Suvikõrvitsahooaeg on käes ja kuigi igal aastal luban, et hoian end tagasi ja järgmisel aastal nii palju taimi kasvama ei pane, on ühel hetkel ikkagi uputus. Päevakorda tõuseb taas teema 100 rooga suvikõrvitsast ja no tegelikult ei ole mul selle vastu midagi. Noorelt ära korjatud värsked krõmpsud mahlased suvikõrvitsad on hoopis teine teema kui talv läbi poodides müüdavad pisut tuima olemisega ja ei-tea-millal ära korjatud viljad või siis sügiseti sugulaste-sõpradele tassitavad ülekasvanud ja puitunud olemisega paarikilosed suvikõrvitsad. Parim nipp suvikõrvitsauputuse lahendamiseks on neid vilju hästi pisikesena ära korjata.

Siia salatisse saab ära kasutada kaks noort krõmpsu suvikõrvitsat. Võimalusel võiks üks olla roheline ja teine kollane. Nii jääb salat kesksuviselt värviline. Suvikõrvitsale pakuvad seltsi ahjus pisut vinnutatud kirsstomatid, kinoa ja kikerherned. Minu salat jäi täiesti taimne, kuid tegelikult sobib siia kooslusesse väga hästi ka kitsejuust, fetajuust või ka kiirelt pannilt läbi käinud halloumi juust. Nii saab salati toekamaks ja pisut soolakamat maitset ka juurde. Tomatid küpsetasin mina ahjus pisut kuivemaks, et maitse intensiivsem jääks. Samas võib kasutada ka lihtsalt poolitatud magusaid kirsstomateid või siis lisada hoopis päikesekuivatatud tomateid.

Suvesalat kinoa, tomati, kikerherneste ja  kiirmarineeritud suvikõrvitsaga
Kogus: 4-le

2 väiksemat noort suvikõrvitsat, hästi õhukeste viiludena
1 dl kinoad
400 g purk kikerherneid, kurnatuna
200 g kirsstomateid
oliiviõli
värsket münti ja/või tilli, hakituna
sidrunimahla
soola ja pipart
Salatikaste:
1 tl mett
1 sl sidrunimahla
3-4 sl oliiviõli
soola
Kui soovid valmistada ahjus vinnutatud tomateid, laota poolitatud kirsstomatid ahjuplaadile lõigatud pool ülespoole. Piserda tomateid oliiviõli, soola ja pipraga ja tõsta ahju 150 kraadi juurde umbes 20-30 minutiks. Jahuta lahtise ahjuuksega, et liigne niiskus tomatitest eralduks.
Sega suvikõrvitsaviilud oliiviõli, sidrunimahla, soola ja värske hakitud mündi ja/või tilliga. Jäta umbes 10 minutiks marineerima.
Keeda kinoa. Selleks aja kastrulis keema 2 dl soolaga maitsestatud vett, lisa kinoa ja keeda 10 minutit. Töötle kinoa kahvliga kohevaks.
Sega kokku salatikastme ained.
Sega omavahel marineeritud suvikõrvits, kinoa, tomatid ja kikerherned. Lisa ka salatikaste. Sega läbi, kontrolli maitseid ja serveeri kohe.

Suvikõrvitsahooaeg kestab ja arvata võib, et see ei jää selle suve viimaseks suvikõrvitsaretseptiks. Mina igal juhul kavatsen seda kesksuvist värskete viljade aega nautida 💚

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.