 minutiks. Tõsta siis ahjust ja keera kapsasektorid ümber, puista peale juust ja küpseta kapsas veel umbes 5 minutit, kuni juust on sulanud ja hakkab kuldseks muutuma. Tõsta ahjust ja puista peale värsket hakitud tilli.
- Teine võimalus on kapsast pannil valmistada. Pildil on just pannikapsas. Sel juhul kuumuta keskmisel kuumusel pliidil pann. Tõsta maitsesegus kümmelnud kapsasektorid pannile ja prae mõned minutid, kuni kapsas hakkab kuldseks muutuma. Keera siis kapsalohud ümber, puista peale riivitud juust ja küpseta kaane all veel mõned minutid, kuni juust on sulanud. Serveerides puista peale värsket hakitud tilli.
Seega, ega ei olegi muud soovida, kui et mõnusaid suvemagusaid köögiviljaseid maitsenaudinguid. Mina naudin jätkuvalt ja mõnus on mõelda, et neid suvemagusaid vilju jätkub veel mitmeks kuuks või õigemini nüüd need kodumaised viljad alles hakkavad valmis saama.
Imeline aeg. Naudime!
Postitus sündis koostöös Džiugase juustudega.
Vasta