Advendiaeg läheneb ja see tähendab seda, et üha enam satub lauale toite, millel on ilmselgelt ja jõululauale sobiv sisu ja vormistus. Hea on ju enne veidi kätt harjutada ja erinevatest variantidest parim ja maitsvaim välja valida. Kaalikavorm on üks neist ideedest, mis võiks suurepäraselt ka jõululaulale sobida. Meie paljusöönud ja -maitsnud pere mõmiseb igal juhul heakskiitvalt, kui see vorm endale taas lauale ruumi teeb.

See on hästi maitsev juustune vormiroog tänamatult tahaplaanile jäänud kaalikast, mis sobib nii iseseisvaks roaks kui ka pidulauale kas liha kõrvale või jõulude ajal verivorstide juurde serveerimiseks. Koore sees ja juustukatte all haudunud kaalikas muutub mõnusalt magusaks maitseküllaseks roaks. Võid teha vormi kas ainult kaalikaga või siis kombineerida kaalikat ja kartulit võrdsetes osades. Kui õnnestub leida naerist, siis väga hästi sobib seda vormirooga ka naeriga valmistada. Maitsestamiseks kasuta muskaatpähklit ja vastavalt sellele, mil määral sulle magus maitse soolases toidus meeldib, lisa ka siirupit kas 1 või 2 supilusikatäit.

Juustuga ei tasu selle vormi puhul koonerdada.

See külluslik kaalikavorm on hästi levinud jõulutoit soomlaste toidulaual ja kindlasti sobib hästi ka meie jõululauale. Rikkaliku küllusliku maitseviimistlusele annab vormile Džiugase juust, mida vastavalt soovile lisa kas mahedama maitsega varianti või siis, vastupidi, pisut pikantsema maitsega juustu. Ja juustuga ei tasu koonerdada, sest koor ja juust aitavadki vormi külluslikuks ja piduroa vääriliseks muuta.

Juustukatte all küpsenud koorene kaalikavorm

Aeg kokku 55 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 kg kaalikat võid kasutada ka pooleks kaalikat ja kartulit
  • 2 dl köögikoort
  • 1-2 sl siirupit või mett
  • 1,5 tl soola
  • 1 tl sinepit soovi korral
  • Paar näpuotsatäit riivitud muskaatpähklit
  • Mõned keerud pipraveskist musta pipart
  • 150 g Džiugase juustu riivituna

Valmistamine

  • Koori kaalikas ja viiluta õhukesteks viiludeks. Kuumuta soolaga maitsestatud vesi keemiseni ja keeda viilutatud kaalikat umbes 3 minutit. Kurna sõelal. Määri ahjuvorm võiga ja lao kaalikas ahjuvormi. Sega omavahel koor, siirup või mesi, sool, sinep ja muskaatpähkel. Lisa ka osa riivitud juustust. Kalla koor vormi. Võid veidi kaalikaviile segada, et koorekaste ühtlasemalt jaotuks. Laota peale ülejäänud juust. Tõsta vorm eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde 35-40 minutiks või seni, kuni vorm on kuldne ja läbiküpsenud.

Mõnusat ja maitseküllast jõuluootusaega!

Postitus sündis koostöös Džiugas juustudega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.