Tõenäoliselt võib panna heeringasupi nimetus nii mõnegi kukalt kratsima. Nii ka minul tundus algul heeringas supina üsna ootamatu, aga seda enam tekkis soov ja mõte see kooslus läbi katsetada. Ja õigesti tegin. Tegemist on igati maitsva supiga, mis peaks küll kõikidele heeringasõpradele vägagi meelt ja maitset mööda olema. Lisaks on tegemist supiga, mille valmistamine on ka sümpaatselt lihtne ja kiire.
Mina soovitan kindlasti eelnevalt porrulaugu ja porgandi või sees kergelt läbi hautada. See annab supile esmalt ilusa värvi ja lisaks ka mõnusa maitsesügavuse. Heeringas lisa supile alles üsna lõpus, muidu on oht, et heeringas muutub liiga lödiks. Kui tahad pisut peenemat söögikorda, lisa tavalise kanamuna asemel vutimuna. Heeringa puhul on kõige mugavam kasutada Vici traditsioonilist õlita heeringafileed, mis sobib siia suppi ideaalselt ilma et oleks oht, et supp liiga õliseks muutub.
Suvisel ajal kasuta kindlasti noori väikeseid kartuleid, nii jääb supp eriti hõrk. Praegusel kevadisel ajal võid aga supile julgelt erinevaid umbrohtusid lisada alates karulaugust kuni naadi või võilillelehtedeni välja.
Lihtne ja kiire heeringasupp
Koostisosad
- 200 g Vici traditsioonilist õlita heeringafileed
- 30 g võid
- 2 porgandit tükeldatuna
- 15 cm jupp porru valget ja helerohelist osa tükeldatuna
- 2-3 kartulit tükeldatuna
- 1 liiter kala- või kanapuljongit
- 4 keedetud muna sektortitena
- Hakitud tilli ja/või murulauku
- Soola ja pipart
- Serveerimiseks hapukoort
Valmistamine
- Sulata poti põhjas või ja hauta vaiksel kuumusel porrut ja porgandit mõned minutid. Nii muutuvad ka porgandis sisalduv beetakarotiin kehale palju lihtsamini omastatavaks. Kalla peale puljong, lase keema tõusta ja lisa siis potti kartul. Keeda, kuni kartul on peaaegu pehme ja lisa siis ka tükeldatud heeringas. Keeda kuni kartuli on täiesti pehme. Serveerides tõsta taldrikule suppi, lisa ohtralt hakitud maitserohelist, säti supile muna ja serveeri juurde hapukoort.
Postitus sündis koostöös Viciga.
Vasta