Hetkel tasub nautida küpseid ja vitamiinidest pungil sügisvilju. Suve läbi päikese käes jõudu kogunud õunad, pirnid, viinamarjad ja muud viljad lausa nõretavad vitamiinidest ja mineraalainetest. Arvestades seda, et ees on ootamas pikk ja pime aeg, siis tasub praegu kõike värsket nautida ja erinevatesse toitudesse sättida. Siin salatis saavad kokku mahlased pirnid ja viinamarjad, krõmpsuvad pistaatsiapähklid, soolakas sinihallitusjuust ning kuivatatud jõhvikad.

Pirni tasuks oma menüüsse sagedamini sättida seepärast, et tegemist on ohtralt rauda sisaldava viljaga, mis aitab ennetada rauavaegust. Lisaks hoiab pirn seedimise vilkana ning aitab tänu B-vitamiini ja kaaliumisisaldusele hoida korras südame tervist. Viinamarjades on ohtralt vaske, rauda ja mangaani. Neil, kes söövad regulaarselt viinamarju, on tugevad luud ja seega aitab viinamarjade söömine vältida osteoporoosi teket. Lisaks aitavad viinamarjad ka infarktiohtu ennetada. Pistaatsiapähklid on aga pungil antioksüdantidest ja põletikuvastase toimega. Pistaatsiapähkleid süües hoiad ka oma kaalu kontrolli all, kuna tegemist on kõige väiksema rasvasisaldusega pähklitega, mis samas on samal ajal väga rohke mineraalainete sisaldusega.

Vitamiinisalat pirni, viinamarjade, pistaatsiapähklite ja sinihallitusjuustuga

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 2 inimesele

Koostisosad

 • 100 g rukolat
 • 2 tk pirni
 • 200 g viinamarju poolitatuna
 • paar peotäit pistaatsiapähkeid
 • paar peotäit kuivatatud jõhvikaid

Salatikaste

 • 4 sl oliiviõli
 • 2 sl sidrunimahla
 • 1 -2 tl mett
 • soola ja pipart

Valmistamine

 • Sega esmalt kokku salatikaste. Selleks sega omavahel sidrunimahl,
  mesi, sool ning pipar. Lisa segades oliiviõli kuni moodustub ühtlane kaste.
  Tõsta kaussi rukola, viilutatud pirnid ja viinamarjad.
  Nirista peale salatikaste ja sega kõik läbi. Tõsta taldrikule või salatikaussi
  ja lisa sinna ka sinihallitusjuust, pistaatsiapähklid ja jõhvikad. Serveeri
  kohe.


Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.