Koogimaailm tundub olevat muutumises. Hirmmagusate valgest suhkrust ja jahust pungil kookide kõrvale hakkavad järjest rohkem trügima pisut toiduteadlikumat suhtumist eeldavad koogid, mida võid vahel endale tükikese või paar lubada ilma, et peale seda süümepiinades peaks visklema. Ja no kui lähtuda sellest,  et oled see, mida sööd, siis koogirevolutsioon tervislikuma suuna poole on ju igati tervitatav. Eriti siis, kui tulemuseks on maitsev ja mõnus kohvikõrvane nagu selle oliiviõliga apelsinimaitselise ja tatrajahuga koogi puhul. Oliiviõli annab koogile hästi põneva kergelt mõrkja ja rohelise maitsenüansi. Eriti hästi sobib siia kooslusesse Borgese Fruity oliiviõli, mis on valmistatud Arbequina oliivisordist ja on oma olemuselt leebe mandlise ja kergelt magusa puuviljasse maitsega. Kuna oliiviõli kulub siia päris palju, siis on kogu koogi maitsetulemuses heal oliiviõlil oma roll mängida.

Selle koogi idee on pärit New York´ist Maialino restoranist. Seal valmistatakse seda nii hommikusöögiks ja muffinivormis kui ka sünnipäevatordina, kus kook kaetakse kreemiga. Tegelikult sai koogiretsepti mõned olulised muudatused tehtud ehk siis suhkrukogust sai rohkem kui poole võrra vähendatud. Algretseptis kulus selle koogi peale 2,5 dl suhkrut, mis minu hinnangul on kindlasti liiga palju. Samamoodi asendasin tavalise nisujahu toortatrajahuga, mistõttu on see kook sobilik ka neile, kes ei soovi või ei saa gluteeni tarbida. Apelsinilikööri asemel kasutasin meie oma Vana Tallinna likööri, mis lisab koogile vürtsikasmagusat maitset.

Kooki valmistades tasub teada, et tainas jääb üsna vedel. Küpsedes taheneb ja kerkib tainas ilusti kohevaks ja mahlaseks keeksilaadseks koogiks kui talle piisavalt aega anda. Kook küpseb pigem madalal temperatuuril ja umbkaudu tund aega, et ta jõuaks läbi küpseda.

Seda kooki võid nautida niisama tee või kohvi kõrvale või pakkuda siia juurde erinevaid hapukaid kastmeid. Sobivad nii kirsi-, ploomi-, vaarika- või ka näiteks apelsinimaitseline pohlakaste, mida mina koogile seltsi sättisin. Ja loomulikult ei tee paha ka pallike vanillijäätist, mis kõik maitsed mõnusaks tervikuks vormistab.

Apelsinimaitseline oliiviõlikook tatrajahuga

Lihtsa valmistuskäiguga ja põneva maitsekombinatsiooniga kook, kus pearoll kanda oliiviõlil
Aeg kokku 1 hour 15 minutes

Koostisosad

  • 3 dl toortatrajahu
  • 1-1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
  • ½ tl soodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsaga soola
  • 2 dl oliiviõli Borges Fruity
  • 3 dl piima
  • 3 tk muna
  • 2-3 tl apelsinikoort riivituna
  • 50 ml Vana Tallinna likööri
  • 50 ml apelsinimahla värskelt pressitud

Valmistamine

  • Sega omavahel jahu, suhkur, sool, sooda ja küpsetuspulber.
    Teises kausis sega oliiviõli, piim, munad, apelsinikoor ja -mahl ning liköör.
    Ühenda omavahel segud, sega tainas ühtlaseks ja kalla siis küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva ca 22-cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta 160-170 kraadi juures umbes tund aega. Küpsust võid kontrollida tikuga.
    Juurde võid pakkuda marja- või puuviljakastet. Pildilolev kaste on keedetud 1 dl värskelt pressitud apelsinimahlast ja 200 g pohladest, kuhu on lisatud veel 1 dl suhkrut, veidi vanillisuhkrut ja mõned viilud ingverit. Lase kõik kastme ained keema tõusta ja keeda mõned minutid, kuni osa pohladest on katki keenud ja kaste paksemaks muutunud. Maitsesta sortsukese Vana Tallinna likööriga.

Postitus sündis koostöös Borgesega.

 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.