Suvi kogub tuure, sirelid õitsevad ja kõik märgid viitavad sellele, et grillihooaeg on täistuuridel käivitumas. Nii ka meil. Nii linnakodus kui maakodus on juba tükk aega tagasi esimesed grillimised tehtud ja õues kaetud laudade taga mõnusat päikeselist ilma ning kevadiselt valjuhäälset linnulaulu nauditud. Oleme oma grillide valikul erinevaid etappe läbinud. Algusaegade ufodest ei hakka rääkimagi, aga ühel hetkel läksime üle gaasigrillile. Et lihtne ja mugav. Nii oligi. Aga mingi see õige maitse jäi olemata. See, mis tuleb ikkagi elavatel sütel grillimisest. Ja pean tunnistama, et kümmekond aastat tagasi kolis meile ikkagi taas sisse söegrill, seekord aga juba korralikum ja tugevam tükk. Ehk siis meie esimene muna. Kestab, kusjuures, siiani ja küpsetab ausalt. Kuna esimene muna sai valitud ettevaatlikult ja pigem selline keskmise suurusega, siis ainuke viga, mis sellel grillil on, on see, et suurenenud pere jaoks on see kohati lootusetult väikeseks jäänud. Selleks suveks valmistudes sai otsustatud, et see jupikaupa grillimine või siis ka see, et vahel tahaks tervet kala korraga grillil valmistada, võiks saada lahenduse. Ja nii siis koliski meile sisse uus ja päris pirakas Kamado Nordgarden grill.

Siin meie uus sõber ongi.

Grillimisala läbimõõduks on 60 cm ja see on juba päris korralik suurus, mis annab piisavalt tegutsemisruumi. Kui aga Nordgardeni grillist üldisemalt rääkida, siis „kamado“ tüüpi grill tähendab jaapani keeles kas pliiti või küpsetusala. Praegu kasutatakse seda terminit keraamiliste grillide puhul, millel on soojust salvestav keraamiline kest. Tänu sellele on süte temperatuur madalam kui tavalistelt grillidel ja seetõttu saab keraamilis grille kasutada nii grillimiseks, aga ka suitsutamiseks, aeglaseks küpstamiseks ja röstimiseks.

Tessa võttis kohe strateegiliselt õige koha sisse.

Keraamiline grill suudab ühtlaseks soojust juhtida ning suits ning niiskus säilivad grilli sees hästi. Grillil on nii üleval kui all õhutusavad, mille abil saab hästi lihtsalt temperatuuri reguleerida kas siis õhku peale lastes või õhuvoolu takistades. Viimast on vaja just siis, kui soovid madalal temperatuuril pikalt küpsetada. Loomulikult on grilli kaanel ka temperatuurimõõdik, mis annab infot grilli sees oleva temperatuuri kohta. Kamado grill on ilmastikukindel ja peab vastu aastaid. Nagu eelnevalt mainitud, meie eelmine sõber on meid juba kümmekond aastat truult teeninud. Tõenäoliselt ootab ees samasugune pikaajaline suhe ka meie uue sõbraga.

Kamado Nordgardeni grillide valikuga võid tutvuda Hansapostis SIIN. Valikus on erinevaid suuruseid ja värve igale maitsele.

NB! Ja hea uudis on see, et alates 1. juunist on võimalik Kamado Nordgarden keraamilisi grille osta sooduskoodiga TUULI50, mis annab ostule 50€ soodustust. Kood kehtib kuu aega ja tegemist on ühekordse sooduskoodiga, mis kehtib registreerunud kasutajale.

Selline keraamiline anum, millel kana istub, on grilliga kaasas. See tasuks täita vedelikuga, mis aitab kana seestpoolt küpsemis ajal mahlasena hoida.

