Suitsulõhega pirukas on alati hea mõte, kui vähegi kalasõber oled. Siin pirukas saavad kokku võis hautatud porrulauk, kuumsuitsulõhe, kapparid ja kõik need maitsed vormistab külluslikuks ja maitsvaks lõpptulemuseks riivitud juust, mida võib pirukale lahke käega täidiseks ja peale puistata. Kasutasin selle retsepti puhul Džiugase 12 kuud laagerdunud juustu, aga tegelikult võid katsetada erinevate laagerdusega Džiugase juustudega, millel igaühel omalaadne mõnus ja pisut erinev maitse. Peamine reegel on see, et juustuga ei tasu koonerdada 😉

Džiugas juustud on kõik laagerdunud kõvajuustud ja erinevat värvi pakend tähendab erinevat laagerdumisaega. Kõige noorem on 12 kuud laagerdunud juust ja kõige pikema laagerdusajaga on 36 kuud ehk kolm aastat laagerdunud juust. Sinna vahele jääb veel 18 kuud ja 24 kuud laagerdunud juustud. Juustude tootemiseks kasutatakse pastöriseeritud lehmapiima ja laagerduse käigus laguneb piimas sisalduv laktoos, mistõttu on kõik Džiugase juustud laktoosivabad.

Kui aga veel juustusest lõhepirukast rääkida, siis üllatusesinejaks siin pirukas on hapukad kapparimarjad, mis kuumsuitsulõhe täidlase maitsega mõnusalt flirtima hakkavad. Väga mõnusa maitsekoosluse aitab moodustada ka võis hautatud porrulauk, mis tuleks eelnevalt pannil või sees klaasjaks hautada. Kogu see häädus lausa küsib ka hea juustuga vormistatud viimistluse järgi, mis ahjus kuldseks küpseb. Muidu on aga piruka valmistamine lihtne ning jõukohane kõigile.

Juustune pirukas suitsulõhe ja porruga

Aeg kokku 45 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

  • 300 g võiga pärmi-lehttainast
  • 30 g võid
  • 15-20 cm jupp porulauku valge ja heleroheline osa
  • 200 g kuumsuitsulõhet väiksemaks tükeldatuna
  • 2 muna
  • 2 dl 35%-list koort
  • 2-3 sl kappareid
  • 100 g Džiugase juustu riivituna
  • Soola ja pipart
  • Hakitud värsket tilli

Valmistamine

  • Alusta porrulaugu hautamisest. Selleks kuumuta pliidil pann vaiksel kuumusel, sulata pannil või ja hauta hakitud porrulauku 7-10 minutit, kuni see on muutunud klaasjaks ja pehmeks. Tõsta kõrvale.
  • Rulli tainas pisut õhemaks ja vooderda tainaga pirukavormi põhi ja küljed. Tõsta sinna peale võis hautatud porrulauk ja laota sinna väiksemateks tükkideks rebitud suitsulõhe. Puista kala peale kapparid ja pudista osa riivitud juustust. Lisa ka hakitud värsket tilli.
  • Klopi munad lahti ja kalla juurde koor. Maitsesta soola ja pipraga ja sega läbi. Kalla pirukavormi ja laota sinna peale ülejäänud riivitud juust.
  • Tõsta ahju 200 kraadi juurde ja küpseta ca pool tundi või kuni pirukas on kuldne ja täidis tahenenud. Serveerimisel puista peale veel hakitud tilli ja lase enne taldrikule tõstmist veidi jahtuda ja taheneda.

Postitus sündis koostöös Džiugas juustudega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.