Külmsupp on suvisel ajal ideaalne lahendus, kui tahta midagi kerget, jahutavat ja maitseküllast süüda. Meilgi on külm supp suveti sageli menüüs ja tundub, et paljud eestlased armastavad seda mõnusat suppi. Samas tundub, et meil veel arenguruumi on, sest Leedus on külma supi kultus omandamas uusi mõõtmeid. Nimelt on Leedus toimumas Roosa Supi Festival ja seda juba 31.mail ja Vilniuses, kus siis linn mattub roosadesse värvidesse ja loomulikult pakutakse seal festivalil kõigile palju roosat suppi.
Idee tundub piisavalt pöörane ja samas on kindlasti selline äge festival külastamist väärt. Vilnius ei ole tegelikult ju kaugel ja üks mõnus nädalavahetus roosaks värvunud Vilniuses võiks olla mõnusaks vahelduseks.
Eks igaühel ole oma roosa supi retsept ja minu blogiski on neid päris mitu erinevat aegade jooksul kirja saanud, aga topelt ei kärise ja siin on nüüd Leedu tippkoka, telekoka ja kokaraamatute autori Alfas Ivanskauskase versioon peediga külmsupist, mis maitses suurepäraselt ja läheb kindlasti kordamisele. Kavalaks nipiks selle supi puhul on marineeritud peedi ja kurgi kasutamine ning ühtlasi saab marinaadi vedelikuga ka suppi maitsestada. Marinaad lisatuna keefirile annab supile nii magusat, hapukat kui ka soolakat maitset.
Kui tahta aga erinevaid versioone roosast supist maitsta, siis tasub maikuu viimasel päeval Vilniusesse uudistama minna.

Külm peedisupp marineeritud kurgi ja mädarõikaga
Koostisosad
- 200 g Kitchen Masters marineeritud punapeeti
- 3-4 Kitchen Masters marineeritud kurki
- Pool pikka kurki
- 4 kõvaks keedetud muna
- Mõned rohelise sibula varred
- Peotäis värsket tilli
- 1 sl mädarõigast
- 2 sl hapukoort
- 1 liiter keefiri
- 1 sl õunaäädikat või valge veini äädikat
- 2 tl suhkrut mina jätsin ära
- Serveerimiseks keedetud vutimune riivitud sidrunikoort, värskeid ürte jm
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Tükelda marineeritud kurk, värske kurk ja muna. Haki roheline sibul ja till. Tõsta kaussi ja lisa mädarõigast ning soola ja pipart. Jäta veidikeseks “tõmbama”.
- Lisa siis hapukoor ja purgist marineeritud peediribad. Kalla juurde ¼ peedi marinaadi ja 3-5 sl marineeritud kurkide vedelikku. Lisa nüüd tükeldatud marineeritud kurk ja värske kurk. Kalla peale keefil, lisa õunaäädikas ja kui kasutad suhkrut, lisa ka see. Samas on mariaadides ka piisavalt suhkrut, seega kontrolli enne suhkru lisamist maitseid. Sega kõik läbi. Tõsta külmkappi paariks tunniks, et maitsed seguneksid. Serveerimisel lisa värsket hakitud tilli, keedetud muna, riivitud sidrunikoort ja värskelt jahvatatud musta pipart.
- Nipp! Siia supile võid lisada ka keedetud või praetud kartuleid. Eriti maitsev jääb noorte magusate kartulitega.
- Nipp! Võid lisada supile ka suitsukala, krevette või vähisabasid.
Vaata lisainfot SIIT.
Mõnusat maiustamist roosa supiga.
Vasta