Tonnato kaste on Itaaliast üle terve maailma tuntuks saanud ajatu klassik, eksole. Reeglina lipsab tonnatost rääkides mõte külmadele vasikalihalõikudele või siis ka keedetud või suitsutatud keelele või ka lihtsalt eelmisest päevast üle jäänud praelihast lõigatud külmadele lihaviiludele, mis selle kastmega ülevalatult lausa vastupandamatult mõnusa maitsekombinatsiooni annavad. Või siis hoopis parajalt pehme ja kreemise sisuga keedetud munadele, kuhu tonnato kaste samamoodi täiesti täiuslikult sobitub. Aga tonnato ei ole end veel sellega ammendanud 🙂

Lapates ideede otsingul lõputuid retsepte, jäi mulle kunagi silma üks hästi põnev kooslus, kus tonnato kaste oli hoopis kapsalistega ehk siis lillkapsa steikidega kokku sätitud. Kuna ma kapsalisi armastan väga ja hiljuti on taas ilusaid erkrohelisi rooskapsaid liikuma hakanud, võtsin ka need kampa ja sättisin taldrikule ühe esmapilgul süütu ja laheda taimse roa, kuid tänu tonnato kastmele, on see igati tõhus, toitev ja väga maitsev taldikutäis. Tonnato kastme tegemisel tulid mulle appi aga uued Gourmet Clubi majoneesid, mis tehtud täpselt samal moel, nagu majonees restoraniköökides valmib. Ei mingeid paksendajaid, värviaineid ega muud jama. Munakollane, õli, maitseained ehk siis siin kasutatud majoneesi puhul Dijoni sinep ja valmis ta ongi. Maitseb ohtlikult hästi ja kreemiselt ning annab ka tonnato kastmele täidlase ja küllusliku maitse.

Tonnato kastme kodus valmistamine on tegelikult lihtsamast lihtsam. Kui sul on olemas hea majonees nagu Gourmet Clubi Dijon sinepiga majonees kindlasti on, on vaja lisada vaid tuunikala, küüslauku, pisut sidrunimahla ja maitsestada see kaste enda jaoks parajaks. Nii saadki tulemuseks üsna universaalse mõnusa maitsega kastme, mida sobib sättida nii lihale, kalale, munale kui ka köögiviljadele. Mõnus!

Kuldseks praetud lillkapsas ja rooskapsas tonnato kastme ja kapparitega

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4 inimesele

Koostisosad

  • 2 tk lillkapsast viiludeks lõigatuna
  • 10 tk rooskapsast
  • õli ja võid praadimiseks

Tonnato kaste

  • 2 dl majoneesi Gourmet Club Dijon sinepi
  • 200 g tuunikala õlis koos õliga
  • paar anšoovisefileed võid asendada ka kilufileega
  • veidi sidrunimahla
  • 1-2 küüslauguküünt
  • kappareid
  • soola ja pipart

Valmistamine

  • Kuumuta pannil õli ja või segu ning prae pannil lillkapsaviilud mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta pannilt.
    Aja kastrulis soolaga maitsestatud vesi keema. Keeda rooskapsast mõned minutid, kurna ja jahuta siis külma vee all. Poolita ning prae siis pannil või ja õli segus lõikepind kuldseks.
    Töötle purustajas või köögikombainis kõik tonnato kastme koostisosad ühtlaseks. Maitsesta endale meelepäraseks.
    Tõsta taldrikule lillkapsas ja rooskapsas. Kalla üle tonnato kastmega ja puista peale kappareid. Viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga.

Postitus sündis koostöös Gourmet Clubiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.