Pean siinkohal tunnistama, et Gruusia päritolu ürdise lambaliha täidisega hinkaalid on minu täielikud lemmikud. Ürtidest küllastunud mahlane lambaliha, mis kiivalt kokkusurutud hinkaaliümbrise sees maitseb ….mmmm, seda on raske kirjeldada ja kõige õigem on üks hinkaalitegu ette võtta.

Muide, hinkaalide puhul haaravad grusiinid näppudega tainast moodustunud „tutist“ kinni ja jätavad selle peale täidise söömist taldrikuservale alles. Meie kultuuriruumis on lubatud ka soovi korral hinkaali tervenisti ärasöömine. Hinkaalid tuleks tegemise käigus hästi hoolikalt ülevalt kokku voltida, sest üheks korralikuks hinkaali tunnuseks on see, et kogu lihamahl jääb taina sisse ja süües moodustab lihamahlast vastupandamatult maitsev mahlane kaste.

Tainas
500 gr jahu
2 dl vett
1,5 tl soola


Täidis
400 gr lamba- ja veise hakkliha umbes võrdsetes kogustes
2 hakitud sibulat
2 spl hakitud peterselli
2 spl hakitud koriandrit
2 spl hakitud tilli
1 tl peenestatud apteegitilliseemneid
Soola ja pipart maitse järgi
0,5-1 dl (50 -100 ml) vett või puljongit 

Valmistuskäik: prae hakitud sibulaid* keskmisel kuumusel kuni need on kuldpruunid ja klaasjad.
Sega hakkliha sibulate, hakitud ürtide, apteegitilliseemnete ja soola-pipraga. Klopi puljongit või vett lisades tainas ühtlaseks massiks.
Taina jaoks moodusta jahu sisse süvend, lisa jahule ka sool. Sega jahu järk-järgult süvendisse lisatud veega kuni moodustub tihke ja ühtlane tainas. Keera tainas kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma.
Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1-1,5 mm paksuseks. Vormi ümmargused ca 10-12 cm läbimõõduga ringid.
Aseta iga tainaringi keskele 1 supilusikatäis täidist ja tõsta ääred täidise ümber. Vormi tainaääred lapates kokku nagu kotisuu. Suru tainas täidise ümbert tihedalt kokku, et see keetmise ajal välja ei valguks. Valmis hinkaale hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks.
Kuumuta potis vesi, lisa sool, loorberileht ja mõned terad vürtsi. Keeda hinkaale ca 10 minutit.
Serveeri koos hakitud maitserohelise ja hapukoorega.

*võid kasutada ka toorest hakitud sibulat, kuid eelnevalt rasvaines läbi hautatud sibula maitse jääb täidises tunduvalt maitsvam ja meeldivam

Retsept ilmus 2011 aprillikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.