Suvi on grillimise aeg ja eelolevad aasta pikimad päevad ja soojenev suvi annavad võimaluse toiduvalmistamisega õue kolida kasvõi pikkadeks õhtu- ja öötundideks. Kuigi valmis maitsestatud ja marineeritud toodete valik on meil tavapäraselt suur ja rikkalik, soovitan ikkagi alati isetehtud marinaade eelistada. Nii saad täpselt endale sobiva maitsekombinatsiooni paika sättida ja samas on värskelt ja parajat aega marinaadis liha lihtsalt palju maitsvam. Eriti kui seda grillib tubli grillmeister päris sütel, mis annavad grillitud toidule ainuomase ja mõnusa maitse.

Kikkomani toode seast leiad mitu erinevat Teriyaki marinaadi. Kõige tugevama ja soolasema maitsega on Teriyaki mariaad, aga hästi sobivad marinaadide maitsestamiseks ka röstitud küüslaugu, röstitud seesamiseemne või meega Teriyaki kastmed.

Üheks suurepäraseks võtteks, kuidas grillsuvi maitsvalt ja lihtsalt läbida, on Kikkomani erinevad Teriyaki kastmed. Vaid mõne lihtsa ja käepärase lisandiga saab nendest valmistada tõeliselt maitsvaid marinaade nii liha, kala, kui ka köögiviljade jaoks. Valikus on lisaks klassikalisele Teriyaki marinaadile veel Teriyaki kastmed rösititud seesamiseemnetega, röstitud küüslauguga ja meega. Kõik neli sobivad hästi ka marinaadides kasutamiseks ja tulemuseks on alati pisut põnevama maitsega, aga kindlasti väga hästi toimiva maitsekooslusega tulemus.

Mina grillisin seekord nahata ja kondita kanakintsuliha ja sealihast steike. Mõlemale tegin Kikkomani Teriyaki kastmeid kasutades mõnusa aasiapärase marinaadi. Soovitan lisada marinaadidele ka veidi õli, mis aitab grillides mõnusa krõbeda väliskihi tekkimisele kaasa.

Kana jaoks kasutasin röstitud küüslaugukastet, millel on mõnusalt suitsune rösti maitse, mis kanalihaga ideaalselt sobib. Natuke lisasin ka apelsinimahla, mis annab kergelt hapukasmagusat maitset. Soola võib ka lisada, aga enne tasuks marinaadi maitsta, kas seda üldse vaja on. Marinaadi maitse kindlasti enne kana marinaadi pistmist. Toiduohutus!

Küüslauguse teriyaki marinaadiga kanakintsuliha

Küpsetusaeg 18 minutes
Marineerimise aeg 4 hours

Koostisosad

  • 700 g nahata ja kondita kanakintsuliha
  • 4-5 sl Kikkomani Teriyaki röstitud küüslauguga kastet
  • 2 küüslauguküünt purustatuna (kui soovid veel tugevamat küüslaugumaitset)
  • 2 tl mett
  • 5 sl värskelt pressitud apelsinimahla
  • 2-3 sl oliiviõli

Valmistamine

  • Sega kokku Kikkomani röstitud küüslauguga Teriyaki kaste, küüslauk, mesi ja apelsinimahl. Võid veidi marinaadi kõrvale tõsta, sellega saab grillimise ajal kana pintseldada. Ülejäänud marinaadi sisse tõsta kanaliha, keera seda nii, et see oleks üleni marinaadiga kaetud ja jäta siis 4-8 tunniks või üle öö marineerima.
  • Umbes tund aega enne grillimist tõsta kanaliha toatemperatuurile. Grilli eelkuumutatud grillil kas resti vahel või otse sütel ja arvesta sellega, et kanaliha peaks mõlemalt poolelt vähemalt 7-8 minutit küpsema. Võid grillimise ajal liha eelnevalt kõrvale tõstetud marinaadiga veel pintseldada. Tõsta grillilt, lisa soovi korral värskelt hakitud ürte ja naudi koos grillitud köögiviljadega.

Teiseks marinaadiks tegin sealihale õllega marinaadi. See on selline pisut mehisema olemisega marinaad, kus Teriyaki kastmele tuleb lisamaitset andma õlu. Mina kasutasin siin marinaadis röstitud seesamiseemnetega Kikkomani Teriyaki kastet, aga samamoodi sobivad siia kõik erinevad Kikkomani Teriyaki kastmed. Igaühe jääb tulemus lihtsalt pisut erinev. Õlu aitab muuhulgas ka liha pehmendada ja loomulikult lisab ka õllese maitsenüansi.

Teriyaki ja õllemarinaadis sealiha

Küpsetusaeg 15 minutes
Marineerimise aeg 2 hours
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 4 x150 g sealihast steiki
  • 5 sl Kikkomani Teriyaki marinaadi mina kasutasin röstitud seesamiseemnetega kastet
  • 1 sl veiniäädikat
  • 1 tl mett
  • 1 sl sinepit
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • 1-2 sl oliiviõli
  • Soola
  • 2 dl õlut

Valmistamine

  • Tõsta sealiha kaussi ja lisa ka veiniäädikas, mesi, sinep ja värskelt jahvatatud must pipar. Sega hoolega läbi. Lisa Kikkomani Teriyaki marinaad ja sega kõik hoolega läbi. Kalla siis peale õlu ja jäta 1-2 tunniks marineerima.
  • Kuumuta grill ja grilli steike kuumal grillil umbes 7 minutit mõlemalt poolt. Serveerides puista peale hakitud värskeid ürte ja paku juurde grillitud köögivilju.

Mõnusat grillisuve!

Postitus sündis koostöös Kikkomaniga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.