Ploomikook ja natuke juttu Keskturust ka juurde

Keskturg on olnud minu koduturuks juba aastaid ja meievaheline kiindumus on kasvanud aastatega. Olles ise Pärnust pärit, siis minu lapsepõlveturg oli pigem pisikene ja armas väikelinnaturg. Keskturg oli võrreldes sellega ikka hoopis midagi muud. Väga suur, liigendatud ja mitmeid erinevaid alasid koondav. Turuhoonegi mitmekorruseline ja suur hoone, mis juba omaette väiksema turu mõõdu välja kannab ja annab. Suhtluskeelena kuuleb Keskturul sageli vene keelt ja ka pakutav kraam on ka palju mitmekesisem kui see Pärnu turul eales olnud on. Näiteks koriandrit või siis hmeli-suneli maitseainet on siiani Pärnu turult keeruline leida, samas kui Keskturul koriandri mitteleidmine ületaks täiega uudiskünnise. Keskturu hingeelugi...

Sidruni ja sinepiseemnetega marineeritud kukeseened

Seenehooaeg kestab ja kindlasti täitusid ka sel nädalavahetusel kõik metsad kummikutes seenelistest, korvid käevangud. Seeneaasta on sel aastal hea ja oleme meiegi järjest korvitäite kaupa seeni metsast välja tassinud. Muuhulgas ka päris palju kukeseeni ja sel aastal on eriti hästi näkanud just pisikeste armsate kukeseentega, mis on marineerimiseks täiesti ideaalsed. Üldjoontes teengi nii, et sorteerin kukeseened ära. Suuremad lähevad kas siis kastmeks, supi sisse või ka sügavkülma, väikesed numpsikud saavad aga marinaadis kümmelda. Nii mõnus on sellist purgikest kas siis pühade ajal lauale panna või hoopis külakostiks kaasa haarata. Isetehtud toidul on ikka hoopis teine mekk juures. Kui ma muidu...

Purkitehtud õunakoogitäidis

Õunahooaeg on täies hoos ja erinevad õunahoidised kuum teema. Isegi meie maakodu iidvana õunaaeg on täies hoos ja puude oksad kaarduvad õunte raskuse all. Kõik õunte hoidistamise teemad on hetkel igati päevakohane teema ja kui õunamoos ja õunakompott tunduvad liiga tavalised ja igavad, siis üheks heaks nipis on õunakoogi täidise purki tegemine. Sidrunilt hapukust ja kaneelilt vürtsikust saanud õunakoogitäidis on mõnus purgitäis, mis muudab koogitegemise lihtsaks ja mugavaks. Eriti siis, kui kasutad näiteks valmiskujul pärmi-lehttainast. Rulli aga tainas õhemaks ja laota koogivormi, säti koogitäidis peale ja pista ahju. Mõnusalt hapukasmagus ja tublilt õunane täidis muudab küpsetised tõeliselt nauditavaks. Samamoodi võid...

Mõnus amps – Juustupuhvid Cheddar juustuga

Kohevad juustupuhvid on saanud meie pere lemmikuks ja valmivad need keedutaina põhimõttel. See on mõnus suutäis, mida sobib sättida näiteks suupistelauale. Meil on see saanud ka lapse sünnipäevapeo üheks kohustuslikuks ampsuks. Soovi korral võib seest tühjaks küpsenud juustupuhve ka täita. Täitmiseks sobivad erinevad toorjuustukreemid, aga ka kala- või singikreem. Tänu cheddar juustule küpsevad juustupuhvid pilkupüüdvalt kuldkollaseks ja toovad välja mõnusa cheddar juustu parimad omadused. Taina valmistamisel on minu jaoks kõige suurem väljakutse munade tainasse segamine, mis ei ole mitte keeruline, küll aga päris head rammu nõudev ettevõtmine. Munad tuleb nimelt ükshaaval taina sisse segada ja iga järgmine muna tuleb lisada...

Kukeseenesupp kreemjuustuga

Käes on seeneaeg. Sotsiaalmeedia kanalid on ummistunud seenepiltidest ja mind ennastki kisub vääramatu jõuga metsa poole (et siis pärast taas oma ahnust kiruda, mis sundis korvitäite viisi seeni kokku ahnitsema, mida hiljem tuleb ju sisse tegema hakata). Sel aastal on seeni rikkalikult ja meie kukeseenekoht ei ole meid ka sugugi alt vedanud. Kolooniate viisi armsaid kukeseene numpsikuid on juba mitu korda meie korve täitnud ja ka eelseisval soojal sügisesel nädalavahetusel kavatseme taas sammud metsa poole seada. Kõige sagedamini satuvad metsast toodud seened kas kastme sisse või läheb taas marineerimiseks. Marineeritud kukeseened on, muide, väga maitsvad ja nende retsepti leiab SIIT....

Marineeritud angerjas

Ei ole vist saladus, et olen suur kala- ja mereannisõber ja kui tahan midagi tõeliselt head, siis liigub mõte ikkagi just sinna suunda. Lemmikuteks on mitmed mõnusad kalaroad ja üheks neiks on ka marineeritud angerjas. No vahel ikka isutab. Sel suvel avastasime, et Pärnu turul on olemas pea alati ka värske angerjas. Olles suve jooksul mitmeid kordi SEDA angerjasuppi valmistanud ja vahel ka selget angerjasuppi kas siis perele või külalistele pakkunud (selle retsepti luban ka lähiajal blogisse põlistada), siis tuli kuidagi loogilise jätkuna ka hetk, kui minu hea sõber Natalja uuris, et kas ma ei tahaks tema vanaema angerja marineerimise...

