Tervelt küpsetatud metsik ahjulõhe. Seltsiks kapsas kalamarjaga

Oleme oma peres päris suured kalasõbrad ja harv, et mitte öelda olematu on selline olukord, kui kodus külmkapis mingil moel kala ei oleks. Ise armastan hommikul graavilõhe ja avokaadoga võileiba süüa. Suitsutatud lõhet sätin sageli salati sisse ja koorest kalasuppi armastame ka ikka aeg ajalt teha. Lõhe puhul on peamiseks eelduseks tema värskus ja kvaliteet ja just seepärast ostan seda tihti just Peetri Lõheärist kas Balti Jaama või Nõmme turult. Ei ole kunagi pidanud kvaliteedis pettuma. Praegu on aga käes metsiku lõhe ja forelli hooaeg, mis on eriti hõrk kraam. Metsikut forelli ja lõhet püütakse otse põhjaranniku vetest ja seda...

Sügisene läätse-köögiviljasupp

Käes on suvelõpu magusvalus aeg ja kuigi ilm on pigem heldelt suvesooja ka septembrisse jaganud, on praegu see aeg, kus kõik kodumaine oma parimas värskuses on valmis saanud. Toidusoovidki on pisut sügisesemaks kohandunud ja praegu on just õige aeg üks magusvürtsine köögiviljadest pungil läätsesupp valmis podistada. Siia supi sisse sobivad hästi pisut üleküpsenud tomatid, mida kindlasti neil, kel kasvuhooned, praegu ohtralt jagub. Omaette võiks aga teemana rääkida läätsedest, mis on kindlasti üks alakasutatud toiduaine tänapäevasel toidulaual. Kinoa ja bulguri võidukäik trenditoitudena on meie vanad head läätsed teenimatult tahaplaanile jätnud, kuigi läätsed on meil toidulaual olnud vähemalt 10 000 aastat ehk siis...

Sushitort lõhe ja avokaadoga

Kes vähegi armastab sushit ja sushile omaseid maitsekoosluseid, see armastab üsna kindla peale ka seda sushitorti. Sushi ei pea alati olema rullikeeratuna valmistatud. Selline sushitort on hea mõte näiteks siis, kui laua ümber on kogunenud sushisõbrad või vaja mõnd tähtpäeva tähistada pisut teismoodi ja soolase tordiga. Valmistamine ei ole keeruline, pigem isegi lihtsam, kui tavalise sushi puhul ja samas on maitsekooslus täpselt sama mõnus, kui sushil. Postitus sündis koostöös Aasiamaitsed.ee keskkonnaga.

Röstitud lillkapsa ja avokaado salat veganpulkadega

See on maitsev, parajalt vürtsikas ning tervisesõbralik täistaimne kooslus, kus röstitud lillkapsa ja avokaadosalatile tulevad troonima Viči täistaimsed veganpulgad. Tunnistan, et Viči veganpulgad olid minu jaoks meeldiv üllatus. Esimest korda proovisin neid Oma Maitse lemmiku valimisel ja need olid väga maitsvad. Üllatavalt maitsvad ja eriti minu jaoks, kes ma liiga suur sügavkülmutatud-paneeritud-praetud toitude sõber ei ole. Peale seda olen neid ikka ostnud ja ka pere sööb seda taimset asendust suurima heameelega ehk siis need pulgad ei ole kindlasti ainult veganitele, vaid ka omnivoorid võivad vahel lihavabasid eineid nendega teha. Siin salatis, mis nendele veganpulkadele lisaks tuli, saavad kokku minu kaks...

Juustune Suvikõrvitsaleib

Nojah, olen taas suvikõrvitsalainel. Mis seal teha, kui järjest peenral viljad valmivad ja sinna juurde toob naabrinaine veel korvitäie korralikult ülekasvanud suvikõrvitsaid. Ei teegi muud, kui erinevaid suvikõrvitsatoite. Hommiku-, lõuna- või õhtusöögiks. Soolaseid ja magusaid. Peidad suvikõrvitsat hakklihakastme või siis seekord leiva sisse. Kuna see leib tuli välja lihtsalt niiii hea, siis jagan seda retsepti. Mingi kummaliselt täiuslikult kokkukõlav maitsekooslus õnnestus sinna suvikõrvitsaleiva sisse kokku kombineerida. Just selline, et käsi justkui iseenesest võtab veel lisatüki, kuigi kõht justkui tühi ei olegi. Valmistamine ka lihtne. Ja juustuga ei tasu koonerdada, siis tuleb just see õige maitse välja. Suvikõrvits tuleks enne leiva...

Lihtne suvikõrvitsa pirukas kitsejuustuga

Suvikõrvitsahooaeg on täies hoos ja erinevad suvikõrvitsatoidud igati asjakohased. Peale juunikuust põuast aega on nüüdne aeg vahepeal kasvu pidurdanud suvikõrvitsad hoogsalt jõudu kogunud, lopsakaks muutunud ja nüüd tuleb ainult nuputada, mida nende viljadega peale hakata. Suvikõrvitsatoite jagub siin blogis päris palju ehk üle saja ja kui tahad ideid, mida suvikõrvitsast valmistada, võid vaadata SIIT. Seekord proovisin aga valmistada suvikõrvitsapirukat pärmi-lehttainal toorjuustuga (kasutasin kitsepiimast toorjuustu) ja parmesani juustuga. Idee leidsin SIIT ja töö käigus tegin veidi muudatusi. Esmalt, mulle hästi meeldib kitsejuustu ja suvikõrvitsa kooslus. Algses retseptis oli kasutatud tavalist toorjuustu. Mina asendasin selle hästi kreemise ja maheda maitsega kitse-toorjuustuga. Kasutasin...

