Lapi leib suitsulõhe, Avokaado, salatikurgi ja mädarõikakreemiga

Mõnus toitev ja maitseküllane võileib on tõhusaks hommikusöögiks, mis aitab sul kõhu täis hoida julgelt lõunasöögini välja. Valmistamine ei ole keeruline ja siin saavad kokku omavahel veatult klappivad maitsed – Lapi leib, millele on määritud mädarõikast maitselisa saanud toorjuust, kreemjas avokaado, kuumsuitsulõhe, Põltsamaa salatikurk ja vutimuna. Vutimuna asemel võid kasutada ka keedetud kanamuna. Salatikurk aitab sellesse kooslusesse lisada magushaput maitsenüanssi ja tänu juba eelnevalt hakitud kurgile on seda ka tõeliselt lihtne lisada. Kuumsuitsulõhe asemel võid kasutada ka graavilõhet või külmsuitsulõhet. Naudi seda külluslikku võileiba hommikukohvi kõrvale või miks mitte ka tõhusaks õhtueineks. Maitseb hästi igal hetkel. Postitus sündis koostöös Põltsamaa...

Juustu ja spinatiga täidetud spagettkõrvits

Sügise edenedes muutuvad toidud hooajale vastavaks ja suvemagusate tomatite asemele astub veenva kindlusega sügise superstaar kõrvits. Kõrvitsa püreesupp on üks kindel sügisene lemmik ja siitki blogist leiab päris mitu kõrvitsasupi retsepti, kõrvitsapannkookidest, -pontšikutest, -karridest jm rääkimata. Aastate jooksul kogunenud kõrvitsaretsepte võid piiluda SIIT. Seekord tegi aga oma etteaste spatettkõrvits või spagetikõrvits, mis on kõrvitsaliste seas pisut teistmoodi tegija ehk siis selle kõrvitsa sisu muutub küpsedes kiuliseks spagetitaoliseks massiks ja seetõttu saab seda kõrvitsat erinevate täidistega täita segades kiulise spagetilaadse sisu täidisega ja lastes kõigel sellel häädusel kokku küpseda. Mina valmistasin seekord erinevate juustudega ehk toorjuustu, fetajuustu ja parmesaniga ja spinatiga...

Sügisene läätsesalat halloumi juustu ja granaatõunaga

Ei ole midagi teha. Sügis on käes ja järjest pikemaks veniv pime aeg ning jahenevad ilmad teevad paratamatult korrektuuri ka isudes ja toidueelistustes. Ei isuta enam värske ja krõmpsuva toidu järgi, pigem küsib keha tummisemaid ja toitvamaid valikuid, mis aitavad külmal ajal paremini ilmaoludele vastu panna. Minu suureks lemmikuks on läätsed. Kohati täiesti alahinnatud toidukategooria, mida tasuks kindlasti rohkem erinevatele roogadele lisada, on selleks siis supid, pajaroad või salatid, nagu selle retsepti puhul. Siin salatis on natuke veel suvemälestusi ka ehk siis lehtkapsas ja tomat tulevad veel oma aiast ja kasvuhoonest, kuigi see on natuke eleegiline taldrikutäis. Ehk siis viimased...

Vabakäeline rustikaalne Prantsuse õunakook

Õunakook, mis valmib koogivormita ja mis on just selline mahlase sisu ja krõbedaks küpsenud võiga tainaga see kõige õunakoogimaid maitseid endasse koondav mõnus küpsetis. Valmistamine ei ole üldse keeruline ja koostisained on ka pigem lihtsad ja kättesaadavad. Kooki valmistades tuleks ainult paari nippi silmas pidada. Esmalt on see, et krõbeda taina küpsemise jaoks oleks nutikas koogitainast enne ahju pistmist nii palju külmas hoida kui võimalik. Just see tagab, et koogipõhi küpseb krõbedaks ja mõnusalt muredaks. Kasuta siin koogis kindlasti võid, sest kogu selle lihtsuse taga on õiged ja päris maitsed ja võile konkurenti hea mureda taina valmistamisel ei ole. Üks...

