Maikuises Oma Maitse numbris kirjutasin pikemalt noortest kartulitest. Noored kartulid on suvealguse hõrgud viljad, mille abil saab
selle õige hooajalise kartuli maitse taas toidulauale tuua. Need õrnanahalised väikesed
magusad mugulad ei ole lihtsalt võrreldavad üle talve hoitud krimpsu kiskuvate
ja idanema kippuvate kartulitega. Seega tasub neid magusamast magusaid mugulaid
nautida, mis siis, et suve alguses tuleb neid veel soojematest regioonidest
sisse tuua ja kodumaiste mugulate nautimiseks tuleb ikkagi jaanipäev ära
oodata. Peale seda on lootust juba varasemate sortide värskeid vilju nautida.
Eriti kannatamatud ja usinad panevad aga mõned mugulad kasvuhoonesse kasvama.
Nii võib juba üsna suve alguses kodumaiste isekasvatatud kartulitega maiustada.
Noorte kartulite valmistamisel kehtib reegel, et vähem on
rohkem. Või, soolahelbed või siis hea kvaliteetne õli või ka rammus hapukoor.
Värske till, murulauk või hoopis karulaugupesto. Mitte mingil juhul ei tasu
neid üle maitsestada ega ka kuumtöötlemisega liialt hoogu sattuda. Kindlasti
keeda noori kartuleid koos koorega ja aseta noored kartulid keema keevasse
vette. Nii säilivad kõige paremini kartulis olevad vitamiinid. Noored kartulid
pehmenevad pisut kiiremini kui vanad mugulad, seega väldi ülekeetmist. Noori
kartuleid on lihtsam puhastada, kui asetad need enne külma soolasesse vette
umbes 10-ks minutiks. Parema maitse saamiseks võid lisada kartulikeeduvette
mõned tillivarred, küüslauku või muud ürti. Keedetud kartulid kurna ja auruta
täiesti kuivaks ning aseta siis kartulitele peale rätik. Kaant ära
kartulikeedupotile peale kurnamist peale tõsta, sellega soodustad kondensvee
kogunemist ja tulemuseks on vesiseks tõmbunud kartulid. Kartuleid tuleks keeta
vees, mis napilt katab kartulikoguse ja üsna „vihasel“ tulel, mitte vaikselt
hautades. Sel moel on tulemuseks tahedad ja muredad kartulid, mis ei lähe
vesiseks. Soola peaks keeduvette lisama ca 1,5 tl 1 liitri vee kohta. 
Siin salatis saavad kokku kodujuust ja kartul. See on üks neist kooslustest, mille peale
võid alati kindel olla. Soolakas suitsulõhe aitab seda koostööd veel
viljakamaks ja maitseküllasemaks muuta. Kevadist värskust aitab aga salatile
lisada värske kurk, mis võib olla ka värske soolakurk. Lihtne, maitseküllane ja
kõhtu hästi täitev salat.
Noore kartuli salat suitsulõhe, kodujuustu, värske kurgi ja roheliste hernestega
Kogus: 4-le

500 g noori kartuleid, keedetuna ja tükeldatuna
200 g suitsulõhet, parajateks tükkideks rebituna
2 väiksemat kurki, viiludena (sobib ka värske soolakurk)
100 g rohelisi herneid, 3-4 minutit keedetuna
200 g kodujuustu
3-4 sl paksemat hapukoort
Värsket tilli, hakituna
Soola ja pipart
Sega omavahel kartulid, suitsulõhe, kurgiviilud, herned,
kodujuust ja hapukoort. Lisa värske hakitud till. Sega läbi ja maitsesta soola
ja pipraga. Soovi korral võid lisada ka majoneesi, kui tahad rammusamat
tulemust.
Nipp! Siia
kooslusesse sobib hästi ka küps tükeldatud avokaado
Retsept ilmus 2019. aasta maikuises ajakirjas Oma Maitse

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.