Kaheksajala valmistamist sageli peljatakse ja ei julgeta selle valmistamise riski ette võtta. Tegelikult on õigeid töövõtteid kasutades kaheksajala valmistamine üsna lihtne ja jõukohane kõigile.
Ilusaid kaheksajalgu erinevas suuruses ja kaalus leiab Karimarketi sügavkülmaletist. Kaheksajalg tuleks vähemalt päev enne valmistamist tõsta sügavkülmast tavakülmikusse, et ta rahulikult üles sulaks.
Kreekapäraselt omas mahlas valmistatud kaheksajala puhul tuleb kaheksajalg esmalt omas mahlas koos köögiviljade ja vürtsidega läbi hautada ja siis marinaadi pista või siis salatisse lisada. Marinaad on üsna klassikaline sidrunimahla, õli, küüslaugu ja ürtidega vahemereline maitsekooslus. Salatis võid kaheksajalale seltsi sättida minikartuleid ja sellerit või siis värskema koosluse puhul kurki, sibulat ja tomatit. Loomulikult ka värskeid ürte, sidrunimahla ja oliiviõli, mis on kaheksajala puhul alati kindla peale minek.
Valmistusviis ise on aga selline, et esimene faas on baasretsept ning selle järgi valmistatud kaheksajalg tuleb hiljem marinaadis maitsestada või siis salatisse erinevate lisanditega sättida. Soovi korral võib edasi jätkata marineerimise asemel ka grillimisega.
Kaheksajalg omas mahlas ja marinaad kaheksajalale
Koostisosad
- ca 1 5 kg kaheksajalga
- 1 sellerivars
- 1 porgand
- 1 sibul
- 4-5 vürtsitera
- 4-5 pipratera
- 1-2 loorberilehte
- 50 ml sortsu punast veini
- 30 ml punase veini äädikat
Marinaad:
- 1 dl oliiviõli
- 0,5 dl mandliõli võid kasutada ka ainult oliiviõli
- 0,5 dl valge veini äädikat
- Poole sidruni riivitud koor
- 2-3 küüslauguküünt
- värsket hakitud peterselli punet vm ürte
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Esmalt sulata kaheksajalg aeglaselt tavakülmikus vähemalt ühe ööpäeva jooksul. Sulanud kaheksajalg pese külma voolava vee all ning pea juures olev “tasku” keera korra ka pahempidi, et seal olev liiv eemaldada.
- Aja pliidil suurem pott kuumaks ning tõsta siis nõrutatud kaheksajalg sinna potti. Mitte mingit õli ega vedelikku ei ole lisada vaja. Potti panemisega peab kaasnema tugev särtsumine ehk siis potipõhi peab olema korralikult kuum. Lisa ka seller, porgand, sibul, vürts ja pipar ning loorberilehed, alanda kuumust ning hauta kaane all vaiksel kuumusel 35 minutit. Kogu see protsess toimub omas mahlas ja seda eraldub kaheksajalast ohtralt. Lisa vein ning küpseta veel 10 minutit, seejärel tõsta kaas potilt, lisa veiniäädikas ja hauta veel 5 minutit. Tõsta pott tulelt, eemalda teravaotsalise noaga kaheksajala “nokk” ning jahuta kaheksajalg.
- Lõika jahtunud kaheksajalg tükkideks. Sega omavahel marinaadiained ning kalla kaheksajalale. Lisa sool ja pipar. Sega läbi ja lase veidi tõmmata. Parim on kaheksajalg siis, kui on 2-3 päeva külmkapis marineerinud. Kes kannatab oodata, see võib proovida. Imemaitsev on ta ka kohe süües.
Kaheksajalasalat kartuli ja selleriga
Koostisosad
- 300 g eelküpsetatud kaheksajalga tükeldatuna
- 400 g keedetud kartuleid võimalisel kasuta väikseid või noori kartuleid tükeldatuna
- 2-3 vart sellerit tükeldatuna
Salatikaste:
- 3-4 sl oliiviõli
- 2 sl sidrunimahla
- Hakitud värsket peterselli
- Veidi suhkrut soovi korral
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Tõsta tükeldatud kartul, kaheksajalg ja seller kaussi. Sega kausis sidrunimahl tibakese suhkru, soola ja pipraga ning lisa siis pidevalt segades oliiviõli. Sega kastet nii, et moodustuks emulsioon ehk kaste pakseneks. Lisa ka hakitud petesell ja kalla siis kaste kartulile-kaheksajalale. Sega läbi ja kontrolli maitseid. Serveeri toasoojana.
Lisaks kartulile sobib kaheksajalga sobitada ka tomati, kurgi ja sibulaga. Tulemuseks on suvise olemisega kergem salat, mis laseb kaheksajalal hästi särada.
Kaheksajalasalat kurgi, tomati ja sibulaga
Koostisosad
- 300 g eelküpsetatud kaheksajalga tükeldatuna
- 2 lühikest kurki tükeldatuna
- 1 punane sibul poolratastena
- Hakitud rohelist sibulat
- Värsket peterselli ja koriandrit
- 2 sl laimimahla
- 2 sl valge veini äädikat
- 50 ml oliivõli
- 2 tomatit seemned eraldatud ja tükeldatuna
- 1 jalapeno või tšillipipar hakituna
- Soola ja pipart vajadusel
Valmistamine
- Tõsta kaheksajalg ja kõik muud koostisained välja arvatud tšilli ja tomat kaussi. Sega läbi ja jäta paariks tunniks kuni üle öö maitsestuma. Enne serveerimist sega juurde jalapeno või tšillipipar ja tomat. Serveeri kas iseseisva salatina või eelroalaual isutekitajana.
Mõnusat maiustamist kaheksajalaga!
Postitus sündis koostöös Kariamarketiga.
Vasta