Tean väheseid, kes suudaksid vastu panna kreemisele ja šokolaadisele sarapuupähklikreemile, mille koondnimetuseks on muutunud Nutella. Selle hõrgu kreemi autoriks võib pidada sarapuupähklite poolt rikkas Itaalia Alba maakonnas tegutsenud Pietro Ferrerot, kes aastal 1951, segades seni plokkidena müüdud sarapuupähklivõide kreemjaks ja määritavaks versiooniks. Tema poeg tabas ära selle maitsekoosluse universaalse iseloomu, mõtles sellele välja nime Nutella ja hakkas seda alates aastast 1964 ka väljaspool Itaaliat müüma. Edukalt. Väga edukalt, nagu nüüdseks nentida võime. Kui nimetada Nutellat, siis vaevalt peab kellelegi seletama, millest jutt on. Paraku on masstootmine oma töö teinud ja õigest, sarapuupähklil ja kakaol põhinevast kreemist on nüüdseks suhteliselt vähe järele jäänud. Kui uurida koostist lähemalt, siis esikohal on suhkur, teiseks on välja toodud palmiõli ja sarapuupähkli sisaldus on vaid 13%.

Kui aga tahta pisut pähklisemat Nutellat proovida, võib seda lihtsa vaevaga ise valmistada. Koostisosad on igati käepärased ja kättesaadavad ning valmistamine ei tohiks ka kellelegi üle jõu käia.

Selle kreemi üheks võtmekomponendiks on, nagu juba mainitud, sarapuupähklid, mis peaksid olema röstitud. Tegelikult on poes täitsa olemas ka röstitud sarapuupähkleid, aga neid annab edukalt ka ise röstida. Kõige suurem oht on need lihtsalt ära kõrvetada, seetõttu säti ennast pähklite röstimise ajaks valvele. See võtab aega 170 kraadises ahjus vaid 5-10 minutit. Kohe kui pähklid hakkavad kergelt pruunistama, tõsta need ahjust välja. Peale röstimist proovi eemaldada pähklitelt koor. Selleks tuleks veel ahjukuumad pähklid köögiräti vahele sättida ja neid siis lihtsalt mudida nii, et võimalikult palju koori eralduks. Ära lase end häirida sellest, kui kõiki koori kätte ei saa.

Siin on koostisosad, mis kodutehtud Nutella jaoks vaja lähevad – röstitud sarapuupähklid, kakaopulber, šokolaad, õli ja sool

Retseptis kasutav šokolaad võib olla ainult piimašokolaad, aga mina kasutasin piimašokolaadi ja sekka ka suurema kakaosisaldusega šokolaadi, mis annab kreemile täiendavat sügavust. Siin võib igaüks endale maitse sobivaks sättida. Ainult piimašokolaadi kasutades võta seda siis 150 g ehk liida kokku retseptis toodud nii piima- kui tumeda šokolaadi kogus. Retseptis toodud kakaopulber on magustamata kakaopulber ehk siis mitte see lahustav magus joogi tegemise jaoks mõeldud kakao. Õli läheb vaja kreemisuse lisamiseks ja õli lisamine aitab veidi ka pähklite peeneks jahvatamise ajal massi kiiremini kreemiks muuta. Kuiv purustatud pähkel kipub algselt blenderi seinte külge jääma. Suhkru või muu magustaja puhul lähtu enda eelistustest. Mina oma pähklikreemile ei lisanud üldse lisamagusat, aga kes armastab magusamat kreemi, võib lisada kas agaavi- või vahtrasiirupit, steviat või ka rafineerimata suhkrut. Näpuotsatäis soola kulub ka maitsetasakaalu paika sättimiseks ära. Kreemi valmistamisel on üheks võtmesõnaks ka korralik blender, mis kõik need koostisosad aitab ühtlaseks ja tükkideta kreemiks vormistada. Mina kasutasin Boschi VitaBoost blenderit, mille 1600-vatine ja 30 000 pööret minutis tegev mootor aitab pähklid üsna kiirelt kreemiks muuta. Loomulikult tuleb algul paar korda pähklisegu seinte küljest jälle keskele kokku kraapida, aga õli lisamisel ja “pulse” režiimi kasutades töötleb blender üsna lihtsa vaevaga pähklid kreemiseks võideks.

Kodutehtud Nutella ehk sarapuupähklikreem šokolaadina

Imemaitsev kodune pähklikreem šokolaadiga on lihtne valmistada ja teeb silmad ette oma naturaalse koostisega igale poes pakutavale pähklikreemile
Valmistusaeg 15 minutes
Küpsetusaeg 0 minutes
Portsjonit 2 dl

Koostisosad

  • 400 g sarapuupähkleid röstituna
  • 100 g piimašokolaadi tükeldatuna
  • 50 g tumedat šokolaadi tükeldatuna
  • 2-3 sl õli neutraalse maitsega
  • 2-3 sl kakaopulbrit
  • 2-3 sl agaavi- või vahtrasiirupit
  • veidi soola
  • 1 tl vanillisuhkrut

Valmistamine

  • Kui kasutad röstimata pähkleid, siis kuumuta ahi 170 kraadini. Laota pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti neid kuni need hakkavad kergelt pruunistuma. Selleks kulub maksimaalselt 10 minutit. Väldi liigset pruunistumist. Jahuta veidi ja töötle siis köögiräti vahel pähkleid nii, et eralduks võimalikult palju koori. Jahuta.
    Tõsta pähklid blenderisse ja töötle need "pulse" režiimi kasutades kreemjaks. Vajadusel lisa blenderisse ka õli, et mass kreemisem ja vähem kuivem oleks. Kui pähklikreem on valmis, blenderda sinna hulka ka kakaopulber ja sool ning kui kasutad suhkrut või muud magustajat, lisa ka see koos vanillisuhkruga. Sulata vesivannil tükeldatud šokolaad(id) ja kalla siis segu pähklikreemi hulka. Töötle blenderis segu ühtlaseks, kalla purki ja tõsta jahedasse. Alguses on kreem vedel, aga jahedas šokolaad taheneb ja ka kreem muutub paksemaks.
    Naudi röstitud saial, pannkookidel või muul meelepärasel moel. Säilita jahedas.

Postitus valmis koostöös Bosch blenderiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.