Osso buco on Itaalia köögi üks staare, mis nüüd juba ammu üleilma kuulsaks saanud. Osso buco puhul on võtmesõnaks veise- või vasikakoot, mis annab sellele hautisele just õige maitse. Kindlasti toruluuga! Lisaks tuleb toidule maitset lisama porgandist, sellerist ja sibulast tehtud soffritto, erinevad ürdid, tomatipasta ja valge vein. Ahjus peaks peesitama see roog mõnusalt paar tundi, et maitsed kõik ühtseks kooskõlavaks kastmeks sulanduksid.

Valmistamine ei ole tegelikult üldse keeruline ja toorainet tasub otsima minna Stockmanni lihaosakonda, kus on olemas nii veise- kui ka vasikakoote. Mina kasutasin seekord vasikakoote, mis on õrnema maitse ja heledama lihaga. Ka hautamise aeg on veisekoodil pikem kui vasikakoodil, kuigi paar tundi kulus ka vasikaliha valmistamiseks. Liha peaks olema nii pehme, et kukub kontide küljest ära ja on kahvliga laiaks vajutatav.

Vajalikud koostisosad osso buco valmistamiseks. Pearollis loomulikult vasika- või veisekoot. Ikka toruluuga!
Kõik vajalikud koostisosad osso buco valmistamiseks alates vasikakoodist kuni ürtideni leiad Stockmannist.

Lisandiks paku sinna hautise juurde risotto, polentat või ka kartulipüreed. Mina valmistasin sinna juurde kartuli-kõrvitsapüree, mida maitsestasin trühvliga. Kokku sai väga mõnus kooslus!

Osso buco

Aeg kokku 2 hours 40 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1-1,5 kg vasika- või veisekoote
  • 1 dl jahu
  • Oliiviõli
  • 1 porgand hakituna
  • 1-2 sibulat hakituna
  • 2-3 sellerivart hakituna
  • 50 g tomatipastat
  • 3 dl valget veini
  • 7-8 dl veise- või kanapuljongit
  • Rosmariini tüümiani, salveid
  • 3-4 loorberilehte
  • Soola ja pipart

Trühvline kartuli-kõrvitsapüree:

  • 500 g kartuleid
  • 500 g muskaatkõrvitsat
  • 2 dl sooja piima
  • 50 g võid
  • Soola
  • Trühvlisoola või trühvlipulbrit

Valmistamine

  • Patsuta kooditükid majapidamispaberiga kuivemaks. Maitsesta soola ja pipraga ning keeruta jahus. Kuumuta pannil oliiviõli ning pruunista lihatükke mõlemalt poolt. Tõsta liha pannilt ära.
  • Valmista soffritto. Lisa pannile oliiviõli ja hauta sibulat, sellerit ja porgandit keskmisel kuumusel segades, kuni köögiviljad on läbipaistvad ja kergelt karamellistuva hakkavad. Lisa pannile ürdid – loorber, tüümianioksad, rosmariin, salvei – ja lisa ka tomatipasta. Maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta läbi ja lisa siis ka valge vein. Kraabi pannilt kõik kokku ja kalla soffritto malmpotti. Lisa sinna lihatükid, kalla peale puljong, sega läbi ja tõsta siis ahju 160 kraadi juurde paariks tunniks. Vahepeal võid potitäit segada. Veiseliha puhul võid küpsemisaega pikendada.
  • Serveerides puista peale hakitud värsket peterselli, võid piserdada täiendavalt oliiviõliga ning riivida sidrunikoort.
  • Trühvlise kartuli-kõrvitsapüree tegemiseks koori ja tükelda kartulid ja kõrvits ning keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurna ja lase kartulil ja kõrvitsal potis veidi aurutades taheneda. Tambi siis kartul ja kõrvits pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud võid. Mikserda puder kohevaks. Maitsesta soola, pipra ja trühvliga.

Postitus sündis koostöös Stockmanniga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.