Jõuluvärviline ja maitsev kreemise sisu ning hapuka kattega küpsetamata toorjuustukook kaunistab iga jõululauda ja valmistamine ei tohiks ka kellelegi üle jõu käia. Ahju ei ole vaja selle koogi valmistamiseks sissegi lülitada, ainult pisut aega tasub varuda, et valge šokolaadi toel tarretuv kiht ja želatiiniga roheline pealiskiht jõuaksid jahedas taheneda.

Muidu on kook aga nauditava maitsekooslusega, kus magus ja kreemine valge šokolaadi kiht saab kerget särtsakust hapukasmagusast pealiskihist. Kaunistuseks kasuta erkrohelisi kiiviviile, millega saad pilkupüüdva mustri koogile laduda kuid arvesta, et kiivi happesuse toel hakkab ajapikku želatiiniga tarretatud pealiskiht pisut sulama, seega lisa kiivid vahetult enne serveerimist.

Koogi roheliseks pealiskihiks kasutasin ma lihtsalt valmiskujul ostetud rohelist smuutit. Loomulikult kui oled tubli, võid rohelise smuuti ka ise valmis suristada – spinat, ananassi- või õunamahl, avokaado on näiteks üks alati toimiv kooslus. Või siis piilu rohelise smuuti retseptid SIIT. Samas saab lihtsa vaevaga rohelise pealiskihi ka valmissmuutit kasutades ja tarretades ära lahendada. Želatiini doseerides tuleb lähtuda valemist, et 1 dl vedeliku tarretamiseks kulub 1 želatiinileht.

Valget šokolaadi sulatades ole ettevaatlik, sest valge šokolaad on väga temperatuuritundlik. Kasuta vesivanni, kus pealmine kauss otseselt veega kokku ei puutu ja hoia alumises anumas oleva vee temperatuuri kuumana, aga ära keema lase. Haki šokolaad võimalikult peeneks ja varu pisut kannatust, nii peaks šokolaadi sulatamine ilusti õnnestuma ilma, et šokolaad känkrasse tõmbuks. Toorjuustusegu ja šokolaadi ühendades kasuta seda nippi, et esmalt sega mõni lusikatäis toorjuustusegu šokolaadi sisse ja alles siis ühenda segud. Nii väldid seda, et rohke jaheda massiga kokku puutudes kogu šokolaad kohe känkrasse tõmbub.

Vormiks kasuta lahtikäivat 20-22 cm läbimõõduga koogivormi.

Jõuluvärvides küpsetamata toorjuustukook

Küpsetusaeg 30 minutes
Tarretumiseks vajalik aeg 3 hours
Aeg kokku 3 hours 30 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

Koogipõhi

  • 150 g Digestive küpsiseid
  • 50 g võid

Toorjuustu-valge šokolaadi kiht

  • 400 g toorjuustu
  • 2 dl 35%-list koort
  • 100 g valget šokolaadi
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • Riivitud laimikoort (kasuta võimalusel ökolaime)

Pealiskiht

  • 2 dl rohelist smuutit
  • 2 lehte želatiini
  • 1-2 tl chia seemneid
  • Laimimahla
  • Kiivit ja granaatõunaseemneid kaunistamiseks

Valmistamine

  • Purusta küpsised purustajas ja sega siis sulatatud võiga. Kata 20-22 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja suru puru vormi põhjale.
  • Vahusta koor koos toasooja toorjuustuga ühtlaseks vahuks. Tükelda valge šokolaad ja sulata vesivannil. Nirista sulanud šokolaad pidevalt segades toorjuustuvahu sisse. Sega juurde ka vanillisuhkur ja laimikoor. Kalla saadud segu koogivormi küpsisepõhjale ja tõsta kook jahedasse paariks tunniks.
  • Valmista pealiskate. Selleks tõsta želatiinilehed mõneks minutiks külma vette paisuma. Samal ajal kuumuta kastrulis roheline smuuti. Nõruta želatiinilehed ja lahusta siis kuumas smuutis. Lisa ka chia seemneid ja veidi laimimahla. Jahuta veidi ja kalla siis ettevaatlikult toorjuustutäidisele. Aseta jahedasse mõneks tunniks kuni üle öö. Serveerides kaunista kiivilõikude ja granaatõunaseemnetega, kuid arvesta, et pikemalt seistes hakkab kiivi želatiinikihti veidi „sulatama“, seega lisa kiivi vahetult enne serveerimist.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.