Õuna-Mündi limonaad

Mõnusalt kuum suvi kestab ja vähemalt minu mündipeenar on väljunud igasuguse kontrolli alt. Nii palju münditeed ei ole meie pere suuteline ka mitme aasta jooksul ära jooma, kui seal peenral sirgumas on. Siis ongi tark mündile uusi kasutusvõimalusi otsida. Üheks võimaluseks on teha mündisiirupit, millest saab edasi arendada väga mõnusa õuna-mündi limonaadi. Mõnus värskendav limonaad ja kuum suvi käivad ikka käsikäes. Sellise limonaadi võid kohe puhkusepäeva hommikul valmis segada ja nii on jahutav mõnus jook terve päeva jooksul käepärast. Samamoodi võid suurema kannu- või purgitäie limonaadi valmis teha siis, kui külalised saabumas. Mõnus on seda limonaadi valmistada kraaniga purki, nii...

Röstitud paprika ja balkažaan ahjutomatite ja basiilikupestoga

Käes on imeline aeg, kui selleaastases kuumas suvepäikeses küpsenud viljad hakkavad valmima ja kõigel on nüüd päris maitse ning suvemagus alatoon. Oi, kuidas ma seda aega armastan ja igal aastal püüan neid maitsed talletada nii, et ka talvisel verevaesete viljade ajastul need suvest küllastunud maitsed ikka meeles püsiksid. Köögiviljatoidud on praegu lihtsalt parimad ja vajavad nii vähe, et midagi tõeliselt maitsvat valmis teha. See baklažaanist, paprikast ja tomatitest valmistatud taldrikutäis on üks neist toitudest, mis liialt vaeva ei nõua. Mõnus mahlane täistaimne taldrikutäis jääb eriti maitsev just praegu ehk suvemagusate köögiviljadega valmistades. Ahjus või grillil röstitud köögiviljad aitab maitseküllaseks roaks...

Lihtne Suvemarjakook. Tuntud ka kui kuningannakook

Suvi edeneb nii, et ei jõua järge pidada ja pidev kuumus on põhjustanud selle, et ka kõik marjad valmivad turbokiirusel. Maasikad on oma etteaste teinud, nüüd on aeg vaarikate käes ja kui ikka lõõskav 30-kraadine päike päev läbi keevitab, siis on vaja marju korjata igal päeval. Seega on hetkel aukohal igasugused kooslused, kus on võimalik marju ära kasutada ja kuningannakook on üks neid suvekoju sobivaid lihtsaid kooke, millele saab sättida parajasti hooajalisi marju. Kuningannakook kõlab küll kuninglikult, aga tegelikult on tegemist lihtsa ja samas hästitoimiva kooslusega, kus suvemarjad saavad särada. Kuningannakook on hästi tuntud meie põhjanaabrite seas, kust ka selle...

Kuuma ilma külm tomatisupp. tuntud kui gazpacho

Uskumatult kuum suvi kestab ja pean tunnistama, et mulle see meeldib. Jah, on palav ja jah, kastmisest on küll kõrini, aga samas tunned, et oled sellelt kauaoodatud suvelt saanud kõike, mida ootasid ja lootsid ning rohkemgi veel. See on isegi omamoodi põnev, kuidas ka siinsamas Eestis lülitud instinktiivselt vahemerelisele režiimile ehk siis päeval eriti süüa ei tahagi ja keskendud pigem kergetele toitudele. Külmsupid ongi ehk ülim, mida sellise ilmaga suudad süüa. Ja siis õhtul, kui ilm jahedamaks muutub, tekib esimest korda päeva jooksul mingi selline tunne, mida võib söögiisuks kutsuda. Ja siis on tore koos pere, sõprade või sugulastega laua...

Külm kodujuustukaste muna, kurgi ja tomatiga

Kuum suvi muudab toidutegemise lihtsaks. Eeldused loob see, et värsked suvemagusad viljad on järjest valmis saamas ning tänu sellele on suurepärane tooraine käepärast. Minul lisandub suviti veel see boonus, et säravkollase munakollasega munad tulevad oma kanadelt. Teiseks muidugi see, et kes see ikka soovib kuuma ja päikeselise ilmaga pikalt kööki kapselduda. Mina kohe kindlasti mitte ja nii ongi suviste lemmikretseptide loetelus mitmeid imelihtsaid ja suvel suurepäraselt toimivaid kooslusi. Nüüd, kui ka värsked kartulid hakkavad valmis saama, on mõnus neid nautida lihtsa ja väga maitsva külma kastmega, kuhu saab sisse segada suvemagusaid tomateid ja kurke. Toekust aitab lisada keedetud muna. Imelihtne...

Mahlane grillitud seafilee

Troopiliselt kuumad jaanid on selleks korraks möödas, aga kindel võib olla selles, et ka peale jaanilõkke ääres grillimist tõstetakse grillidele eelseisva suve jooksul jätkuvalt palju head ja paremat. Kes millise maitse sõber parasjagu on, see ka vastavalt sellele on grillroad valib. On neid, kelle jaoks ainuvõimaik on traditsiooniline äädikašašlõkk, aga ka neid, kes pigem uut ja põnevat eelistavad. Kindlasti tasub lihale lisaks grillile ka erinevaid köögivilju sättida. Nii saad oma grillilaua mitmekesisemaks ja ka tervislikumaks muuta. Kes aga armastavad isetehtud marinaade ning lahjemat liha, mis on samas mahlane ja mõnus, võiksid katsetada Maggi BBQ marinaadis kümmelnud ja siis tervelt grillitud...

