Mingi uitmõtte ajel sattusin vahepeal otsima ideid peedi ja heeringa kombineerimisest. Kui mõelda, et kasukas on mul üks lemmikuid salateid, siis on seletus täitsa olemas ja ju ihkas hing siis mingeid uuendusi vanale lemmikule kõrvale. Kolasin nii rootsi- kui venekeelsetes retseptikogumikes ja päris mitu mõnusat kooslust hakkas silma ning sai ka ära proovitud. Lisaks on veel mitu ideed ootel, mida sooviks lähiajal katsetama hakata. Mulle lihtsalt tundub, et nii Vene kui ka Skandinaavia köök suudab heeringast võluda välja imelisi kooslusi tekitades uusi mõnusaid maitseüllatusi ning seepärast tasuks vahel lihtsalt katsetada.

Esimene heeringateemaline katsetus on marineeritud variant koos toore värvilise peediga ühe Rootsi retsepti järgi. Rootsi heeringale omaselt on see magusapoolse marinaadiga, mis minu hinnangul nii heeringale kui ka peedile suurepäraselt sobib. Panin retsepti suhkru vahemiku – algses retseptis oli ikka pigem rohkem, aga minu meelest annab piisavalt magusust ka pisut väiksem lisatud suhkru kogus.

Marineeritud heeringas värvilise peediga

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 400 g heerinafileed tükeldatuna
  • 1 keskmise suurusega punane peet õhukeste viiludena
  • 1 kollane peet õhukeste viiludena
  • 1 sl mädarõigast
  • 1 sibul poolratastena
  • Rohelist sibulat hakituna
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • 0,5 dl oliiviõli nt Solymontes esimese pressi neitsioliiviõli
  • Soola vajadusel

Marinaad:

  • 50 ml 12%-list äädikat (või 1-2 sl 30%-list äädikat)
  • 0,7-1 dl suhkrut
  • 1 dl vett

Valmistamine

  • Alusta marinaadi valmistamisest. Selleks mõõda kastrulisse vesi, äädikas ja suhkur. Kuumuta segades, kuni suhkur on lahustunud ja tõsta siis pliidilt ning jahuta täielikult.
  • Tõsta viilutatud peedid kaussi. Lisa sinna ka sibul ja mädarõigas koos hakitud rohelise sibulaga. Sega läbi ja maitsesta musta pipraga. Lao purki kihiti peet ja tükeldatud heeringas. Kalla peale jahutatud marinaad ja õli. Raputa kergelt segamini, et marinaad ja õli laiali valguksid. Tõsta külmikusse ja lase seal seista vähemalt ühe päeva. Parim on maitse paari päeva pärast. Säilita jahedas. Avatuna säilib peediheeringas külmikus umbes nädala.
Siin taldrikul saavad kokku toormarineeritud värviline peet, sibul ja heeringas

Mõlemas peedi-heeringa koosluses kasutasin ka oliiviõli. Praegu olen saanud katsetamiseks ja kasutamiseks külmpressitud esimese pressi ekstraneitsioliiviõli Solymontes. See on igati väärt kraam, maitselt mahe ja rikkalik ning sobitudes seetõttu pea iga toiduga, kuhu õli peab lisama.

Selle apelsinimahlas marineeritud peedi-heeringasalati retsepti leidsin ühes venekeelsest portaalist. Natuke sai retsepti töö käigus muudetud ja tulemuseks on väga mõnus uus maitsekooslus

Teiseks katsetuseks peedi-heeringa teemal jäi mulle näppu venekeelsest portaalist apelsiniga peedi-heeringasalat. Algselt üsna ootamatu kooslus, aga kohe kui seda keelel ette kujutada, hakkas tunduma, et see võiks igati toimiv olla. Ja nii oligi. Omalt poolt lisasin salatisse veel veidi apelsinitükke ja oliiviõli.

Heeringasalat peedi ja apelsinimahlaga

Aeg kokku 25 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 2 heeringafileed tükeldatuna
  • 2 keskmise suurusega keedetud peeti tükeldatuna
  • 1 punane sibul poolratastena
  • Hakitud värsket peterselli
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • 5-6 sl oliiviõli (nt seda Solymontes esimese pressi neitsioliiviõli)
  • 1 apelsini mahl + apelsinitükke

Valmistamine

  • Valmista esmalt marinaad ehk sega värskelt pressitud apelsinimahl oliiviõliga. Tõsta sinna sisse 10 minutiks punane sibul marineerima. Lisa marinaadile nüüd ka hakitud petersell.
  • Tõsta tükeldatud peet ja heeringas koos apelsinitükkidega kaussi. Sega läbi, lisa marinaad ja maitsesta salat värskelt jahvatatud musta pipraga. Soovi korral võid veel soola ja veidi suhkrut lisada. Jäta umbes 10 minutiks maitsestuma.
Lisaks mõnusale maitsele annab peedi ja apelsini kooslus veel mõnusa värviteraapilise tulemuse

Loodetavasti innustavad need katsetused peedi-heeringa teemal neid kooslusi järele proovima. Minul jäävad küll mõlemad retseptid aeg-ajalt kordamisele minevate retseptide nimekirja ja kindlasti ootan ka seda aega, kui suvel saab neidsamu kooslusi suvemagusate peetidega proovida.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.