Hanger steik on mõneti ehk vähetuntud, aga samas väga väärt veise lihatükk, millega tasuks kõigil lihasõpradel kindlasti tutvust teha. See on pikliku kujuga ja mitte liiga paks lihatükk, mis sobib nii grillimiseks kui ka pannil valmistamiseks. Tegemist on mõnusalt rikkaliku maitsega lihatükiga, mille puhul kehtib taas reegel, et rohkem on vähem ja lihaga midagi liiga keerulist ei tasu ette võtta. Liha pehmendamiseks võib teda veidi enne pannile või grillile panemist marineerida. Maitseainetest võib aidata ainult soolast ja piprast, aga võid loomulikult ka muid maitsekooslusi katsetada. Nimetada võib ka küüslauku, rosmariini, peterselli, sinepit, tšillit, happeliselt skaalalt veiniäädikat või sidrunimahla ja veel mitmeid liha maitset esile tõsta aitavaid maitseaineid.

Minu hanger steik on pärit Kariamarketist, kus seda müüakse sügavkülmutatuna.

Hanger steiki kutsutakse ka lihakaupmehe tükiks, sest tema teab liha lõigates kõige paremini, milline on parim tükk. Pikka aega on laiemale üldsusele hanger steik üsna tundmatu lihatükk olnud ja seda viga tasuks kindlasti parandada.

Kariamarketis sügavkülmutatuna müügil olev hanger steik on kahekaupa umbes paarikiloseks pakiks kokku panendatud. Veiseliha on pärit Soomest ning veised on rohumaal kasvanud ilma soja- ja nisuta. Seega on liha lisaks suurepärasele maitsele ka väärtuslikuks oomega-3 rasvhappe allikaks. Hetkel on Kariamarketis hanger steik ka sooduspakkuises. Kõik hetkel kehtivaid sooduspakkmisi võid vaadata SIIT.

Hanger steiki valmistades kehtib taas see reegel, et üle ei tohi liha küpsetada. Las lõpuni küpseks sussutatud liha jääb kehvematele tükkidele. Sellist suurepärast liha oleks lausa patt tuimaks ja läbi küpsetada. Parim jääb liha medium rare küpsusastmes ja üle selle küpsetatud liha võib jääda raskemini näritavaks. Tark oleks liha valmistades kasutada lihatermomeetrit. Nii võib kindel olla, et liha täpselt õigele temperatuurile küpseb.

Enne liha küpsetamist tõsta ta umbes tund aega varem toatemperatuurile. Liha tuleks grillile või pannile asetada siis, kui see on korralikult kuum. Parim on kasutada malmpanni, mis hoiab soojuse stabiilsena.

Liha sisetemperatuuri mõõtes tuleks arvestada, et liha ka järelküpseb. Siin tulbas on näha, esmalt millisel temperatuuril tuleks liha tulelt ära tõsta ning arvestada tuleks sellega, et liha temperatuur tõuseb veel paari kraadi võrra järelküpsemise ajal.

Rare                                 48ºC    50ºC

Medium Rare               52ºC    54ºC

Medium                          58ºC    60ºC

Medium Well                62ºC    65ºC

Well Done                      68ºC    70ºC

Liha sisetemperatuur ei tohiks olla rohkem kui 55-60 kraadi. Arvesta ka hilisema järelküpsemisega.

Peale küpsetamist tuleks liha kindlasti 10-15 minutiks puhkama jätta, et lihamahlad lõigates välja ei voolaks.

Valmis lihale võib maitseks peale sulatada kas peterselli- või sinepivõid. Samamoodi sobib veiselihale hästi ürtidest pungil särtsakas chimichurri kaste. Viimase valmistamine on eriti lihtne, kui kasutada Kariamarketist sügavkülmutatud hakitud peterselli, küüslauku ja sibulat. Hästi sobib steigile ka hiljem peale pudistada sinihallitusjuustu.

Sinepi-rosmariini marinaadis hanger steik

Marineerimiseks vajalik aeg 2 hours
Aeg kokku 2 hours 25 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 kg hanger steiki
  • 2 tl tavalist või kadakamarja sinepit
  • 1 sl palsamiveiniäädikat
  • 1 sl värsket hakitud rosmariini
  • 1 sl küüslaugupastat või 3-4 hakitud küüslauku
  • Soola ja pipart
  • 1 dl õli

Valmistamine

  • Sega kausis või blenderis sinep, palsamiveiniäädikas, rosmariin, küüslauk ja õli. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta steik sinna marinaadi mõneks tunniks kuni üle öö.
  • Kui tõstsid steigi külmkappi, tõsta see tund enne küpsetamist toatemperatuurile. Eemalda majapidamispaberiga üleliigne marinaad.
  • Kuumuta pannil veidi õli ja aseta siis steik korralikult kuumale pannile. Võimalusel kasuta lihatemperatuuri. Küpseta steiki mõlemalt poolt kokku umbes 10 minutit või vastavalt sisetemperatuurile. Küpsemise aeg sõltub steigi paksusest.
  • Tõsta siis steik pannilt ära ja lase 10 minutit seista enne kui steigi viiludeks lõikad.
  • Juure võid valmistada chimichurri kastme õlist, hakitud šalottsibulast, veiniäädikast, hakitud petersellist, tšillist ja küüslaugust.

Postitus sündis koostöös Kariamarketiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.