Metsamarjade aeg on käes ja nüüd saavad kõik koogid ja magusroad kaunistatud mustade, siniste või ka punaste täppidega. Meie metsamarjad on lihtsalt nii super toiduaineid, et nüüd tasuks neid süüa niipalju kui võimalik ning talveks ka sügavkülma pista või erineval moel hoidistada. Üks meie metsade superstaare on kindlasti mustikas. See armas sinkjasmust mari on minu lemmikuks lapsest saati olnud. Kui saabub mustikahooaeg, siis on ikka küüned lillaka raamistusega ja naeratus tihti sama varjundit kandev. Mustika imetabasest väest võiks aga suurteoseid kirjutada. Seega tasub seda marja kombineerida erinevatesse toitudesse. Näiteks toortatrajahust küpsistest valmistatud põhjale kodujuustu-valge šokolaadi kooslusesse. Kakaoga tatraküpsised, soolakas kodujuust, magus valge šokolaad ja metsamari mustikas suudavad selles koogis imehästi toimiva maitsekoosluse moodustada. Lisaks sellele on kook ka gluteenivaba tänu tatraküpsistele.

Siin koogis on põhjaks minu ühed viimase aja lemmikud küpsised. Nimelt NEED Täkumetsa kakaoküpsised, mis valmistatud toortatrajahust. Imehead, pitsilise õhulise stuktuuriga krõbedad küpsised, mida mõnus ka niisama krõbistada, kuid millest saab ka koogipõhja valmistada. Avastasin need küpsised poolkogemata Selverist ja nüüd on need ja kaneeliga samalaadsed Täkumetsa tatraküpsised meil niiöelda püsimenüüs ehk siis uue paki toome koju juba enne, kui eelmine otsa saab. Supermaitsev krõbistamine ja koostist vaadates ei ole kohe mitte millegi üle võimalik nuriseda. Sobivad hästi ka neile, kes ei saa või ei taha gluteeniga küpsetisi süüa.

Tulles aga koogi juurde tagasi, siis kombineerisin siin tatraküpsistele katteks kodujuustu, vahustatud koort, valget mustikatega šokolaadi ning loomulikult poetasin sisse ka mõned head peotäied metsamustikaid. Valge šokolaadina kasutasin mustikatega šokolaadi, mis siis koos värskete mustikatega annavad kokku kahe erineva mustika tekstuuriga lisandi. Kuna kook valmis üsna kuumal päeval, siis lisasin täidisesse ka pisut želatiini, et kook soojas liiga pehmeks ei muutuks. Seega kui tahad, et kook seisaks hästi vormis, võid lisada selle koguse peale 2-3 lehte želatiini. Sega see lahustunult lihtsalt vahukoore sisse.

Küpsetamata kodujuustu-valge šokolaadi kook mustikatega toortatrajahust küpsistel põhjal

Koostisosad

  • 150 g Täkumetsa kakaoküpsiseid purustatuna
  • 70 g võid sulatatuna

Kodujuustu valge-šokolaaditäidis:

  • 600 g kodujuustu
  • 2 dl 35%-list koort
  • 300 g valget šokolaadi
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • paar peotäit mustikaid
  • värskeid marju kaunistamiseks

Valmistamine

  • Koogipõhja valmistamiseks purusta küpsised köögikombainis või blenderis. Lisa sulatatud või ja suru siis küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Vajuta koogipõhi näppude abil tugevalt kinni.
    Täidise jaoks vahusta koor. Kodujuustu võid eelnevalt purustada peenemaks. Selleks tõsta kodujuust blenderisse ja töötle ühtlasemaks. Sulata vesivannil tükeldatud valge šokolaad. Sega kokku vahustatud koor, purustatud kodujuust ja vanillisuhkur. Nirista pidevalt segades sisse valge šokolaad ja lisa siis ka mustikad. Kalla täidis koogivormi tatraküpsistest põhjale ja aseta jahedasse mõneks tunniks kuni üle ööl. Enne serveerimist kaunista värskete marjadega.
    Hoia jahedas, et kook pehmeks ei muutuks.

Retsept sündis koostöös Remedyway´ga

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.