Võimas kuumalaine on meie suve elegantselt muutnud vahemereliselt kuumavaks pisut laisaks kesksuveks. Üldse ei virise! Naudin. Olles parandamatu külmavares, kes suurema osa aastast peab poolhangunud olekus hakkama saama, oskan hinnata seda aega, kui kampsunid ja villasokid saab korraks sahtlipõhja peita. Pigem kuum, kui ebamääraselt jahe ja halli taeva alla mattunud suvi. Vähemalt nii on minu eelistused. Kuuma vastu aitab aga hästi üks parajalt vallatu jäine “koorega kohv”, mis jahutab kuumal suvepäeval hästi. Ära seda ainult lastele paku 😎
See pisut ulakas jäine koorega kohv on mõnus jahutus
kuumadeks suvepäevadeks. Hea lihtne valmistada oma lemmikkohvist ning samas
sobib ka veidi teismoodi desserdiks või üllatuskohviks suvistele aiapidudele. Granita
on algselt Sitsiiliast pärit poolkülmutatud ja jääpurune magustoit, mida võib
edukalt ka kohviga valmistada. Kohvile ja koorele lisatud kange alkohol aitab
aga jääkristallide teket veidi takistada, kuna alkohol ise ei külmu. Nii on
tulemuseks mõnus jääpurune kihiline kohvimaius, mis igati kuuma suve vääriline.
kuumadeks suvepäevadeks. Hea lihtne valmistada oma lemmikkohvist ning samas
sobib ka veidi teismoodi desserdiks või üllatuskohviks suvistele aiapidudele. Granita
on algselt Sitsiiliast pärit poolkülmutatud ja jääpurune magustoit, mida võib
edukalt ka kohviga valmistada. Kohvile ja koorele lisatud kange alkohol aitab
aga jääkristallide teket veidi takistada, kuna alkohol ise ei külmu. Nii on
tulemuseks mõnus jääpurune kihiline kohvimaius, mis igati kuuma suve vääriline.
Jäine koorega kohvi granita
4-le
8 dl head kanget kohvi (mina eelistan Lavazza oast tehtud
kohvi)
kohvi)
1 dl Vana Tallinna likööri
4 dl 35%-list koort
1 vanillikauna seemned või 2 tl vanillisuhkrut
1 dl koorelikööri (nt Vana Tallinna Ice Cream või Vana
Tallinna Marzipan)
Tallinna Marzipan)
Valmista esmalt kange kohv ja jahuta see maha. Kalla
laiapõhjalise anuma (nt suurem säilituskarp) põhjale ja lisa sinna ka Vana
Tallinna liköör. Sega läbi ja aseta sügavkülma.
laiapõhjalise anuma (nt suurem säilituskarp) põhjale ja lisa sinna ka Vana
Tallinna liköör. Sega läbi ja aseta sügavkülma.
Sega koor vanillikaunast kraabitud seemnetega ja kalla
juurde kooreliköör. Sega läbi. Kalla samuti külmutamiskindla laiapõhjalisse
anumasse ning tõsta sügavkülma.
juurde kooreliköör. Sega läbi. Kalla samuti külmutamiskindla laiapõhjalisse
anumasse ning tõsta sügavkülma.
Külmuta ca 45 minutit, tõsta siis mõlemad karbid külmast
välja ja sega kahvliga poolkülmunud segu läbi, et tekiks jääpuru. Tõsta uuesti
sügavkülma ja korda sama protseduuri iga 45-60 minuti tagant 2-3 korda, kuni
vedelik on ühtlaseks jääpuruks muutunud. Serveerides tõsta klaasi 2/3 ulatuses
kohvijää puru ja sinna peale säti koorejääd. Võid lasta veidi jääkristallidel
sulada, nii et klaasis on segamini juba pisut sulanud kohvi ja koor ning
jääpuru.
välja ja sega kahvliga poolkülmunud segu läbi, et tekiks jääpuru. Tõsta uuesti
sügavkülma ja korda sama protseduuri iga 45-60 minuti tagant 2-3 korda, kuni
vedelik on ühtlaseks jääpuruks muutunud. Serveerides tõsta klaasi 2/3 ulatuses
kohvijää puru ja sinna peale säti koorejääd. Võid lasta veidi jääkristallidel
sulada, nii et klaasis on segamini juba pisut sulanud kohvi ja koor ning
jääpuru.
Postitus sündis koostöös KAFO-ga.
Vasta