Kihiline suitsukanasalat kartuli ja salatikurgiga

Kihilised salatid on mõnus vaheldus kokkusegatud salatitele. Erinevad komponendid tuleb lihtsalt suurde klaaskaussi või portsjonitena klaasi või väikesse kaussi laduda, salatikaste peale kallata ja ongi ilus pilkupüüdev ja värviküllane salat valmis, kus iga salatikomponent saab oma värvipuhtuses särada. Siin suitsukanasalatis saavad kokku erinevad köögiviljad, marineeritud kurk, keedetud kartul, muna ja suitsukana. Üsna klassikaline kooslus, millega ei lähe alt. Kastmeks on hapukoore-majoneesikaste. Tegelikult võid siin salatis koostisaineid ise vastavalt oma maitsele kombineerida. Hästi sobib siia ka riivitud juust, keedetud porgand, seller, konservmais, avokaado ja veel mitmed erinevad komponendid. Üheks vahekihiks on ka Põltsamaa valmistükeldatud marineeritud kurk, mis muudab salati ettevalmistamise lihtsamaks...

Kohvimaitseline toorjuustu-šokolaadikook

Ma ei ole väga suur koogisõber, aga kui koogisöömiseks läheb, siis eelistan alati selliseid mõrkjamat tüüpi ja vähemagusaid kooke. Seepärast on kohvimaitseline ja tumeda šokolaadiga kook just minu vereringe jaoks sobiv. Kohvi ja tumeda šokolaadi kooslus on selline, millega ei libastu ka toorjuustukoogi puhul. Mõnusalt maitsetihe ja tugevamaitseline kook on justkui loodud kohvi kõrvale nautimiseks. Tõelised hetked endale, kui aurav ja piimavahuga kohv ning kreemjas magusmõrkjas kook kokku saavad. Koogi valmistamiseks ja koogikõrvase kohvina kasutasin ma Merrildi Barista Cremoso kohviubadest valmistatud kohvi. Need oad annavad tulemuseks kreemja ja aromaatase maitsega kauakestva vahukihiga kohvi, milles on tunda ka šokolaadinoote. See heleda...

Needsamad vanad head kalapulgad neljal erineval moel

Nonii, tundub, et see kalapulkadele pühendatud postitus võib kohati üllatav olla, aga seletan kohe lähemalt. Tunnistan, et meil on ikka peaaegu kogu aeg sügavkülmas pakike-paar kalapulkasid. Neidsamu klassikalisi Viči ESVA kalapulki, mida vist kõik teavad. Põhjus on lihtne. Minu kolmest lapsest kaks on kala suhtes üsna pirtsud ehk siis teisisõnu ei ole nad üldse kohe kalasõbrad. Mis aga, üllatus-üllatus, ei laiene sugugi kalapulkadele. Ehk siis minu kala mittesöövad lapsed söövad heal meelel kalapulki ja nii veider kui see ka ei ole, lausa armastavad neid. Ega ma ei olegi mingit mõistuslikku seletust sellele leidnud. Olen proovinud ise värskeimast värskemat valget kala...

Riisinuudlid kana ja köögiviljadega

Riisinuudlid kana ja köögiviljadega on alati kindla peale minek nii suurte kui väikeste sööjate seas. Tänu juba eelnevalt puhastatud ja tükeldatud värvikirevatele köögiviljadele on selle valmistamine eriti kiire ja lihtne ehk siis see on oma olemuselt hästi ka argiõhtusse sobiv roog. Härmavilja köögiviljasegusse on kokku kombineeritud kollane ja oranž porgand, suvikõrvits, mais ja minimais, paprika, rohelised oad, brokoli ja päevalilleseemned. Seega on tegemist igati mitmekülgset ja täisväärtuslikku toitumist toetava seguga, sest kehtib reegel, et mida värvilisemaid köögivilju sa sööd, seda suurem on tõenäosus, et saad sel moel ka erinevaid vitamiine ja mineraalaineid. Silmi paitav värviliilu tuleb veel lisaks, sest sööme...