Vürtsikas seene-suvikõrvitsa ja tomati salat

See retsept sündis üsna spontaanselt ja peamiseks põhjuseks oli see, et olles taas nädalavahetusel metsast seeni kokku ahnitsenud, vaatas mulle pesukausitäis kupatatud riisikaid ja pilvikuid vastu ja tundus, et marineeritud seente limiit on selleks hooajaks täis saanud. Teiselt riiulilt põrnitses mind üks pisut ülekasvanud suvikõrvits, mis ootas samamoodi ärategemist ja nii tekkiski mõte katsetada siin blogis juba legendaarseks saanud suvikõrvitsa ikrad hoopis seenesalati vormis valmistada. Katsetused osutusid igati asjakohaseks ja kokku tuli väga maitsev ja mõnus segasalat, mis sobib hästi nii salatiks, aga miks mitte ka pirukakatteks või supipõhjaks. Taaskord on siin hoidises kasutatud tomatipastat, mida tasub turgudelt otsima minna....

Natalja mõnus segasalat tomati, sibula ja porgandiga

Pean esmalt alustama sellest, et mul on üks võrratu sõber, kelle juured on pärit Peipsiveerelt ja kelle nimi on Natalja. Omade seas Nasha. Nasha on imearmas inimene, kes on alati hea meelega nõus oma retsepte jagama ja kuna tema retseptikogu on tänu päritolule erinev traditsioonilistest Eesti toitudest, siis olen vahel ikka tõelise õhinaga sukeldunud tema retseptivaramusse. Ka siinsamas blogis on mitu tema käest saadud supermõnusat retsepti alates SELLEST kabatšoki ikrast kuni SELLE Peipsiveere sibulapiruka või SELLE hästi põneva Peipsiäärse naabrinaise kapsapirukani välja. Supermõnusad retseptid, mis kinnitavad minu veendumust, et oskus erinevaid köögivilju toiduks tarvitada on slaavlastel oluliselt mitmekesisem ja põnevam...

Trühvlimaitseline seenepasteet

Elegantne ja mõnusalt kreemine trühvlimaitseline seenepasteet on hõrk suutäis, mis sobib nii pidulauale kui ka igapäevaseks maiustamiseks. Seeneroogadesse sobib trühvlimaitse kui valatult, sest tegelikult on ju ka trühvel seen. Tänu trühvli intensiivsele maitsele muutub seenepasteet mõnusalt sügavaks ja umamiseks. Seenepasteedile on peale kallatud veel tüümianiga maitsestatud sulatatud võid, mis külmikus seistes taas taheneb. Nii saad seda pasteeti leivale määrides kohe ka võise kihi lisaks. Krõbeda koorikuga saiaga…mmm…see on väga maitsev! Selle pasteedi valmistamisel on kasutatud Itaalia päritolu purki tehtud trühvlipastat või -salsat. Neid leiad suurematest Selveritest, Delice toidupoodidest, Stockmannist ja Kaubamajast. Postitus sündis koostöös Delinega.

Lasanjerullid tomatikastme ja juustuga

Pisut teistmoodi moodus, kuidas lasanjeplaate kasutada. Valmistamine ei ole liiga keeruline ja tulemus on tõeliselt hõrk. Lasanjeplaadid tuleb lihtsalt keeta ja siis erinevate juustude ning tomatikastmega täita ning rulli keerata ja tomatikastmes läbi küpsetada. Tulemuseks on maitsev vormiroog, mis meeldib nii suurtele kui väikestele. Kui soovid toekamat rooga, võid täidiseks ka kas siis sinki või hakkliha lisada. Juustuga ei tasu siin roas ka koonerdada, sest koos Maggi Itaalia stiilis tomatikastmega kokku küpsedes aitab see maitse lihtsalt vastupandamatuks muuta. Tegelikult annab selline moodus võimaluse üsna vaba käega katsetada ja kombineerida nii erinevaid juustusid kui täidiseks. Kes sinihallitusjuustu armastab, võib täidiseks hoopis...

Tomatine angerjasupp

Sellel suvel on angerjasupp saanud meie pere üheks lemmiktoiduks. Suvel maakodus olles ja sealt Pärnusse turule minnes sai iga kord üks värske angerjas taas kaasa haaratud ja sellest siis potitäis tomatist angerjasuppi valmis keedetud. Nii hea kas ise süüa või ka suvekodus käivatele külalistele pakkuda. Angerjas on tõeline hõrgutis ja kes seda kala armastab, see tõenäoliselt jäägitult. Kui kõige sagedamini süüakse angerjat kas suitsutatuna või marineeritult, siis igati mõnusaks ideeks on katsetada ka vahemerelise maitsekooslusega tomatist angerjasuppi. Tegelikult ei ole selle valmistamine üldse keeruline ja eriti suvisel ajal jääb supp väga mõnus, kui sinna ka noori kartuleid lisada. Kui muidu...

Ahjus röstitud kartuli ja basiilikupestoga salat

See on üks kerge ja täistaimse salati idee, kus saab ära kasutada suvised noored kartulid ja need taldrikule koos maitseküllase basiilikupestoga flirtima sättida. Ahjus kuldseks ja krõbedaks röstitud noored kartulid on maitsvad ka niisama, aga eriti mõnusa roa saad siis, kui valmistad neist kartulitest toitva taimse salati basiilikupesto, kurgi ja redisega. Parim on see salat värskelt ahjust võetud ja umbes 15 minuti jooksul jahutatud ahjukartulitega. Sega kõik salatiained kokku vahetult enne serveerimist. Külmkapis seisnuna ei ole see salat enam nii mõnus, sest ahjukrõbedad kartulid vettivad siis veidi ära. Noored kurgid ja redised on mõnusalt mahe-magusad ja aitavad krõbedaid kartuleid väärindada....