Grillitud kanakintsud aasiapärases marinaadis

Suur suvi ja eelseisev jaanipäev viitavad üsna selgelt grillihooaja saabumisele ja huugavatele grillahjudele olgu nendeks siis vana hea söegrill või mugavust lubav gaasigrill. Ja tegelikult ei olegi vahet, millisel grillil toitu grillida kui valmistamisele tulevad supermaitsvaid omatehtud marinaadis kümmelnud kanakintsud. Sarnane marinaad sobib tegelikult ka sealiha või, miks mitte, ka kala või köögiviljade marineerimiseks. Iseloomulikuks aasiapärastele marinaadidele saavad siin kokku erinevad maitsenüansid – magus, soolane, terav, hapukas ja umami maitse. Lisatud suhkur aitab grillitud kintsudele mõnusalt karamellise kihi vormistada. Tulemus oli täpselt selline, et seni kuni pilti tegin, pidin laua ääres ootavatele perepoegadele rahustavalt kinnitama, et kohe-kohe saab valmis. Juba...

juustuga küpsetatud Suvised ahjuköögiviljad

Suvel, kui kõik viljad muutuvad magusaks ja mahlaseks, tasub köögiviljadega end mitte tagasi hoida. Vähemalt minuga juhtub küll nii, et võin sujuvalt kolm korda päeva köögiviljatoite süüa ja mõneks ajaks kõik lihad ja kalad ära unustada. No ja kui sul juustu jagub, siis tegelikult polegi rohkemat vaja, kui need mõnus-magusad köögiviljad ohtra juustuga üle puistata, pisut maitset küüslaugust, oliiviõlist, sidrunimahlast, soolast ja piprast ja no…nii hea!!! Aga et oma õhkamistele mingi kasulikum vorm anda, siis toongi siin ära kaks lemmikut juustuga küpsetatud suvist köögiviljarooga. Ise ikka vahel mõtlen, et huvitav, kui mitu aastat ma peaks neid toite järjest sööma, et...

Midagi eriti hõrku. Koorene Pastaroog spargli ja trühvliga

Vahel võib end hellitada ja midagi tõeliselt head endale lubada. Koorene ja trühvliga maitsestatud pastaroog on tõeline maiuspala kõikidele suurtele ja väikestele pastasõpradele. Spargel annab pastale kergust ja kevadist värskust, samas kui koorene trühvlimaitseline kaste lisab maitsemeeli hellitavat küllust. Juustuga ei tasu selle roa puhul koonerdada ja seda tasub lisada nii kastme sisse kui ka hiljem pastale peale raputada. Tegelikult on nii, et trühvlit võiks päris julgelt erinevates toitudes kasutada. Kartuli ja trühvli mõnusast kooslusest kirjutasin SIIN postituses ja tegelikult sobib trühvel väga paljude toitude sisse maitseküllust lisama. Pastaroog trühvliga on puhas klassika ja peaks kõikide pastasõprade maitsemeeli tõeliselt hellitama....

Grillist, aga seekord lihata ehk kolm ideed köögiviljade grillimiseks

Suur suvi ja lähenev jaanipäev soodustab seda, et kõik, kel vähegi võimalik, on oma grilli talvetolmust puhtaks küürinud ja vähemalt mõned korrad juba grillitud toite värskes õhus nautinud. Kui klassika on erinevates marinaadides kana või sealiha, siis tegelikult on grillimise maailm tunduvalt avaram ja pigem on keeruline leida toite, mida grillile ühel või teisel moel ei kannataks panna. Nii tasubki poodi minnes keskenduda vahel pigem erinevatele köögiviljadele, grilljuustudele või ka puuviljadele. Grillitud arbuus, virsik või ananass on ka igati avastamist väärt. Seekord keskenduks aga pigem grillitud köögiviljadele ja nendest erinevate mõnusate salatite tegemisele. Pakun välja kolm lihtsat ideed, mida grilli...

Õhuline hapukoorekook maasikakastmega

Õhulise hapukooretäidisega kook on meie pere üheks lemmikuks ja tegelikult on see täiesti võrdväärne konkurent klassikalisele toorjuustukoogile. Kook on lemmik just seepärast, et tõeliselt hõrgu ja õhulise sufleelaadse täidisega kook valmib lihtsa vaevaga ja käepärastest koostisainetest. Praegu, kui värsked maasikad magusad, sobib koogi juurde kirsina tordil juurde pakkuda maasikakastet. Kui tuleb vaarikaaeg, siis vaarikakastet ja kui pohlaaeg, siis pohlakastet. Mõnus jääb see kook iga lisandiga ja pisut hapukat mahlast kastet aitab koogist parima välja tuua. Kooki küpsetades arvesta sellega, et täidis paisub küpsemise ajal päris palju, seepärast võiks koogivorm olla kõrgete äärtega.

Lihtne hommikune (või lõunane/õhtune) pannitäis muna, peekoni ja köögiviljadega

See on nüüd üks selline toit, mida teen sageli. Ikka väga sageli. Teen just seepärast, et see on lihtne, kiire ja maitsev. Koostisosad veidi varieeruvad ja kindlasti sätin pannile ja taldrikule mõnd rohelist köögivilja, aga üldiselt on mul alati vähemalt mingi osa selle komplekti jaoks vajaminevatest algainetest kapis olemas. Selline taldrikutäis sobib hästi hommikueineks, aga sageli ka näiteks siis, kui maakoju jõuame, kõht on tühi, aga pikka vaaritamist pole mahti ette võtta. Siis polegi muud, kui kraamin aga jälle panni välja ja umbes kümne minuti pärast on toit laual. See on kooslus, mida on hästi lihtne teha ehk siis tegelikult...