Oma esimeseks grillkatsetuseks otsustasime proovida tervelt küpsetatud kana. Kamado Nordgarden grilliga tuli kaasa ka vidin, millel nimeks „chicken sitter“ ehk siis keraamiline spetsiaalse kujuga kauss, kuhu saab kana püsti peale istuma panna, selle mahlasust lisava vedelikuga täita ja sel kujul terve kana ära grillida. Sai katsetatud ja sisetunne ütleb, et sellisel moel hakkame sel suvel veel mitmel korral kana küpstama. Tulemus on selline, et liha kukub luudelt lahti ja on samas nii mahlane ja maitsev, et paneb näppe limpsima. Valmistamine on ka imelihtne. Tuleb kana vaid maitseainetega sisse hõõruda ja siis vaiksel kuumusel (ca 120 kraadi) paari tunni jooksul valmis küpsetada.

Tervelt grillitud kana kaunistab iga suvist pidulauda on lihtsalt väga maitsev ja mahlane

Madalal temperatuuril grillitud terve kana

Aeg kokku 2 hours 17 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 1 kana ca 1.5-2 kg
  • 3-4 sl oliiviõli
  • 2-3 tl kuivatatud ürte pune, tüümian, basiilik jt
  • 1 tl tšillihelbeid
  • 1 tl soola
  • Veidi õlut või õunamahla

Valmistamine

  • Patsuta kana majapidamispaberiga kuivemaks. Sega õli maitseainetega ja hõõru kana igalt poolt maitseaineseguga kokku.
  • Kuumuta grill, kuni temperatuurinäidik näitab 120 kraadi. Kui grill on liiga kuum, sulge nii ülemine kui alumine ava.
  • Kalla „chicken sitter´i“ sisse õlu või õunamahl. Säti kana sellele istuma ja tõsta siis püstiselt grillile. Lase küpseda vähemalt 2 tundi. Küpsemise aeg sõltub kana suurusest ja grillimise temperatuurist. Madalamal temperatuuril võid kana pikemalt grillida ja kõrgemal temperatuuril võid aega lühendada.
  • Tõsta kana grillilt ja lase enne lahtilõikamist vähemalt 15 minutit rahuneda.

Kuna grill oli juba kuum, siis kasutasin võimalust ja katsetasin, kuidas õunamahlamarinaad, mida tavaliselt on sealihale teinud, võiks sobida kanalihale. Reeglina sobivad kana- ja sealihale üsna sarnase maitsestusloogikaga marinaadid, kastmed ja lisandid. Õunamahla magushapukas maitse tundus ka kanaliha igati kooskõla moodustavalt kõnetavat. Ja ei pidanud pettuma. Kanankintsuliha jäi väga maitsev ja mahlane ning soovitan igati ka seda kooslust katsetada. Parim jääb koduse õunamahlaga, mida võib ka veidi eelnevalt kokku keeta, et maitse intensiivsem jääks. Aga ei pea.

Grillitud ja õunamahlamarinaadis kümmelnud kanakintsuliha jäi väga mõnus!

Retsept on ise aga järgnev:

Kanakintsuliha šašlõkk õunamahla-marinaadis

Küpsetusaeg 20 minutes
Marineerimise aeg 2 hours
Aeg kokku 2 hours 20 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 1 kg kanakintsuliha kondita ja nahata
  • 3-4 sibulat ratastena

Õunamahlamarinaad:

  • 2-2,5 dl naturaalset hapukamat õunamahla
  • 0,5 dl õli
  • 1 sl vedelat mett
  • 1 sl soola
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • Värsket peterselli või tilli hakituna

Valmistamine

  • Sega kokku marinaadi ained. Tõsta kaussi tükeldatud liha ja sibularattad, kalla peale marinaad ja masseeri kõik käte vahel mõne minuti jooksul läbi. Masseerimine aitab marinaadil paremini liha sisse minna. Jäta jahedasse vähemalt neljaks tunniks marineerima. Võid hoida liha marinaadis ka üle öö.
  • Pane kintsuliha restile koos sibularatastega. Jäta lihatükkide vahele veidi ruumi ehk siis ära neid tihedalt üksteise otsa suru.
  • Grilli keskmisel kuumusel umbes 15-20 minutit, kuni liha on küps. Puista peale värsket hakitud peterselli või tilli.
Grilliga kaasas olevate abivahendite toel saab edukalt grillimise kõrgust reguleerida

Postitus sündis koostöös Hansapostiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.