Suvel, grillihooaja saabudes ja eriti enne jaani, muutub marineerimine väiksemat sorti rahvusspordiks. Ikka vahetatakse grilliõhtul lemmikmarinaadide retsepte, jagatakse uusi nippe ja katsetatakse marinaadides uusi põnevaid maitsed ja lisandeid. Selle aasta juunikuises Oma Maitse ajakirjas saigi pisut põhjalikumalt lahti kirjutatud marinaadide teema, kui kõik põhitõed, nipid ja soovitused mitmel-mitmel lehel kirja pandud.
Lisaks üldisele teooriale sai sinna valmistatud ka mitmeid mõnusaid ja osaliselt ka hästi universaalseid marinaade, mida võiks kohe suurma koguse valmis teha. Siis polegi muud, kui ostad liha, kala, mereannid või köögiviljad valmis, pistad marinaadi, grillid kuumadel sütel ja otsast lõpuni isetehtud grilliroog ongi valmis.
Õiges küpsusastmes ehk seest pisut roosa veiseliha on grillmeistri lemmik! |
Õunamarinaadis sealihašašlõkk on kindlasti avastamist väärt. |
Valge rummi marinaadis särtsakad kanakintsud. Mmmm…. |
Vürtsikas marinaadis grillitud hiidkrevetid ei jäta mereannisõpru külmaks. |
sibularatastega seašašlõkk
magushaput mõnusat maitset ning toimides samas ka liha pehmendajana. Siia
marinaadi sobivad ideaalselt koduaia naturaalsed õunamahlad ja vastavalt
õunasordile saab tulemuseks kas hapukama või magusama alatooniga marinaadi.
Kindel on aga see, et õunamahlamarinaad on kindlasti järeleproovimist ja
avastamist väärt.
sibularattad, kalla peale marinaad ja masseeri kõik käte vahel mõne minuti
jooksul läbi. Masseerimine aitab marinaadil paremini liha sisse minna. Jäta
jahedasse vähemalt neljaks tunniks marineerima. Võid hoida liha marinaadis ka
üle öö.
lihatükkide vahele veidi ruumi ehk siis ära neid tihedalt üksteise otsa suru.
Grilli keskmisel kuumusel umbes 15-20
minutit, kuni liha on küps. Puista peale värsket hakitud peterselli.
tšilli ja vürtsköömne marinaadis. Sama marinaad sobib ka lambale ja kalale
vürtsköömnemarinaad sobib hästi nii veiselihale kui ka lambale või ka kalale. Tegemist on maitseküllase
marinaadiga, mis ei võta lihalt endalt võimalust särada, vaid raamistab
grillitud veiseliha maitse lihtsalt väga mõnusaks grillroaks.
veise steiki
marinaad:
veini äädikat, kuid lisa siis marinaadile 1 tl mett või suhkrut, kuna mirin on
magusam)
vürtsikas suitsupaprikamarinaadis
hästi mereandide ja kana marineerimiseks. Selline marinaad peaks meeldima
kõigile neile, kes särtsakatest maitsetest lugu peavad. Kui tahad tulisemat maitset,
jäta tšillidest seemned eemaldamata. Sellist marinaadi võib grillihooajal
suurema koguse valmis teha. Nii on mugav kapist valmis marinaad võtta ja kana
või mereannid sinna maitsestuma sättida.
suitsupaprikamarinaad:
noaseljaga lamedaks. Tõsta ahjuplaadile, piserda õliga ja rösti 180-200
kraadini kuumutatud ahjus umbes 10 minutit. Jahuta veidi ja tõsta siis
blenderisse või purustajasse koos ülejäänud õli, laimimahla, tomatipasta,
suhkru, paprikapulbri ja soolaga. Töötle ühtlaseks pastaks.
ja jäta umbes tunniks ajaks marineerima. Kuumuta grill, torka krevetid varraste
otsa, pintselda ülejäänud marinaadiga. Grilli kuumal grillil umbes 2-3 minutit
mõlemalt poolt. Serveerides puista peale värsket hakitud koriandrit ja
maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga.
marinaadis kanakintsud
sealiha marineerimiseks. Valge rumm annab marinaadile põneva maitsenüansi,
millega on hea grilli ümber kogunenud seltskonda üllatada. Kanakintse võid
grillida nii resti vahel kui torgata ka kaks kintsu kahe puidust tiku otsa. Nii
on lihtsam neid hiljem grillil ümber keerata.
lihahaamriga vasardades või tainarulliga rullides ühepaksuseks ja pisut
õhemaks. Sega marinaadi ained ja aseta siis kanakintsud marinaadi sisse. Tõsta
jahedasse vähemalt 4-ks tunniks maitsestuma. Tõsta kana enne grillima asumist
umbes pool tundi varem toatemperatuurile. Kuumuta grill keskmise kuumuseni.
Torka kanakintsudest kaks väiksemat metallvarrast või puidust grilltikku läbi.
Need hõlbustavad kanatükkide grillil ümberpööramist. Võid kanakintsud ka
grillresti vahele panna. Grilli mõlemalt poolt umbes 3-5 minutit, kuni
kanatükid on läbi küpsenud. Lase umbes 5 minutit seista, enne kui liha lahti
lõikad. Serveerides puista peale värskeid ürte ja piserda laimimahlaga.
Retseptid ilmusid 2019. aasta juunikuises Oma Maitse ajakirjas. Kui soovid lähemalt lugeda marinaadide valmistamisest, otsi poodidest ajakirja. Veel on müügil!
Vasta