Pelmeenide klassikalise varindi puhul on raske midagi uut öelda. Kui ehk ainult seda, et isevalmistatud pelmeenid on kordades ja kordades maitsvamad ja mahlasemad kui poest ostetud sügavkülmast potti poetatud valmis masstoodang. Ja et pelmeenide tegemine on mõnus nokitsemine, mille jaoks tasub veidi aega varuda, kuid mis on kindlasti kõigile jõukohane. Pelmeene tasuks süüa koos puljongiga, kuhu ohtralt rohelist sibulat ja muud maitserohelist puistatud – sel moel tekkiv kooslus on üht korralikku pelmeenitegu igati väärt.

Kuuldavasti võib pelmeenivorme leida Balti jaama turult.

Pelmeenitainas:
400 gr jahu
1,5 dl vett
1 muna
1 tl soola

Täidis:
500 gr seahakkliha või sea-veise seguhakkliha (võimalusel isetehtud hakkliha)
2 sibulat peeneks hakituna
Õli
Soola
Musta pipart
1 dl puljongit

Serveerimiseks: hapukoort, rohelist sibulat, tilli, peterselli vms
Valmistuskäik: prae hakitud sibulaid* keskmisel kuumusel kuni need on kuldpruunid ja klaasjad. Sega hautatud sibul hakkliha, soola ja pipraga ning klopi puljongit lisades ühtlaseks massiks.
Taina jaoks moodusta jahu sisse süvend ning löö sinna sisse lahti muna, lisa ka sool. Sega jahu järk-järgult muna ja veega kuni moodustub tihke ja ühtlane tainas. Keera tainas kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma.
Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1-1,5 mm paksuseks. Vormi ümmargused ca 6-7 cm läbimõõduga ringid. Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist ja vormi ääred kinni. Valmis pelmeene hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks.
Kuumuta potis puljong – võid kasutada kas omakeedetud puljongit või ka puljongifondist/kuubikust valmistatud puljongit ning keeda pelmeene paar minutit, kuni nad pinnale tõusevad. Serveerimiseks tõsta kausi põhja veidi puljongit, puista sinna ohtralt maitserohelist ning puljongi sisse aseta pelmeenid. Paku juurde hapukoort.

*võid kasutada ka toorest hakitud sibulat, kuid eelnevalt rasvaines läbi hautatud sibula maitse jääb täidises tunduvalt maitsvam ja meeldivam

Retsept ilmus 2011 aasta aprillikuises ajakirjas Oma Maitse

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.