Rootslased on suured heeringasõbrad ja eriti lööb see heeringaarmastus välja just jõulude ajal, kui heeringat süüakse piltlikult sajal erineval moel nii marinaadi pistetuna kui ka salatite ja suupistete sees.

Ka siin on üks salat, mis on Rootsis üsna klassikaline jõulutoit ja millest ringleb kümneid erinevaid versioone ja töötlusi.

Viči on oma heeringad jõuludeks ilusatesse jõuluvärvidesse rüütanud. Siia salatisse sobivad nii klassikaline ehk sinises, marineeritud ehk rohelises ja ka roosa ehk punases pakendis heeringas ühtmoodi hästi.

Kohustuslikuks on siin salatis peet, heeringas, õun ja kartul ning kaste tuleks valmis segada sinepist ja tillist. Tulemuseks on väga maitsev salat, millest võib suure tõenäosusega ka sinu uus lemmik saada. Kastme kogus on selline, mida võib salatist veidi üle jääda ja seda kastet võid kombineerida ka erinevate heeringasuupistete või ka graavilõhega.

Lihtsad, kättesaadavad ja ka Eesti köögi alustaladeks olevad koostisosad, aga tulemus on ikka täiesti teistsugune ja väga maitsev! Meil tuleb sel aastal kindlasti jõululauale.

Rootsi heeringa-peedi jõulusalat sinepi-tillikastmega

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 2 Viči heeringafileed ribadena (sobib nii klassikaline kui roosa heeringas)
  • 1 punane sibul poolratastena
  • 1 hapukas õun ribadena
  • 1 marineeritud kurk ribadena
  • 2-3 keedetud kartulit ribadena
  • 3-4 keedetud peeti ribadena
  • Salatirohelist nt lehtpeedi lehti
  • Soola ja pipart

Sinepi-tillikaste:

  • 2 sl magusamat Rootsi tüüpi sinepit
  • 1 sl teralist Dijon tüüpi sinepit
  • 2 sl suhkrut
  • Poole sidruni mahl
  • 1 sl punase veini äädikat
  • 1 sl sojakastet
  • 1,5 dl rapsiõli
  • 1 sl vett vajadusel
  • Punt tilli

Valmistamine

  • Salatikastme valmistamiseks sega kokku kõik salatikastme ained peale tilli. Sega, kuni suhkur on lahustunud. Kui kaste tundub liiga paks, võid seda veega veidi vedelamaks segada. Lisa hakitud till ja sega kõik ühlaseks. Tõsta kaste tunniks-paariks külmkappi, et maitsed seguneksid.
  • Sega kausis kõik salati koostisained. Sega ettevaatlikult läbi ja nirista siis peale osa sinepikastmest. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta salatikaussi või -taldrikule ja paku veel juurde salatikastet.

Postitus sündis koostöös Vičiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.