Pirn ja sinihallitusjuustu on kooslus, mis on loodud taevas. Olgu selleks siis pirni-sinihallitusjuustu salat, suupisted pirni ja sinihallitusjuustuga või ka seesama pirukas, kus täidises küpsevad kokku magushaput maitsev andev pirn, soolakas ja kreemine Saint Agur külluslik sinihallitusjuust ja seda kooslust on kroonimas krõmpsuv pekaanipähkel.

Väga mõnus kooslus, mis soib nii pidulauale sättida kui ka argipäeva pisut pidulikumaks muutma. Siin retseptis on pirukapõhjaks hapukoore-muretainas, aga kiirema variandi puhul võid kasutada kas siis valmis pärmi-muretainast või valmis muretainast.

Täidise puhul on aga võtmerollis Saint Aguri kreemine ja parajalt intensiivse maitsega väga mõnusa maitsetasakaaluga Saint Agur sinihallitusjuust. Seda võib täidisesse kohe ohtralt jaotada, sest pirni hapukasmagus maitse aitab seda ilusti tasakaalu sättida. Soola lisamisega täidisesse ole igaks juhuks ettevaatlik, sest sinihallitusjuust on üsna soolane ja üsna kerge on soolaga liialdada.

Saint Agur sinihallitusjuust on mõnusalt kreemine ja parajalt intensiivse maitsega juust, mis sobib paljudesse toitudesse

Pirni-sinihallitusjuustu pirukas pekaanipähklitega

Aeg kokku 55 minutes
Portsjonit 10

Koostisosad

Hapukoore-muretainas:

  • 150 g võid
  • 75 g hapukoort
  • 1 muna
  • 100 g täistera speltjahu
  • 200 g nisujahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • Näpuotsaga soola

Pirukatäidis:

  • 3 pirni poolitatuna ja viilutatuna
  • 200 g Saint Agur sinihallitusjuustu
  • 2 muna
  • 2 dl köögikoort
  • Hakitud tüümiani
  • Vajadusel soola
  • Jämedalt hakitud pekaanipähkleid
  • Serveerimiseks värskelt jahvatatud musta pipart, rukola salatit ja soovi korral ka balsamico kreemi

Valmistamine

  • Taina valmistamiseks surista köögikombaini abil kõik koostisained kokku. Vormi tainas palliks, tõsta majapidamiskilesse ja külmkappi vähemalt pooleks tunniks. Rulli siis jahusel pinnal lahti ja tõsta 26-28 cm läbimõõduga pirukavormi nii, et põhi ja küljed oleksid kaetud. Torka kahvliga mõned korrad taians läbi. Aseta tainale küpsetuspaber, aseta sellele mingi raskus (spetsiaalsed küpsetuspärlid, riis vm kuivaine) ja tõsta eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde esmalt 5 minutiks, eemalda siis küpsetuspaber ja raskus ja küpseta veel 5-6 minutit. Tõsta ahjust.
  • Valmista täidis. Selleks lõika pirn pooleks, eemalda südamik ja lõika viiludeks. Tõsta eelküpsetatud tainale. Jaota sinna pirnide vahele ka sinihallitusjuust. Mõned tükid võid ka pirniviilude vahele sättida. Klopi munad lahti ja sega koorega. Lisa tüümiani ja vajadusel ka veidi soola. Kalla pirukapõhjale ja tõsta ahju 180-200 kraadi juurde ca 35-40 minutiks või seni, kuni pirukas on kuldne ja läbi küpsenud. Veidi enne ahjust võtmist lisa ka pekaanipähkleid. Serveerimisel viimistle värskelt jahvatatud musta pipra ja rukolaga. Võid juurde pakkuda veel balsamico kreemi, mis siia kooslusesse väga hästi sobib.

Postitus sündis koostöös Saint Agur juustudega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.