Aedoad tomati ja küüslauguga. Üks suvelõpu lemmikuid

Käes on see imeline aeg, kui kõik viljad on valmis ja maitsed need kõige õigemad ja aasta parimad. Otse põllult potti, suvemagusalt ja päikeseküpselt. Kuidas seda mitte nautida ja neid maitseid võiks nüüd ilma igasuguse mõõdu- ja häbitundeta oma maitsenäsadessse talletada. Et see säilitatud viljadega verevaene talvine aeg taas üle elada. Minu üheks suvelemmikuks on saanud küüslaugu ja tomatiga aedoad. Parimad just pisut üleküpsenud tomatiga, oma peenralt korjatud pune või tüümianiga ja suviselt maitsevärske mahlase küüslauguga. Lihtsad koostisosad oma õige maitsega vajavad vähe. Naudime suve ja suvemaitseid seni, kuni neid veel jagub!

Põhjata juustune Suvikõrvitsapirukas

Kes vähegi suvikõrvitsa kasvatamisega tegelenud on, see teab, et varem või hiljem saabub hetk, kui kevadest saati poputatud suvikõrvitsataimed hakkavad vilja kandma ja ühel hetkel on kõik kohad täis suvikõrvitsa vilju ning menüü muutub täiesti tasakaalustamatult suvikõrvitsaseks. Meil on see hetk nüüd saabunud. Lisaks leidub alati häid naabreid või tuttavaid, kes vanakooli stiilis lasevad suvikõrvitsa ikka paarikiloseks kasvada ja kingivad need ülekasvanud viljad sulle. Võtad tänuga vastu ja jääd siis kukalt kratsima. Et mis selle viljaga siis ette võtta. Kui kasvõi siinsamas blogiski ringi vaadata, siis märksõnaga “suvikõrvits” jookseb välja rohkem kui sada retsepti. Neid retseptiideid võid vaadata SIIT. Ja...

Sushimuffinid lõhe ja wakame vetikaga

Põnev moodus, kuidas sushi komponente hoopis teisel moel serveerida. Nori lehest saab teha korvikese, mille sisse saab panna sushiriisi, millele omakorda sojamarineeritud lõhefilee. Kõik see ahjust läbi, hiljem wakame vetikat ja seesamiseemneid peale, kõrvale vürtsikas majonees ja põnev ning maitsev suupiste ongi valmis. Üllatusmoment on garanteeritud, samuti ka maitsenauding. Sellised muffinid sobivad hästi suupistelauale või kergeks eineks ja siin saab ära kasutada ka sushivalmistamisest järele jäänud ained. Valmistada on neid lihtne ja koostisosi võid kombineerida vastavalt oma eelistustele. Postitus sündis koostöös Aasiamaitsed.ee keskkonnaga. Vaata sushitoodetega retsepte lisaks SIIT.

Krevetipasta Itaaliapärase ürdikastme ja kirsstomatitega

Ürdine Thomy Itaalia salatikaste on oliiviõli ja ürtidega mõnus universaalne salatikaste, mis sobib nii värskele lehtsalatile, aga ka kurgi- või tomatisalatite maitsestamiseks. Kastme maitses ongi kõige enam tunda värskeid ürte ja oliiviõli külluslikku maitset. Koostisosad on kastmel kõik looduslikud ja naturaalsed, mistõttu tuleks kastet enne kasutamist raputada. Seistes kipub kaste kihistuma, mis on pigem märk naturaalsusest. Mina kasutasin seekord Itaalia salatikastet hoopis pastakastmena. Pastale lisasin veel krevette, kirsstomateid ja suvemagusaid rohelisi herneid. Tulemus sai väga mõnus ja valmistamine oli igati lihtne ja kiire tänu just kasutatud salatikastmele. Kreemisema tulemuse saavutamiseks lisasin kastmele ka veidi toorjuustu, mis kastme sisse ilusti ära...

Jogurtimarinaadis grillitud kanakintsuliha

Kuigi suvi on vahepeal oma jahedamat ja vihmasemat poolt näidanud, on pühapäeval taas soojemat ilma oodata ja seega kestab nii suvi kui ka grillihooaeg jätkuvalt. Ja üks lihtne ning toimiv idee, mida grillile panna, on jogurtimarinaadis kanakintsuliha. Kasutades Thomy jogurtikastet ürtidega, on sellise marinaadi tegemine eriti lihtne. Thomy jogurtikaste ürtidega on mõnusalt maitseküllane kreemine salatikaste, mis sobib hästi erinevate salatite maitsestamiseks. Thomy sarja kastmed on kõik naturaalsete looduslike koostisosadega ja koostist lugedes ei pea ühegi komponendi peale nina kirtsutama. Kõik arusaadavad ja mõistetavad. Seetõttu peab arvestama ka sellega, et kastmeid tuleb enne kasutamist loksutada, sest sarnaselt kodustele salatikastmetele kipuvad ka...

Hapukoore ja fetaga klopitud noored kartulid

See on võrratult lihte moodus, kuidas muidu nii tavapärasest kartulist võib saada imeline kartuliroog. Meil on selline klopekartul just suvel sageli menüüs ja kõige parem jääb see roog noorte muredate kartulitega, mida võib selle roa puhul ka rahulikult üle keeta. Algselt tegime klopekartuleid ainult hapukoorega, aga kui sai proovitud ka soolakat fetajuustu lisada, siis peale seda saime endale uue lemmiku. Feta ja kartul koos hapukoorega annavad tulemuseks väga maitsva ja mõnusa tulemuse. Ürte ja küüslauku ning veidi võid ka lisaks ja midagi mõnusamat on võimatu ette kujutada. Võtad kõrvale värkset soolakurki või hapukoorega kurgi-tomati salatit ja ei tahagi midagi justkui...