Sügisene hoidistamise hooaeg on täies hoos ja kuigi mõtlesin sel aastal hoidistamisega veidi hoogu maha võtta (piisab sellest, kui teha väike inventuur eelmiste-, üle-eelmiste- ja kardetavasti veel vanemate hoidiste seas), on läinud ikka nii, nagu igal hooajal. Naabrinaine poetab ukse taha ämbritäie ploome või kreeke, külalised toovad külakostiks kastitäie vaarikaid või enda peenar otsustab suvikõrvitsatega uputama hakata. No ja mida sa ikka siis teed, kui et käärid käised üles, paned paja tulele, otsid purgid välja ja nii need riiulid taas täituvad. Ja pean tunnistama, et kogu see hoidiste valmistamise protsess on omal võluval moel siiski nauditav. Korvitäied sügisandidega tühjenevad ja hoidisteriiulid täituvad. Talvel on purke avades aga vahva meenutada, kus ja mis asjaoludel see moos või salat sai valmis tehtud. Otsekui killuke suvesooja või kuldset sügispäikest tuleks purgist kaasa.

Üks uus katsetus sai lisaks tavapärastele hoidistele ka ära proovitud. Tegelikult sarnaneb see üsnagi juba blogis olemas olevale magusmahedale suvikõrvitsahoidisele, aga valmistuskäik ja ka lõpptulemus on siiski pisut erinev. Retsepti leidsin venekeelsest portaalist Povarenok, kust leiab hästi palju põnevaid slaavi stiilis hoidiseid. Portaal ise on nii armsalt võluv oma koleda disaini ja algelise keskkonnaga 😊 Retseptid sageli samas üle prahi läbiproovitud ja sissetöötatud.
See salat oli millegipärast Uncle Ben salati nime all. Ma ei ole väga suur purgisalatite tarbija, seega ei oska arvata, kas jäljendatud on mõnd Uncle Ben kaubamärgi all müüdavat purgisalatit või on sellel nimetusel mingi muu põhjendus. Seletust retsepti juures paraku ei olnud. Tulemus oli aga igati mõnus ja maitsev. Muutsin omalt poolt pisut retsepti ja seda just köögiviljade lisamise järjekorra vahetamisega. Liiga pehmeks hautatud suvikõrvits ei ole minu lemmik ja algretseptis tuli suvikõrvits koheselt lisada ehk siis päris pikalt tuli teda hautada. Koguste osas võib ka veidi loominguline olla ja päris täpse grammkaaluga ei ole ehk vaja retseptile läheneda.

Suvikõrvitsasalat paprika ja tomatiga
Kogus: ca 4×750 ml purki
1,5 kg suvikõrvitsat, tükeldatuna
5-6 keskmise suurusega punast paprikat, tükeldatuna
6 sibulat, tükeldatuna
5 küüslauguküünt, hakituna
1 kg tomateid (võivad olla üleküpsenud pehmed tomatid)
1 dl õli
1 dl suhkrut
1-2 sl soola
1 dl 9%-list äädikat (kui kasutad 30%-list äädikat, lisa seda 2-3 sl, veiniäädikat lisa ca 1,5 dl ja jälgi kindlasti äädika happelisuse protsenti)
Tomatitele tee “seljale” ristlõige ja aseta siis umbes minutiks keeva vee sisse. Tõsta välja, jahuta külma vee all ja koori tomatitelt nahk. Haki peeneks või töötle köögikombainis ühtlaselt peeneks.
Valmista marinaad. Selleks sega suuremas potis õli, suhkur, sool ja äädikas. Sega, kuni sool ja suhkur on lahustunud.
Tõsta sibul, küüslauk, paprika ja purustatud tomatid potti. Lase keema tõusta ning keeda vaiksel umbes 10-15 minutit. Lisa potti suvikõrvits ja kuumuta veel 5-10 minutit. Kontrolli maitseid, vajadusel lisa kas soola, suhkrut või ka äädikat, et maitsed paika läheksid.
Tõsta steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kuumalt. Säilita jahedas.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.