Oleme oma peres päris suured kalasõbrad ja harv, et mitte öelda olematu on selline olukord, kui kodus külmkapis mingil moel kala ei oleks. Ise armastan hommikul graavilõhe ja avokaadoga võileiba süüa. Suitsutatud lõhet sätin sageli salati sisse ja koorest kalasuppi armastame ka ikka aeg ajalt teha. Lõhe puhul on peamiseks eelduseks tema värskus ja kvaliteet ja just seepärast ostan seda tihti just Peetri Lõheärist kas Balti Jaama või Nõmme turult. Ei ole kunagi pidanud kvaliteedis pettuma.

Praegu on aga käes metsiku lõhe ja forelli hooaeg, mis on eriti hõrk kraam. Metsikut forelli ja lõhet püütakse otse põhjaranniku vetest ja seda saab Peetri Lõheärist ülimas värskuses ning täpselt siis, kui meri saaki annab. Seega tasub valvel olla. Forelli ja hea õnne korral ka metsikut lõhet tasub juba seepärast süüa, et ta maitseomadused on võrreldes kalakasvatuse kalaga hoopis teised ning lisaks sisaldab metsik kala ka rohkem oomega-3 rasvhappeid, mis on üheks oluliselt põhjuseks, miks tasuks kala süüa. Metsiku kala puhul tasub teada ka seda, et tema liha on kahvatum kui kasvanduse kala puhul ja kindlasti ei tasuks karta, et pisut vähem värviline kala kuidagi kehvemini maitseks. Pigev vastupidi. Tegemist on hästi puhta ja delikaatse maistega kalaga ja samast Peetri Lõheärist võib kaasa haarata ka metsiku lõhe marja, mis on tõeline delikatess.

Metsik lõhe või forell vajavad vähe. Ülemaitsestamine oleks nii väärika tooraine puhul patt. Kalale säti seltsiks pannil praetud kapsast kalamarjaga.

Kuna värske metsik kala on niivõrd puhta ja õige maitsega, ei tasu seda kindlasti üle maitsestada ja tuleks lasta kalal endal särada. Kõige lihtsam on kala tervena ja ahjus valmistada. Selleks on vaja kala lihtsalt soola, pipra ja oliiviõliga maitsestada ning kala kõhuõõnde pisut maitsevilju sättida. Mina kasutan kala maitsestamiseks tavaliselt sidruniviile, tillioksi ja küüslauku. Ega suurt rohkemat polegi vaja. Kalamarja kasutasin aga kalale lisandiks tehtud võis praetud kapsale maitselisa andmiseks. Selline esmapilgul ootamatu kooslus – kalamari ja kapsas – on tegelikult väga hõrk ja ootamatult hästi kokkukõlav maitsekooslus. Tasub kindlasti järele proovida. Lihtsuses peitub võlu ja üsna lihtsa vaevaga saab gurmeemõõtu taldrikutäie valmis teha. Juurde võid pakkuda veel kuldseid ja krõbedaid ahjukartuleid ja meelepärast kala juurde sobivat kastet. Meie lemmikuks on kala juures kas sinepi-meekaste, tilli-sinepikaste või siis ka näiteks trühvlimajonees kui tahta eriti hõrku maitseelamust.

Lihtne ahjulõhe, seltsiks kapsas kalamarjaga

Aeg kokku 45 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1-1,5 kg metsik lõhe või forell roogituna
  • 2-3 sl oliiviõli
  • 1 tl soola
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • Tillioksi ja -varsi võimalusel koos õisikutega
  • Sidruniviile
  • 3-4 küüslauguküünt tükeldatuna

Kapsas ja kalamari:

  • 2 sl oliiviõli
  • 20 g võid
  • 200 g noorema kapsa lehti tükeldatuna
  • 4-5 rooskapsast lehtedena
  • Soola ja pipart
  • Sidrunimahla
  • Värsket hakitud tilli
  • 2-3 sl kalamarja

Valmistamine

  • Kala valmistamiseks kuivata esmalt kala seest ja väljast majapidamispaberiga. Piserda kala oliiviõliga ja maitsesta soola ja pipraga nii seest kui väljast. Säti kala kõhuõõnde sidrunirattaid, tillioksi ja küüslauku. Seo kala paarist kolmest kohast majapidamispaberiga kinni ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 20-30 minutit sõltuvalt kala suurusest. Suurema kala puhul võib küpsemisaeg veel pikem olla. Lülita ahi grillrežiimile ja küpseta veel umbes 5 minutit, et kala pruunistuks ja nahk krõbedaks muutuks. Tõsta kala ahjust ja jaota taldrikutele. Lisa kalale veidi kalamarja ja värsket tilli.
  • Samal ajal kui kala küpseb, valmista kapsas. Selleks kuumuta pannil keskmisel kuumusel veidi õli ja lisa pannile ka või. Lase võil sulada ja tõsta siis pannile tükeldatud kapsas ja rooskapsalehed. Kuumuta umbes viie minuti jooksul läbi. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Serveerides puista peale hakitud tilli ja säti paar lusikatäit kalamarja. Serveeri kapsast koos kalaga ja juurde võid pakkuda ahjukartuleid ja meelepärast kastet.

Järelejäänud kalast (kui seda peaks üldse juhtuma) võid valmistada võileivakatte. Selleks sega tükeldatud kala toasooja toorjuustuga.

Selline lihtne toorjuustuga võileivakate on hea võimalus järelejäänud lõhe ära kasutada. Peetri Lõheärist leiad ka trühvlisoola, millega saab sellele kreemile eriti luksusliku maitsebuketi anda.

Kui tahad luksuslikumat variant, võid lisada veel vahustatud koort. Maitsesta soola ja pipraga. Võid kasutada ka trühvlisoola, mida leiad samuti Peetri Lõheäri valikust ja mis annab lõhekreemile eriti luksusliku lõppviimistluse. Paku lõhekreemi röstitud leival või saial ja lisa sinna lõhemarja ning keedetud vuti- või kanamuna.

Postitus sündis koostöös Peetri Lõheäriga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.