Çılbır (hääldus chil-bir) on Türgist pärit küüslaugujogurtiga ja tšilliõliga serveerutud uputatud munad. Süüakse seda koos saiaga, millega saab munakollase, jogurti ja vürtsika tšilliõli segu kokku riisuda. See on mõnus ja tõhus hommikueine vahelduseks omletile või hommikupudrule. Suvisel ajal maal lisandub meil veel see, et kanamunad saab otse pesast tuua ehk siis munad on oma kanadelt ja ülimas värskuses. Lisaks veel ilusa sügavkollase rebuga.

Munade pošeerimine on teema, mis ei kipu alati õnnestuma ja seetõttu seda sageli ka peljatakse. Samas on mõned nipid, mida kasutades peaks tulemus üsna lollikindlalt õnnestuma. Üks nipp on see, et nõruta muna enne pošeerimist sõela peal, et munavalge vedelam osa ära nõrguks. Teine nipp on see, et pigista lahtilöödud munale enne pošeerimist sidrunimahla. Seda võib teha siis tavapärase äädika keeduvette lisamise asemel ja see aitab ka munavalgel kiirelt kalgenuda. Keeda mune nii hästi vaikselt ja mitte mullitades keevas vees 3 minutit ja üsna suure tõenäosusega saad tulemuseks päris ilusa pošeeritud muna, mida saab siis serveerida küüslaugujogurtil ja tšilliõliga ülevalatult.

Türgi munad küüslaugujogurtiga ja tšilliga

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 2

Koostisosad

  • 200 g Kreeka jogurtit toasoojana
  • 2 küüslauguküünt
  • Soolahelbeid
  • 30 g võid
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 tl tšillihelbeid
  • 2 suuremat muna
  • 2 tl sidrunimahla
  • Hakitud värsket tilli ja koriandrit
  • Serveerimiseks röstitud hapusaia või röstsaia

Valmistamine

  • Sega toasoe jogurt riivitud või purustatud küüslaugu ja soolahelvestega. Kui võtad jogurti külmkapist, võid seda kuuma veega kausil kuumutada, aga ära päris külmkapikülma jogurtit kasuta. Ideaalis võiks jogurt olla kehatemperatuuril, nii ei kalgendu tšilliõlis kasutatud või kohe ära.
  • Sulata pannil vaiksel kuumusel või ja kuumuta, kuni või muutub kergelt helepruuniks. Lisa oliivõli ja tšillihelbed ja sega läbi. Hoia tšilliõli soojas.
  • Munade pošeerimiseks löö munad lahti ja nõruta vedelam munavalge osa sõelal. Liiguta muna veidi sõelal, et vedel paremini eralduks. Tõsta väiksesse kaussi või tassi ja lisa sinna teelusikatäis sidrunimahla. Aja kastrulis vesi keema ja alanda siis kuumust niipalju, et vesi vaevu võbeleb. Libista vette muna ja keeda 2-3 minutit. Tõsta siis vahukulbiga välja ja nõruta kuivemaks. Korda sama teise munaga.
  • Serveerimiseks laota küüslaugujogurt taldrikule. Lisa pošeeritud muna ja nirista peale soe tšilliõli. Puista peale hakitud värsket tilli ja/või koriandrit. Naudi koos röstitud saiaga.

Väga mõnus suvine (ja mitte ainult) toit. Tasub kindlasti järele proovida.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.