Erkroheline, punaste granaatõunatäppidega ja krõmpsuvate karamellistatud pekaanipähklitega talvine vitamiinisalat pakub nii silmailu kui teeb ka kõhule pai. Salatisse on kokku sätitud kergelt läbikeedetud väikesed rooskapsad, millele pakuvad maitseseltsi toekas parmesani juust, kreemine avokaado ja magusa  ning hapu nüansi eest hoolitsevad pähklid ja granaatõun. Mõnus kooslus, mis sobib nii iseseisvaks roaks kui ka kõrvalroaks kala või liharoogade juurde.

Salati üheks koostisosaks on rooskapsad, mida tasuks talvisel vitamiinivaesel ajal kindlasti mõnuga ja ohtralt süüa. Rooskapsas sisaldab rohkem toitaineid kui valge peakapsas ja ka taimseid valke on selle kapsanupsikus rohkem, kui tavalises kapsas. Rooskapsas on tuntud ka Brüsseli kapsa nime all ja tegemist on tegelikult taimepungadega. Et rooskapsa toiteväärtus oleks suurim, tasub teda väga mõõdukalt kuumtöödelda. Siin retseptis läheb rooskapsas soolaga maitsestatud vette vaid mõneks minutiks ja siis tuleks teda kohe kiirelt jääkülma vee all “ehmatada”, et kuumutamise protsess peatada. Kõige jubedam on minu jaoks alati olnud täiesti lödiks keedetud hallikaks muutunud rooskapsas. Kusjuures see kogemus oli ka põhjuseks, miks ma pikka aega ei osanud rooskapsast väärikalt hinnata. Nüüd oleme ikka väga headeks sõpradeks saanud ja rooskapsas on kindlal kohal minu iga-aastases talvemenüüs.

Üks asi on maitse, aga no see erkroheline värv annab juba vaadates energiat!

Karamellistatud pekaanipähklitega talvine vitamiinisalat

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 3

Koostisosad

  • 300 g rooskapsaid puhastatuna ja poolitatuna
  • 2-3 avokaadot tükeldatuna
  • 200 g rediseid õhukeste viiludena
  • 1 granaatõuna seemned
  • 100 g parmesani juustu ühukeste viiludena
  • Salatirohelist spinatit või lehtkapsast

Salatikaste

  • 3-4 sl oliiviõli
  • 2-3 sl sidrunimahla
  • 2 küüslauguküünt soovi korral, hästi peeneks hakituna
  • 1 sl mett
  • Soola ja pipart

Karamellistatud pekaanipähklid

  • 3 dl pekaanipähkleid
  • 50 ml DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
  • 20 g võid

Valmistamine

  • Valmista esmalt karamellistatud pekaanipähklid. Selleks kuumuta pann keskmisel kuumusel. Lisa pannile suhkur ja või, lase võil sulada, sega läbi ja tõsta siis pannile ka pekaanipähklid. Pidevalt pannitäit segades kuumuta, kuni suhkur hakkab sulama ja karamellistuma. Selleks võib kuluda umbkaudu 5 minutit. Kuumuta, kuni kogu suhkur on sulanud. Sega hoolikalt pähklitega läbi ja kalla siis segu küpsetuspaberile. Jahuta. Murra pähklid väiksemaks.
  • Salati valmistamiseks puhasta ja poolita rooskapsad ning keeda neid soolaga maitsestatud vees 2-3 minutit. Jahuta kohe külma vee all ja tõsta kõrvale. Lisa rooskapsastele salatirohelist, lisa ka tükeldatud avokaado, õhukesteks viiludeks lõigatud redis ning granaatõunaseemned ja parmesani juust.
  • Sega kokku salatikastme ained. Maitsesta soola ja pipraga. Kalla salatikaste salatiainetele ja sega läbi ning tõsta taldrikutele või serveerimiskaussi. Puista peale karamelliseeritud pekaanipähklid. Serveeri kohe.
  • Nipp! Täistaimetoidu jaoks sobiva versiooni jaoks kasuta parmesani jaoks kas maitsepärmi või vegan juustu ning karamelliste pähklite valmistamiseks taimset või asendajat

Postitus sündis koostöös DanSukkeriga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.