Itaalia õunakook Torta di Mele

Käes on õunaaeg ja kel õunaaed, see teab, et vahel hakkab paratamatul uputama. Meie vana talu vana õunaaia puud on nüüd mõned kevaded saanud korralikku lõikust – kutsusime asjatundja, kuna vana pikalt lõikamata puu lõikamine on omaette kunst – ja nüüd on tulemus käes. Läbi üheksa sügise, mil meil maamaja on olnud, on õunad suurimad, mida seni neil puudel näinud olen ja õunu on ka palju. Ehk siis taaskord on olukord, mille puhul minu vanavanaema ütles, et jumal õnnistagu, aga pidagu piiri. Teisisõnu on õunauputus. Ja õunauputusega kaasneb loomulikult õunakookide küpsetamine ning aukohal on need koogid, kuhu õunu ikka korralikult...

Röstitud tomati supp

See supp on meil pea kohustuslikuks saanud igal suvelõpul-sügisel, kui käes tomatiuputuse aeg ja vaja korraga palju tomateid toiduks ära tarvitada. Ja muidug seepärast ka, et tegemist on erakordselt maitsva supiga, mille puhul tekib kontrollimatu soov taldrik hiljem puhtaks noolida, sest see röstitud tomati ja küüslaugune neste on lihtsalt niii hea maitsega! Valmistamine on tegelikult imelihtne. Esmalt tuleks pisut üleküpsenud tomatid lihtsalt koos küüslaugu ja ürtidega ahjus ära röstida, siis supiks kokku keeta ja lõpuks püreestada. Soovi korral võid supile lisada ka koort, fetajuustu, kitsejuustu või ka maitsestamata jogurtit, aga maitsev ja mõnus on see supp ka niisama limpsides. Mõnusat...

Einevõileib võiubade ja päikesekuivatud tomatist katte ja veganpulkadega

Toekas ja väga maitsev täistaimne einevõileib, kus krõbedale Viči veganpulgad on serveeritud võiubadest ja päikesekuivatatud tomatitest padjale ja krõbedaks röstitud saiale. Viči täistaimsed veganpulgad meenutavad nii oma maitselt kui ka tekstuurilt kalafileest pulki ja on sarnaselt kalatoodetele oomega-3 allikaks. Lisaks sellele on veganpulgad taimse valgu allikaks ning sisaldavad ka kiudaineid (100 g kohta 4,8 g kiudaineid). Seega, kui tahad head ja maitsvat täistaimset valikut, siis tasub katsetada erinevates toitudes Viči veganpulki. Võid leida uue lemmiku. Postitus sündis koostöös Vičiga.

Tervelt küpsetatud metsik ahjulõhe. Seltsiks kapsas kalamarjaga

Oleme oma peres päris suured kalasõbrad ja harv, et mitte öelda olematu on selline olukord, kui kodus külmkapis mingil moel kala ei oleks. Ise armastan hommikul graavilõhe ja avokaadoga võileiba süüa. Suitsutatud lõhet sätin sageli salati sisse ja koorest kalasuppi armastame ka ikka aeg ajalt teha. Lõhe puhul on peamiseks eelduseks tema värskus ja kvaliteet ja just seepärast ostan seda tihti just Peetri Lõheärist kas Balti Jaama või Nõmme turult. Ei ole kunagi pidanud kvaliteedis pettuma. Praegu on aga käes metsiku lõhe ja forelli hooaeg, mis on eriti hõrk kraam. Metsikut forelli ja lõhet püütakse otse põhjaranniku vetest ja seda...